Μενού
  • Α-
  • Α+

«Υπάρχουν 50 νεκροί εδώ κοντά μου. Η κατάσταση είναι τρομακτική. Ποτέ ξανά στη ζωή μου δεν έχω αντικρίσει κάτι παρόμοιο». Αυτή είναι η δραματική περιγραφή που κάνει στο Reader.gr ο Ελληνας, Παναγιώτης Ευθυμιάδης, που μένει στην περιοχή Μπαντ Νόιεναρ-Αρβάιλερ στη Γερμανία. Εδώ και μέρες ζει τις εικόνες Αποκάλυψης. Εικόνες που δεν έχει ξαναδεί ποτέ. Οι νεκροί ήδη έχουν ξεπεράσει τους 120 και οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον 1.300. Η περιοχή, όπου ζει ο Ελληνας εστιάτορας στη Γερμανία έχει χτυπηθεί από τις φονικές πλημμύρες. Οι Αρχές και τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν παντού μήπως βρουν κάποιον επιζώντα. Οσοι έχουν επιχειρήσεις, προσπαθούν να βγάλουν τα νερά από αυτές. Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμιάδη μετά τις πολυήμερες βροχές, ο Ρήνος φούσκωσε υπερβολικά με αποτέλεσμα το φράγμα Άλτεναρ να καταρρεύσει και η περιοχή να πνιγεί στην κυριολεξία από το νερό.

«Δεν έχω ξαναδεί τον Ρήνο έτσι. Είναι πιθανόν τα νερά να είναι στην τριπλάσια ποσότητα απ' ότι συνήθως. Η ορμή του ποταμού είναι μεγάλη, το ίδιο ισχύει και με τους παραποτάμους. Η κατάσταση είναι τραγική και γνωρίζω ότι εδώ κοντά μου υπάρχουν τουλάχιστον 50 νεκροί», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Reader.gr ο Παναγιώτης Ευθυμιάδης. «Όλα ξεκίνησαν την Τετάρτη, έπειτα από τις συνεχόμενες βροχές το ποτάμι φούσκωσε και κανένας δεν περίμενε την καταστροφή που θα ακολουθούσε. Οι Αρχές είναι σε συναγερμό από την πρώτη στιγμή και δεν έχουν σταματήσει να κάνουν απάντληση υδάτων σε πλημμυρισμένα σπίτια».  

Σύμφωνα με τον Ελληνα εστιατόρα, το πρόβλημα υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και το ηλεκτρικό ρεύμα, που είχε κοπεί από την Τετάρτη λόγω της κακοκαιρίας, επανήλθε 48 ώρες αργότερα.  

Ελληνας εστιάτορας: «Το νερό εδώ είναι μολυσμένο» 

Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι η βροχή, ακόμα και τώρα, δεν έχει σταματήσει να πέφτει και οι Αρχές καλούν τον κόσμο να αποφεύγει τις περιττές μετακινήσεις. «Μας έχουν πει να μην χρησιμοποιούμε καθόλου το νερό, ούτε να το πίνουμε, ούτε να κάνουμε μπάνιο με αυτό, καθώς έχει μολυνθεί» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ευθυμιάδης. Οι επικοινωνίες μέχρι και τώρα γίνονται μετ' εμποδίων και, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ευθυμιάδη, είναι δύσκολο κάποιος να εντοπίσει τους ανθρώπους του λόγω προβλημάτων στο δίκτυο.

Οι εικόνες από τον τόπο που «χτύπησε» η πλυμμύρα δείχνουν έναν γιγάντιο κρατήρα, όπου έχουν συσσωρευθεί τεράστιες ποσότητες λάσπης, λασπόνερων και συντριμμιών. Η πρωθυπουργός της Ρηνανίας - Παλατινάτου, Μαλού Ντράιερ, νωρίτερα την Παρασκευή σε δηλώσεις της είχε αναφέρει ότι «υπάρχουν άνθρωποι νεκροί, άνθρωποι αγνοούμενοι, άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια καταστροφή. Είναι πραγματικά τρομακτικό».

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου ο «κύριος ύποπτος» για την καταστροφή

Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο πως η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για τις έντονες βροχοπτώσεις που συνέβησαν στη Δυτική Γερμανία. Ο Άρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, ο οποίος βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της καταστροφής, συνέδεσε τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών (καύσωνα και κατόπιν σφοδρές βροχοπτώσεις) με την κλιματική αλλαγή. Ο καθηγητής Ωκεανοφυσικής στο Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την Έρευνα της Κλιματικής Επίδρασης, Στέφαν Ράμστορφ, δήλωσε ωστόσο ότι είναι ακόμη ασαφές εάν οι βροχοπτώσεις της δυτικής Γερμανίας αποτελούν άμεσο αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά πως «μπορούμε να πούμε ότι τέτοια γεγονότα γίνονται όλο και πιο συχνά λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA