ΔΙΕΘΝΗ
14/07/2021 15:08

Ιταλία: Τέλος τα κρουαζιερόπλοια στη Βενετία – Η προειδοποίηση από την UNESCO

Κρουαζιερόπλοια στη Βενετία τέλος, καθώς, η UNESCO έχει προειδοποιήσει ότι θα τη βγάλει από τη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ιταλία: Τέλος τα κρουαζιερόπλοια στη Βενετία – Η προειδοποίηση από την UNESCO
Η Βενετία (Πηγή: Shutterstock)
Ανάγνωση:

Από το εμπορικό λιμάνι της Μαργκέρα και όχι από το ρηχό κανάλι της Τζιουντέκα, κοντά στην πλατεία του Αγίου Μάρκου θα προσεγγίζουν οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων στη Βενετία, καθώς απαγορεύονται στο εξής τα πλοία άνω των 25.000 τόνων στην «πηγμένη» από τον τουρισμό, πόλη της Ιταλίας.

Το Reuters, σε ρεπορτάζ του που επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες, γράφει ότι η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου. Η απόφαση αυτή δεν ήταν εύκολη για την Ιταλία, καθώς υπήρχαν δισταγμοί για απώλεια τουριστών αλλά απαιτήσεις από τους τοπικούς επιχειρηματίες που είχαν μεγάλα έσοδα από τους επισκέπτες.

Με βάση το ρεπορτάζ του Reuters, θα απαγορεύεται σε κάθε πλοίο βάρους άνω των 25.000 τόνων να προσεγγίσει το ρηχό κανάλι Τζιουντέκα και η αποβίβαση των επιβατών θα γίνεται στο λιμάνι της Μαργκέρα. «Είμαι υπερήφανος για τη δέσμευσή μας αυτή, ήταν μια απόφαση που περίμενε η UNESCO» είπε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Θα αποζημιωθούν οι πλοιοκτήτες

Η απόφαση που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Βενετίας προβλέπει αποζημίωση για τους πλοιοκτήτες που έκαναν τα συγκεκριμένα δρομολόγια. Οι κάτοικοι της Βενετίας επί πολλά χρόνια ζητούσαν από τις κυβερνήσεις να πάρουν απόφαση να σταματήσει η είσοδος τεράστιων πλοίων λέγοντας ότι προκαλούν ρύπανση και υποβαθμίζουν το περιβάλλον.Ωστόσο, όπως είναι λογικό, υπήρχαν μεγάλες αντιρρήσεις από επιχειρηματίες και τουριστικούς πράκτορες που δεν ήθελαν να χάσουν έσοδα. Στο εξής, θα επιτρέπονται στο κανάλι Τζιουντέκα μικρότερα πλοία καθώς και εμπορικά σκάφη.

Διαδήλωσαν οι κάτοικοι

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον Ιούνιο, μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού, κάτοικοι της Βενετίας διαδήλωσαν κατά της έλευσης των πρώτων κρουαζιερόπλοιων ζητώντας να σταματήσει η καταστροφή του οικοσυστήματος και του περιβάλλοντος.

Η Βενετία άλλωστε θεωρείται ένα παράδειγμα «υπερτουρισμού» που απειλεί τη βιωσιμότητά της και το περιβάλλον. Το 2018 ακριβώς εξαιτίας της «τουριστικής πίεσης» οι αρχές της Βενετίας είχαν τοποθετήσει τοποθέτησαν μεταλλικές μπάρες με στόχο τον περιορισμό των διελεύσεων πεζών προς την ιστορική πόλη. Για να καταδειχθεί το μέγεθος του «φόρτου», πρόκειται για μια πόλη με με 50.000 μόνιμους κατοίκους η οποία σε περιόδους γιορτών δέχεται έως και 100.000 επισκέπτες.

Πηγές: Reuters, Guardian


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΒΕΝΕΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ