Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Τζον Ντίλινγκερ ήταν Αμερικανός (τι άλλο θα μπορούσε;) γκάνγκστερ που έδρασε στη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης στις ΗΠΑ. Δρούσε με τη συμμορία του, την «Terror Gang» και όπως λέγεται λήστεψε 24 τράπεζες με πάνω από 300.000 δολάρια λεία και τέσσερα αστυνομικά τμήματα!

Διαβάστε ακόμα: Σαν σήμερα, 15 Ιουλίου 1997 - Ο Τζιάνι Βερσάτσε δολοφονείται στα σκαλοπάτια της κατοικίας του στο Μαϊάμι

Απέδρασε δύο φορές από τη φυλακή και σκότωσε πολλούς αστυνομικούς στην προσπάθειά του να διαφύγει. Μισούσε τους αστυνομικούς και αυτό του μένος ήταν που τον έκανε ιδιαίτερα επικίνδυνο. Λέγεται ότι, αστυνομικοί άλλαζαν τις βραδινές βάρδιες τους, φοβούμενοι ότι ο Ντίλινγκερ θα χτυπούσε  κάποιο αστυνομικό τμήμα.

Στις 22 γεννήθηκε, στις 22 πέθανε

Ο Ντίλινγκερ γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου του 1903 στην Ιντιανάπολη και σε ηλικία τριών ετών έχασε τη μητέρα του. Ο Τζον μεγάλωσε με τον δεσποτικό πατέρα του, που είχε δικό του παντοπωλείο και πήγαινε τακτικά στην εκκλησία.  Από παιδί ακόμα, ο Τζον Ντίλινγκερ υπήρξε μέλος διάφορων συμμοριών. Για πρώτη φορά τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στο αναμορφωτήριο όταν ήταν 10 χρονών, επειδή έκλεψε κάρβουνα με τη συμμορία του. Το 1923 κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά παραιτήθηκε λίγους μήνες αργότερα. Επέστρεψε στη γενέτειρά του, είπε να νοικοκυρευτεί και παντρεύτηκε τη 16χρονη Μπέριλ Χόβιους. Μάταιος κόπος.

Ένα βράδυ μέθυσε με έναν φίλο του, τον Έντγκαρ Σίγκλετον, και λήστεψαν ένα παντοπωλείο. Ο Σίγκλετον κατάφερε να διαφύγει, αλλά ο Ντίλινγκερ συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή. Εκεί αρχίζουν τα μαθήματα πανεπιστημιακού επιπέδου. Οι συγκρατούμενοί του ήταν διαβόητοι ληστές τραπεζών, που του έμαθαν τα πάντα γύρω από το «επάγγελμα». Στη διάρκεια των εννέα χρόνων που παρέμεινε έγκλειστος μελέτησε μεθόδους και τακτικές στη θεωρία και όταν… αποφοίτησε πέρασε στην πράξη

Όλα τα καλά παιδιά σε μια συμμορία

Η νέα του συμμορία, η «Dirty Dozen», αποτελούνταν από διαβόητους κακοποιούς, φυγάδες και ψυχοπαθείς, μεταξύ των οποίων και ο Λέστερ Γκίλις, ανισόρροπος, αιμοδιψής γκάνγκστερ του Μεσοπολέμου.  Μέσα σε λίγους μόνο μήνες ο Ντίλινγκερ χτύπησε 12 τράπεζες, αφήνοντας πίσω του 15 νεκρούς και 17 τραυματίες αστυνομικούς και πολίτες, ενώ σκοτώθηκαν και 11 μέλη της συμμορίας του. Ο κόσμος εκείνη την εποχή μισούσε τις τράπεζες και ο Ντίλινγκερ ήταν αυτός που τις λήστευε.  Γινόταν λοιπόν ο αγαπημένος του λαού που δεινοπαθούσε από το τραπεζικό σύστημα. Ο Ντίλινγκερ, ληστεύοντας τις τράπεζες, φρόντιζε  να καταστρέφει και τα έγγραφα των υποθηκών κατοικιών όπου υπήρχαν. Ο διαβόητος κακοποιός, δεν άργησε να πάρει διαστάσεις λαϊκού ήρωα στη συνείδηση του κόσμου.

Κλακέτα και φύγαμε

Η ευρηματικότητα του ήταν εκπληκτική: Σε μια ληστεία έπεισε τους υπεύθυνους της τράπεζας ότι ήταν συνεργείο για το γύρισμα ταινίας του Χόλιγουντ! Οι περαστικοί κοιτούσαν τη ληστεία χαμογελώντας νομίζοντας ότι παρακολουθούσαν γύρισμα ταινίας! Το 1934 ο Ντίλινγκερ και οι σύντροφοί του συνελήφθησαν, όμως η φυλακή τους κράτησε μόνο τρεις μήνες. Κατάφεραν να δραπετεύσουν και να αρχίσουν ξανά τις ληστείες. 

Το FBI τον χαρακτήρισε ως τον «Νο1 δημόσιο κίνδυνο», ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης τον επικήρυξε για το τεράστιο ποσό για την εποχή των 10.000 δολαρίων. Ο Ντίλινγκερ έβαψε τα μαλλιά του και άφησε να μεγαλώσει το μουστάκι του, προσπαθώντας να αλλάξει το πρόσωπο που γνώριζαν οι Αρχές. Υποβλήθηκε σε σειρά πλαστικών επεμβάσεων για να αλλάξει την εμφάνισή του και αφαίρεσε τα δακτυλικά του αποτυπώματα με οξύ.

Λέγεται ότι είχε ζητήσει από τους γιατρούς να αφαιρέσουν από το πρόσωπό του δύο χαρακτηριστικές καφέ κηλίδες, να γεμίσουν τη μύτη του, να μειώσουν μια ουλή, να εξαφανίσουν τα λακκάκια του και να τραβήξουν το στόμα του, ώστε να φαίνεται πάντα χαμογελαστός.

Το Σικάγο δεν συγχωρεί τους «κακούς»

Έπειτα από ανθρωποκυνηγητό, ο Ντίλινγκερ διέφυγε στο Σικάγο, κλέβοντας υπηρεσιακό αμάξι, παραβιάζοντας έτσι τον Εθνικό Νόμο περί Κλοπής Οχημάτων. Έτσι ο Ντίλινγκερ, πέρασε στη δικαιοδοσία των Μυστικών Υπηρεσιών και του FBI.

Ο Ντίλινγκερ συνεργάστηκε τότε με τον «Baby Face Nelson» και οι ληστείες άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη. Η αγριότητα και η συχνότητα των εγκλημάτων εκνεύρισε τον επικεφαλής του FBI, Έντγκαρ Χούβερ που αποφάσισε να οργανώσει σχέδιο για την σύλληψη του. Ο Χούβερ  μάλιστα, ανέπτυξε  ένα πιο εξελιγμένο Γραφείο ως όπλο ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα, χρησιμοποιώντας τον Ντίλινγκερ και τη συμμορία του ως καμπάνια. Το πρόσωπο του εγκληματία επικολλήθηκε σε αφίσες και εφημερίδες με την επιγραφή «καταζητείται» σε όλη τη χώρα. Η σύλληψη του ανατέθηκε στους πράκτορες Μέλβιν Πέρβις και Σάμιουελ Κόλι.

Η μοιραία «γυναίκα με τα κόκκινα»

Ήταν Σάββατο 21 Ιουλίου του 1934, όταν μία γυναίκα επικοινώνησε με το FBI υποστηρίζοντας ότι έχει πληροφορίες για τον Ντίλινγκερ. Η μυστηριώδης  γυναίκα δήλωσε ότι θα τον παρέδιδε σε περίπτωση που της έδιναν τα χρήματα της επικήρυξης, αλλά και αν ματαίωναν την απέλασή της.

Η «γυναίκα με τα κόκκινα», όπως καταγράφτηκε στην Ιστορία, ήταν Ρουμάνα υπήκοος και λεγόταν  Άννα Σέιτζ. Το πραγματικό της όνομα ήταν Άννα Κουμπάνας και διατηρούσε οίκους ανοχής. Η πληροφορία ήταν ότι, το βράδυ της 22ας Ιουλίου 1934, ο Τζον Ντίλινγκερ θα παρακολουθούσε στον κινηματογράφο «Biograph Theater» την ταινία «Το Μελόδραμα του Μανχάταν», με πρωταγωνιστή τον Κλαρκ Γκέιμπλ.

Ο εντοπισμός του θα διευκολυνόταν με την παρουσία της Άννα, η οποία είχε προειδοποιήσει ότι θα φορούσε πορτοκαλί μπλούζα και λευκή φούστα ώστε να είναι ευδιάκριτη. Ο φωτισμός της αίθουσας άλλαξε το χρωματικό τόνο κι έτσι η Άννα καταγράφηκε ως «Τhe lady in red».

 Η ομάδα του Πέρβις περίμενε τον Ντίλιγκερ έξω από το σινεμά, ωστόσο εκείνος κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αλλά δεν μπόρεσε να ξεφύγει. Μόλις έβαλε το χέρι στην τσέπη για να βγάλει το πιστόλι του, δέχτηκε 4 σφαίρες. Στις 10:50 σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου «Αλέξιαν Μπράδερς», o Ντίλινγκερ ήταν επισήμως νεκρός.

Κι εδώ θεωρίες συνωμοσίας!

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα και μέχρι σήμερα κάποιες αμφιβολίες για το αν ο άντρας που σκοτώθηκε τότε ήταν όντως ο Τζον Ντίλινγκερ, αφού λόγω των πλαστικών επεμβάσεων δεν κατέστη δυνατή η αναγνώρισή του με απόλυτη βεβαιότητα.

Οι θεωρίες συνωμοσίας ενισχύθηκε και από μια κίνηση του FBI: Φοβούμενοι μήπως συληθεί το μνήμα, από ανθρώπους που θεωρούσαν πως δεν άξιζε ταφής, το περίφραξαν και το γέμισαν με τσιμέντο. Οι λόγοι της ενέργειας αυτής διογκώθηκαν. Οι εφημερίδες άρχισαν να θέτουν ζητήματα ταυτοπροσωπίας μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων και ομάδας αίματος αλλά και να αφήνουν αιχμές ότι το FBI έστησε την υπόθεση σκοτώνοντας κάποιον άλλον, για να σώσει το χαμένο του γόητρο.

Χρόνια αργότερα οι  συγγενείς του διαβόητου γκάνγκστερ αποφάσισαν να ζητήσουν εκταφή του πτώματός του και οι Αρχές το δέχτηκαν. Μετά 85 χρόνια από τον θάνατό του Ντίλινγκερ, τον Απρίλιο του 2019, ήθελαν να βεβαιωθούν πως είναι όντως θαμμένος στο κοιμητήριο της Ιντιάνα. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ο δικαστής απέρριψε την αγωγή που άσκησαν οι συγγενείς του Ντίλινγκερ, λέγοντας ότι εναπόκειται στον ιδιοκτήτη του νεκροταφείου να δώσει άδεια για την εκταφή του νεκρού, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Για την Ιστορία να πούμε ότι η «γυναίκα με τα κόκκινα» απελάθηκε παρά τη συμφωνία με την αστυνομία και ο εκτελεστής του Ντίλινγκερ Μέλβιν Πάρβις αυτοκτόνησε με το πιστόλι που είχε σκοτώσει τον Ντίλινγκερ! Μετά τον ανέστησε το Χόλιγουντ.

https://www.youtube.com/watch?v=Ee92mDZu_PI

Όπως ήταν φυσικό οι δολοφόνοι και οι ληστές, στις ΗΠΑ παίρνουν διαστάσεις θρύλου, έτσι και ο Ντίλινγκερ που απαθανατίστηκε από τη βιομηχανία παραγωγής αμφιλεγόμενων μύθων, το Χόλιγουντ. Η ταινία του 1973, με τίτλο «Dillinger» με τους Warren Oates και Ben Johnson είχε προκαλέσει αίσθηση, ενώ πιο εμπεριστατωμένη είναι η ταινία «Δημόσιος Κίνδυνος» με τους Johnny Depp και Marion  Cotillard.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA