Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι δολοφόνοι του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ ήταν «επαγγελματίες» μισθοφόροι που παρίσταναν τους πράκτορες της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) και ίσως έχουν ήδη διαφύγει από τη χώρα, δήλωσε ο Αϊτινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: Αϊτή: Ποιος είναι ο πρόεδρος που δολοφονήθηκε στο σπίτι του - Γιατί δεν κλήθηκε στην εκδήλωση για τα 200 χρόνια από το 1821

«Ήταν μια καλά ενορχηστρωμένη επίθεση και ήταν επαγγελματίες», δήλωσε ο πρέσβης Μποξίτ Εντμόν σε δημοσιογράφους. «Έχουμε στη διάθεση μας υλικό από βίντεο και πιστεύουμε ότι είναι μισθοφόροι», είπε. Πρόσθεσε ως η χώρα χρειάζεται αμερικανική βοήθεια στον τομέα της ασφαλείας και Αμερικανοί αξιωματούχοι του είπαν ότι αξιολογούν το αίτημα.

Η Αϊτή κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας δύο εβδομάδων με σκοπό να βοηθηθούν οι έρευνες εντοπισμού εκείνων που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία, σύμφωνα την εφημερίδα της κυβερνήσεως που δημοσιεύθηκε εκτάκτως. Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι η δολοφονία διαπράχθηκε από μια ομάδα ξένων ενόπλων, ανέφερε η εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή, στο «φως» της δημοσιότητας είδε ένα βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία του Ζοβενέλ Μοΐζ. Το βίντεο φέρεται να τράβηξε ένας από τους γείτονες του προέδρου. Στα πλάνα φαίνονται οι δράστες της επίθεσης με όπλα στα χέρια να εισβάλλουν στο σπίτι.

Σε κρίσιμη κατάσταση η πρώτη κυρία

Η πρώτη κυρία της Αϊτής, η οποία επέζησε από την επίθεση, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και καταβάλλονται προσπάθειες να μεταφερθεί στο Μαϊάμι για θεραπεία, δήλωσε ο Αϊτινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ. «Είναι σε σταθερή, αλλά κρίσιμη κατάσταση», είπε ο πρεσβευτής Μποξίτ Εντμόν μιλώντας σε δημοσιογράφους. Νωρίτερα, η πρεσβεία της Αϊτής στη Δομινικανή Δημοκρατία διέψευσε τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν στη χώρα αυτή ότι η πρώτη κυρία, η Μαρτίν Μοΐζ, σκοτώθηκε στην επίθεση και ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταφερθεί στις ΗΠΑ.

Έκλεισε τα σύνορα η Δομινικανή Δημοκρατία

Στο μεταξύ, η Δομινικανή Δημοκρατία, η μοναδική χώρα που διαθέτει χερσαία σύνορα με την Αϊτή, ανακοίνωσε ότι έκλεισε τα σύνορα. «Δώσαμε εντολή να κλείσουν αμέσως» τα σύνορα, μήκους 380 χιλιομέτρων, των δύο χωρών που μοιράζονται το νησί Ισπανιόλα, ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Σεϊνέτ Σάντσες. «Λυπόμαστε και καταδικάζουμε τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ και της πρώτης κυρίας, Μαρτίν Μοΐζ. Το έγκλημα αυτό είναι μια επίθεση εναντίον της δημοκρατικής τάξης της Αϊτής και της περιοχής», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος Λουίς Αμπινάντερ.

Οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν ανέκαθεν δύσκολες. Περίπου 500.000 Αϊτινοί ζουν χωρίς άδεια παραμονής στη Δομινικανή Δημοκρατία και η μετανάστευση είναι ένα συνεχές «αγκάθι» στις σχέσεις τους. 

Ποιος είναι ο πρόεδρος που δολοφονήθηκε

Ο 53χρονος Μόιζ ορίστηκε πρόεδρος με διάταγμα για περισσότερα από δύο χρόνια αφού η χώρα απέτυχε να πραγματοποιήσει εκλογές, γεγονός που οδήγησε στη διάλυση του Κοινοβουλίου. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης τον Φεβρουάριο του 2021 τον κατηγόρησαν ότι επιδιώκει να αυξήσει την εξουσία του, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης ενός διατάγματος που περιορίζει τις εξουσίες ενός δικαστηρίου που ελέγχει τις κυβερνητικές συμβάσεις και ενός άλλου που δημιούργησε μια υπηρεσία πληροφοριών  που τις απαντήσεις τις δίνει μόνο ο πρόεδρος. 

Τους τελευταίους μήνες, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης απαίτησαν να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι η θητεία του έληξε νόμιμα τον Φεβρουάριο του 2021. Ο Μόιζ και οι «αυλικοί» του υποστήριξαν ότι η θητεία του ξεκίνησε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές του 2017, μετά από χαοτικές εκλογές που ανάγκασαν το διορισμό προσωρινού προέδρου που έφερε ξανά χάσμα στην κοινωνία.  Η Αϊτή είχε προγραμματιστεί να διεξαγάγει γενικές εκλογές αργότερα φέτος.

Γεννήθηκε από οικογένεια μεσαίας τάξης στην Τρου ντι Νορ, της Nord-Est. Ο πατέρας του ήταν έμπορος και η μητέρα του μοδίστρα. Τον Ιούλιο του 1974, η οικογένειά του μετακόμισε στην πρωτεύουσα, Πορτ-ο-Πρενς. Ο Ζοβενέλ σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κισκέγια και παντρεύτηκε τη Μαρτίν Μαρί Ζοζέφ Ετιέν, το 1996, η οποία βρίσκεται κι εκείνη στο νοσοκομείο από την επίθεση στο σπίτι τους. Την ίδια χρονιά έφυγε από την πρωτεύουσα και εγκαταστάθηκε στο Πορ ντε Πε, όπου ασχολήθηκε με τον αγροτικό τομέα.

Με ελάχιστο κεφάλαιο, ο Μοΐζ δημιούργησε την πρώτη του επιχείρηση στην Port-de-Paix. Λίγο μετά, ξεκίνησε ένα έργο για να παρέχει καθαρό νερό σε αγροτικές περιοχές. Με δάνεια από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες, άνοιξε ένα εργοστάσιο νερού, το οποίο εξυπηρετεί τις υπηρεσίες του Nord-Ouest και Nord-Est. Το 2012, στην Trou-du-Nord, ίδρυσε την ανώνυμη εταιρεία Agritrans SA και βοήθησε στην ανάπτυξη μιας γεωργικής ζώνης ελεύθερου εμπορίου.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν πολλά γεωργικά έργα.

Το 2015, ο Πρόεδρος Μισέλ Μαρτελί έδωσε το χρίσμα στον Μοΐζ να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές με το Αϊτινό Κόμμα Τε Παλ (PHTK).Στις 27 Νοεμβρίου 2016 ανακοινώθηκε ότι ο Μοΐζ είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο των εκλογών με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, με εκτιμώμενο ποσοστό συμμετοχής το 21%.Ο Μοΐζ ορκίστηκε Πρόεδρος και ανέλαβε καθήκοντα στις 7 Φεβρουαρίου 2017, ως την δολοφονία του, στις 7 Ιουλίου 2021.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA