Μενού
  • Α-
  • Α+

Εννέα ημέρες μετά το ταξίδι του Ρίτσαρντ Μπράνσον στο διάστημα με το Virgin Galactic ήρθε η σειρά του Τζεφ Μπέζος να... εκτοξευθεί. Μαζί με το πλήρωμα του διαστημοπλοίου της Blue Origin ο Jeff Bezos έκανε -από μια περιοχή στην έρημο του δυτικού Τέξας- ένα ταξίδι 11 λεπτών έως το χείλος του διαστήματος με το New Shepard και γύρισε στην γη με τους συνταξιδιώτες του, τον αδερφό του Μαρκ Μπέζος, την 82χρονη, Ουάλι Φανκ και τον 18χρονο Όλιβερ Ντέιμεν. 

Διαβάστε ακόμη: Jeff Bezos: Γύρισε από το Διάστημα - Εκτοξεύτηκε πιο μακριά από τον Ρίτσαρντ Μπράνσον

Όλιβερ Ντέμεν: Στα 18 του πήγε στο Διάστημα

Ο 'Ολιβερ Ντέμεν, ο οποίος πρόσφατα αποφοίτησε από το λύκειο και είναι κάτοχος άδειας χειριστή ιδιωτικών αεροσκαφών, είναι ο πρώτος επιβάτης της Blue Origin που κατέβαλλε ναύλο αλλά δεν είναι ο νικητής που πλήρωσε 28 εκατομμύρια δολάρια και εξασφάλισε μια θέση στο διαστημόπλοιο, η οποία είχε τεθεί σε δημοπρασία, για να συνοδεύσει τον Τζεφ Μπέζος στην πρώτη τουριστική διαστημική πτήση.

Ο νεαρός επιβάτης του «Νέου Σέπαρντ» (του διαστημόπλοιου της Blue Horizon που θα εκτέλεσε την αποστολή της 20ης Ιουλίου) είναι γιός του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων Somerset Capital Partners CEO, Τζόες Ντάεμεν. Ο τελευταίος είχε ήδη εξασφαλίσει το εισιτήριο του για τη δεύτερη επανδρωμένη πτήση της Blue Horizon στο διάστημα, όμως η απόσυρση του ανώνυμου επιβάτη από την πρώτη πτήση τον «επιβίβασε» σε αυτήν. Αντί λοιπόν να ταξιδέψει ο ίδιος στο διάστημα, παραχώρησε τη θέση του στον 18χρονο γιο του, ο οποίος είναι φοιτητής φυσικής.

Ο Όλιβερ δήλωνε ότι το ταξίδι είναι όνειρο ζωής, επισημαίνει ότι τον εντυπωσιάζει το Διάστημα, η Σελήνη και οι πύραυλοι από τότε που ήταν τεσσάρων χρονών. Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

https://www.instagram.com/p/CRhHP6roggA/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

 Ουάλι Φανκ: Το ΄60 κόπηκε λόγω φύλου 

Μια 82χρονη, η Ουάλι Φανκ, συνόδευσε τον Τζεφ Μπέζος στο Διάστημα, σε πτήση της εταιρείας του Blue Origin στις και έγινε, με αυτόν τον τρόπο, το πιο ηλικιωμένο πρόσωπο που ταξίδεψε στο διάστημα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. «Είσαι γυναίκα. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό», της απαντούσε η NASA σε διαστημική αποστολή την δεκαετία του '60. 

Τη δεκαετία του 1960, η Ουάλι Φανκ συμμετείχε σε ένα ιδιωτικό πρόγραμμα, που ονομαζόταν "Mercury 13" και στο πλαίσιο του οποίου 13 γυναίκες είχαν υποβληθεί στις ίδιες δοκιμασίες, με του άνδρες αστροναύτες που είχαν επιλεγεί στο πλαίσιο του προγράμματος Mercury της Nasa, για την αποστολή των πρώτων Αμερικανών στο διάστημα.

«Μου είπαν πως είχα κάνει την καλύτερη και την ταχύτερη δουλειά, σε σύγκριση με οποιονδήποτε άνδρα», δήλωσε η Ουάλι Φανκ, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό στο Instagram του Τζεφ Μπέζος, τη στιγμή της ανακοίνωσης.

«Είχα πει ότι θα ήθελα να γίνω αστροναύτισσα. Όμως, κανείς δεν ήθελε να με πάρει. Δεν πίστευα ότι θα πήγαινα εκεί ψηλά μια ημέρα», ανέφερε και πρόσθεσε πως «κανείς δεν περίμενε τόσο πολύ. Καλώς ήρθες στην ομάδα, Ουάλι».

Η πρώτη γυναίκα ταξίδεψε στο Διάστημα μόνον το 1983. Η Φανκ θυμάται ότι, αν και η NASA την ενημέρωσε ότι τα είχε πάει πολύ καλύτερα από όλους τους άνδρες και είχε ολοκληρώσει τα καθήκοντα που τις ανατέθηκαν πολύ ταχύτερα, τα επανειλημμένα αιτήματά της να γίνει αστροναύτης απορρίφθηκαν. «Είσαι γυναίκα. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό», της απαντούσαν. Παρά τις δυσκολίες η Φανκ έγινε η πρώτη γυναίκα επιθεωρητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και η πρώτη γυναίκα εμπειρογνώμονας της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας Μεταφορών με ειδικότητα την πτητική ασφάλεια. Μετά το ταξίδι με την Blue Origin θα γίνει το πιο ηλικιωμένο άτομο που ταξίδεψε στο Διάστημα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA