Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανιστόρητες και προκλητικές αναφορές όσον αφορά την Κύπρο έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ημέρες πριν τη φιέστα που ετοιμάζει στα Κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της εισβολής του Αττίλα, τον οποίο σε δηλώσεις που έκανε κατά τα εγκαίνια εργοστασίου συντήρησης ευρωπαϊκών αεροσκαφών της Airbus, χαρακτήρισε «ειρηνευτική επιχείρηση».

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: «Τα παιδιά μας κοιμούνται πεινασμένα» - Σφοδρές αντιδράσεις για το εξοχικό του Ερντογάν

«Δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε τα εμπάργκο, τις πιέσεις και τις απειλές που είχαμε υποστεί μετά την "ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου". Επειδή υποστηρίξαμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων για τρία ολόκληρα χρόνια δεν μας έδιναν τα αεροσκάφη που είχαμε ήδη καταβάλει το τίμημά τους, αλλά δεν μας παρέδιδαν και τα αεροσκάφη τα οποία είχαμε στείλει για συντήρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Προετοιμάζει το έδαφος για τη φιέστα ο Οκτάι

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι βρίσκεται ήδη στα Κατεχόμενα, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη φιέστα του Ερντογάν και έχει ξεκινήσει ήδη το κρεσέντο των προκλήσεων. Μάλιστα σε δηλώσεις κατά την επίσκεψή του στην κατεχόμενη Γιαλούσα, και απαντώντας σε δήλωση της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν είπε ότι «υπάρχει ένα κράτος στην τουρκική πλευρά της Κύπρου, το οποίο είναι ανεξάρτητο, ίσο, ισχυρό και στέκεται στα πόδια του. Δεν έχει ανάγκη την έγκριση κανενός».

Σχολιάζοντας αναφορές της Προέδρου της Κομισιόν, για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Οκτάι είπε ότι κανένας δεν πρέπει να προσπαθεί να υποδείξει στην Τουρκία και κυρίως στον Τούρκο πρόεδρο τι να λέει και πώς να συμπεριφέρεται.

Ισχυρίστηκε ότι αυτοί που εισέβαλαν στην Κύπρο είναι «στην άλλη πλευρά» και ότι το κύριο στοιχείο στην Κύπρο είναι το τουρκικό, που είναι στο νησί εδώ και αιώνες. Η Τουρκία, είπε, στηρίζει την ειρήνη και όλες τις ειρηνευτικές διαδικασίες και πρόσθεσε ότι είναι «υπέρ των δύο ίσων κρατών στο νησί, δύο ανεξάρτητα κράτη που θα κάθονται στο ίδιο τραπέζι συνομιλώντας για το πώς μπορούν να συνυπάρξουν και να διευθύνουν το νησί».

Ανέφερε ότι πολλές προτάσεις για λύση δοκιμάστηκαν από το 1960, αλλά δεν υπήρξε επιτυχία, και είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ανέχεται άλλο το αδιέξοδο και τις ατέλειωτες συνομιλίες χωρίς αποτέλεσμα. Ο Οκτάι είπε ότι Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι και οι υποστηρικτές τους, ξαφνικά «αγάπησαν την ομοσπονδία» και διερωτήθηκε «πού ήταν τα μυαλά σας εδώ και 60 χρόνια;».  Είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία δεν έχουν χρόνο για χάσιμο και δεν έχουν ανάγκη τις συμβουλές της ΕΕ που ακούει μόνο το δίδυμο Ελλάδας/Ελληνοκυπρίων, όπως ισχυρίστηκε.

«Η 20η Ιουλίου είναι μια σημαντική ημερομηνία. Είναι η ημερομηνία κατά την οποία οι αδελφοί μας από τη "Βόρεια Κύπρο", οι Τουρκοκύπριοι κέρδισαν την ελευθερία τους. Είναι η ημερομηνία που έλαβε τέλος η νοοτροπία της ΕΟΚΑ που ονειρεύτηκε την "Ένωση" και το παιχνίδι του διδύμου "εισβολέα" Ελλήνων-'Ελληνοκυπρίων', που προσπάθησε να κάνει μειονότητα τους "Τουρκοκυπρίους", πραγματικούς ιδιοκτήτες της νήσου με τα 500 χρόνια παρελθόντος, και να "σφετεριστεί" όλα τα δικαιώματά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φουάτ Οκτάι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA