Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν βγήκε σε καλό στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου η απόφαση να μεταβεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Αττάλεια προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις για τις περισσότερες από 70 φωτιές που προκλήθηκαν σε 17 επαρχίες κοντά σε τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές και το θάνατο 4 ανθρώπων.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Σκότωσαν επταμελή οικογένεια Κούρδων μέσα στο σπίτι της

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε να μεταβεί στην Αττάλεια για να κάνει μία αυτοψία της κατάστασης όμως τελικά έγινε αποδέκτης των έντονων παραπόνων των πυρόπληκτων, οι οποίοι τον περικύκλωσαν, αποδοκιμάζοντάς τον έντονα και του πέταξαν ένα μπουκάλι νερό. Οι αγανακτισμένοι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη πτητικών μέσων, αλλά και το γεγονός ότι η πυροσβεστική της Τουρκίας έχει μόλις τρία αεροσκάφη, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις.

O πρόεδρος της Τουρκίας και ηγέτης στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι φωτιές οφείλονται σε δολιοφθορά αφήνοντας υπονοούμενα ότι από πίσω κρύβεται το PKK, ενώ ο «αρχιτέκτονας» του τουρκολυβικού μνημονίου και εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάτ Γιαϊτζί, πήγε ένα βήμα παρακάτω, κατηγορώντας εκτός από το PKK και την Ελλάδα. «Υπάρχει πρόθεση. Το κράτος είναι αντιμέτωπο με μία σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια των Ελλήνων και του PKK».

Υπό έλεγχο οι περισσότερες φωτιές

Όπως έγινε γνωστό από τις αρχές της χώρες, οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές στη Τουρκία, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 4 ανθρώπων και οδήγησαν στην εκκένωση δεκάδων χωριών, έχουν τεθεί υπό έλεγχο. «Οι 57 από τις 71 πυρκαγιές στο σύνολο της χώρας έχουν τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Μπεκίρ Πακντεμιρλί.

Μέτωπα φωτιάς, που ξέσπασαν από την Τετάρτη στα δάση του Μαναβγκάτ, της Αλάνιας, των Αδάνων, της Μερσίνης, της Αλικαρνασού και της Μαρμαρίδας, κοντά σε τουριστικά θέρετρα της νότιας Τουρκίας, έφθασαν γρήγορα σε κατοικημένες περιοχές λόγω των θυελλωδών ανέμων. Από τις πυρκαγιές έχασαν τη ζωή τους 4 άνθρωποι και σχεδόν 200 τραυματίστηκαν. Δεκάδες σπίτια, καλλιέργειες και στάβλοι σε πολλά χωριά έγιναν στάχτη.

«Σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος τη νύχτα. Δεν μπορέσαμε να κοιμηθούμε λόγω του άγχους. Ξυπνήσαμε με μια βροχή στάχτης», αφηγήθηκε σε έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ο Γκουλίν Ντεντέ Τεκίν, ο οποίος αναγκάστηκε να φύγει από το ξενοδοχείο του, το οποίο απειλούσαν οι φλόγες, στη Μαρμαρίδα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA