Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός: Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στις ΗΠΑ - Νέοι και ανεμβολίαστοι

Ολοένα και αλλάζει το προφίλ των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό - Οι γιατροί αναφέρουν ολοένα πιο συχνά ότι οι ασθενείς στα νοσοκομεία τους είναι σχεδόν πάντα ανεμβολίαστοι, νεότεροι και η κατάστασή τους επιδεινώνεται γρήγορα

Γιατροί σε νοσοκομείο (πηγή: Eurokinissi)
Γιατροί σε νοσοκομείο (πηγή: Eurokinissi)

Ολοένα και αλλάζει το προφίλ των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Οι γιατροί στις ΗΠΑ αναφέρουν ολοένα πιο συχνά ότι οι ασθενείς στα νοσοκομεία τους δεν είναι ίδιοι με εκείνους το 2020. Πρόκειται για ανθρώπους σχεδόν πάντα ανεμβολίαστους, νεότερους και η κατάστασή τους επιδεινώνεται γρήγορα.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Δεν χρειάζεται εξέταση αντισωμάτων μετά το εμβόλιο της Pfizer

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχων και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, στο τέλος Ιανουαρίου φέτος οι μισοί νοσηλευόμενοι ασθενείς λόγω κορονοϊού ήταν άνω των 65 ετών και εκείνοι κάτω των 50 ήταν μόνο το 22%. Σήμερα η κατάσταση έχει αντιστραφεί και οι ασθενείς 18 έως 49 ετών είναι το 41%, ενώ εκείνοι άνω των 65 ετών περίπου το 25%. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στα νοσοκομεία συνεχώς πέφτει. Και ενώ το 2020 πολλοί ασθενείς που εισάγονταν σε αυτά λόγω COVID-19, είχαν υποκείμενα νοσήματα (διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία κ.α.) που δικαιολογούσαν την επιδείνωση της κατάστασής τους, αρκετοί νεαρότεροι νοσηλευόμενοι ασθενείς το 2021 δεν έχουν κανένα υποκείμενο νόσημα.

Ορισμένοι γιατροί και επιστήμονες υποπτεύονται ότι για το νέο «προφίλ» των ασθενών του κορονοϊού παίζει ρόλο η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει κυριαρχήσει σε πολλές χώρες. Κάποιες μελέτες παρέχουν ενδείξεις ότι η Δέλτα πιθανώς προκαλεί πιο σοβαρή νόσο, όμως δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να δείχνουν ότι όντως η «ινδική» παραλλαγή είναι χειρότερη για τις νεαρές ηλικίες.

Μερικοί επιστήμονες θεωρούν ότι το νέο δημογραφικό «προφίλ» οφείλεται κυρίως στα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στους νεότερους, ενώ άλλοι αποδίδουν το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι νέοι είναι πιο απρόσεκτοι στη συμπεριφορά τους, ιδίως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και της ανάγκης τους να διασκεδάσουν μαζικά χωρίς προφυλάξεις.

Στοιχεία του CDC δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλευόμενων ασθενών λόγω COVID-19 (το 97%) είναι ανεμβολίαστοι. Ενώ το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στην ηλικιακή ομάδα 65 έως 74 ετών ξεπερνά το 80%, σε εκείνους 18 έως 39 ετών είναι κάτω του 50%, πράγμα που αφήνει τους τελευταίους πιο εκτεθειμένους στη Δέλτα.

«Προς το παρόν δεν νομίζω ότι υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία κατά πόσο η Δέλτα προκαλεί πιο σοβαρή νόσο. Το πρόβλημα μπορεί να είναι συμπεριφορικό: ένας συνδυασμός του γεγονότος ότι ανοίγουμε τα πάντα και σε μερικά μέρη δεν υπάρχουν καθόλου μάσκες, κάτι διαφορετικό σε σχέση με πέρυσι», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Άνταμ Ράτνερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Δεν έχω δει στοιχεία ότι η Δέλτα στοχεύει επιλεκτικά τα παιδιά, τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Η εντύπωσή μου είναι ότι αυτή η παραλλαγή του ιού είναι τόσο πολύ μεταδοτική που ο κάθε ανεμβολίαστος πρόκειται να μολυνθεί και αυτό περιλαμβάνει και τους νέους», ανέφερε ο δρ Πίτερ Χότεζ του Ιατρικού Κολεγίου Μπέιλορ του Τέξας.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κορονοϊός #ΗΠΑ #εμβολιασμός #Νοσοκομεία