Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Πρόβλημα ξηρασίας και έλλειψης νερού αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ - Ποιες είναι οι λύσεις που εξετάζονται

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την έλλειψη νερού

(Πηγή: ASSOCIATED PRESS)
(Πηγή: ASSOCIATED PRESS)

Ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα έχουν να αντιμετωπίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν είναι άλλη από την έλλειψη νερού. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις Δυτικές Πολιτείες, καθώς η ξηρασία τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά έντονη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μεγάλης λίμνης Mead, η οποία παρέχει νερό σε 25 εκατομμύρια Αμερικανούς. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις η λίμνη έχει χάσει το 36% του συνολικού νερού που διαθέτει. Σε αυτήν την κατάσταση μεγάλο ρόλο έχει διαδραματίσει και η κλιματική αλλαγή η οποία δημιουργεί εκτεταμένες ξηρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ: Οι τηγανητές πατάτες που μπήκαν στο ρεκόρ Γκίνες - Κοστίζουν 200 δολάρια

Για να δοθεί λύση στο πρόβλημα, οι αμερικανικές Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να λάβουν μέτρα και να προχωρήσουν σε μεγάλα έργα τα οποία θα εξοικονομήσουν τεράστιες ποσότητες νερού. Το νομοσχέδιο HR 4099, το οποίο εξετάζεται στην Βουλή των Αντιπροσώπων, περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα 750 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση έργων ανακύκλωσης νερού στις 17 Δυτικές Πολιτείες μέχρι και το 2027. Αυτά τα έργα είναι απολύτως απαραίτητα καθώς εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε πολύ σύντομα η παραγωγή των σιτηρών και των άλλων γεωργικών προϊόντων θα σταματήσει. Αυτό με τη σειρά του θα δημιουργήσει προβλήματα στην τροφοδοτική αλυσίδα ολόκληρης της χώρας.

Σύμφωνα με αμερινικά ΜΜΕ μέρος της λύσης του προβλήματος είναι η χρηματοδότηση της κατασκευής περισσότερων εγκαταστάσεων που μπορούν να ανακυκλώσουν τα λύματα που ρέουν από τους νεροχύτες, τις τουαλέτες και τα ντους. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί αφού η ανθρωπότητα διαθέτει την συγκεκριμένη τεχνολογία, εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Όπως εξηγούν επιστήμονες μια ειδική εγκατάσταση επεξεργασίας λαμβάνει λύματα και προσθέτει μικρόβια που καταναλώνουν την οργανική ύλη. Στη συνέχεια, το νερό αντλείται μέσω ειδικών μεμβρανών που φιλτράρουν τα βακτήρια και τους ιούς. Τέλος, το νερό «βομβαρδίζεται» με υπεριώδες φως για να σκοτώσει τα μικρόβια. Αυτή η διαδικασία μπορεί να φέρει την λύση στο πρόβλημα της έλλειψης νερού και να κρατήσει ζωντανή την αμερικανική γεωργία.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#ΗΠΑ