Μενού
  • Α-
  • Α+

Σαν σήμερα, 12 Ιουλίου του 1807, ο ισχυρότερος άντρας στον τότε κόσμο βίωσε την ταπείνωση, όχι από εχθρικό στρατό όχι από μακιαβελικές ίντριγκες και σίγουρα όχι από κάποιον ισχυρό αντίπαλο, αλλά από ένα κοπάδι κουνέλια. Μιλάμε για τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη τον Μέγα Ναπολέοντα, τον Αυτοκράτορα της Γαλλίας και κατακτητή της μισής Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης: Το άγνωστο ελληνικό νησί όπου είναι θαμμένος ο ανιψιός του Ναπολέοντα

Η επικράτεια του Ναπολέοντα απλωνόταν στην Ευρώπη από τα σύνορα με τη Ρωσία μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού. Λίγες μέρες πριν είχε υπογράψει τη συνθήκη του Τίλσιτ με τον Ρώσο Τσάρο, συμβολικά, πάνω σε μία σχέδια στη μέση του ποταμού Νέμαν, βάσει της οποίας μοίραζαν την ήπειρο και σφράγισαν την ειρήνη μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων.

Από την εποχή των Ρωμαίων!

Έχοντας κυριαρχήσει στην Ευρώπη όπως κανείς άλλος από την εποχή των Ρωμαίων, ήταν καιρός ο Ναπολέων να το γιορτάσει. Ο αρχηγός του επιτελείου του, οργάνωσε ένα κυνήγι. Προετοιμάστηκε ένα πλούσιο πικ-νικ ενώ παγανιέρηδες, γεμιστές και άλλο προσωπικό για το κυνήγι έτρεχαν γύρω από τους υψηλά ιστάμενους. Τα θηράματα εκείνη την ημέρα θα ήταν κουνέλια. Υπεύθυνοι είχαν μαζέψει χιλιάδες από αυτά, με σκοπό να τα απελευθερώσουν και να τα κατευθύνουν στο σημείο που περίμεναν οι κυνηγοί. Κανείς δεν ξέρει το γιατί, όμως όταν άνοιξαν τα κλουβιά εκατοντάδες κουνέλια όρμησαν προς το Ναπολέοντα.

Μόλις απελευθερώθηκαν τα μικρά τρωκτικά από τα κλουβιά τους, έκαναν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που περίμεναν όλοι: Αντί να τρέξουν τρομοκρατημένα, κατευθύνθηκαν προς τον Αυτοκράτορα! Το νευρικό γέλιο γρήγορα μετατράπηκε σε τρόμο καθώς τα χνουδωτά «θηρία» άρχισαν να ανεβαίνουνι στα πόδια του Γάλλου κατακτητή. Οι άνδρες του Ναπολέοντα προσπάθησαν να τα διώξουν με ραβδιά, αλλά το κοπάδι ήταν αδύνατο να τιθασευτεί.

Ο Αυτοκράτορας χώθηκε στην άμαξά του!

Επιδεικνύοντας μία στρατηγική δεινότητα της οποίας στερούνταν οι αντίπαλοί του στο πεδίο της μάχης, τα κουνέλια του επιτέθηκαν σε συντριπτικό αριθμό και ο Ναπολέων το έβαλε στα πόδια. Κυνηγημένος από τα κουνέλια πήδηξε μέσα στην άμαξα του και οδηγήθηκε σε απόσταση ασφαλείας.

Αποδείχθηκε αργότερα πως επρόκειτο για κουνέλια που είχαν εκτραφεί στις γύρω φάρμες και βλέποντας το Ναπολέοντα, μάλλον νόμιζαν πως ήταν εκείνος που θα τα τάιζε. Όπως και η ιστορία του βασιλιά της Δανίας Κανούτου* με την παλίρροια, αυτό το αλλόκοτο περιστατικό αποτελεί υπενθύμιση πως η αυτοκρατορική ισχύς είναι μία ανθρώπινη επινόηση. Για τα ζώα και τη φύση παραμένουμε απλώς ένα είδος πιθήκου στην Ιστορία!

*Η ιστορία, όπως μεταφέρεται από το χρονικογράφο Ερρίκο του Χάντιγκτον: Ο βασιλιάς Κανούτος τοποθέτησε του θρόνο του στην ακρογιαλιά κάθισε και διέταξε τη θάλασσα να μη βρέξει τα ρούχα του. Φυσικά όταν ήρθε η πλημμυρίδα το νερό τον έβρεξε και εκείνος τότε διαπίστωσε για την ασήμαντη ισχύ των βασιλέων μπροστά στη δύναμη της φύσης!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA