Στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, βρίσκονται πλέον οι δυνάμεις των Ταλιμπάν. Τα ξημερώματα οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν άλλη μία μεγάλη πόλη την Τζαλαλάμπαντ, χωρίς μάχη, και πλέον είναι έτοιμοι να ησέλθουν και στην Καμπούλ.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Associated Press οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει τις περιοχές Καλακάν, Καραμπάγκ και Παγκμάν ενώ τους έχει δοθεί η εντολή να μην χρησιμοποιήσουν βίνα ώστε να καταλάβουν και την Καμπούλ. «Κανείς δεν θα βλάψει τη ζωή, την περιουσία και την αξιοπρέπεια. Οι ζωές των πολιτών της Καμπούλ δεν θα κινδυνεύσουν», δήλωσαν οι Ταλιμπάν σύμφωνα με το πρακτορείο.
Την ίδια στιγμή το προσωπικό των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο και μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή της πρωτεύουσας που δεν έχει γίνει γνωστή.
Λίγες ώρες μετά από την κατάληψη της Τζαλαλαμπάντ τεθωρακισμένα αυτοκίνητα και ελικόπτερα βρέθηκαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία ώστε να αποχωρήσουν οι Αμερικανοί.

Χιλιάδες πολίτες παραμένουν σε πάρκα και ανοιχτούς χώρους στην Καμπούλ, φοβούμενοι το μέλλον. Ορισμένα ΑΤΜ σταμάτησαν να δίνουν μετρητά καθώς εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν μπροστά από ιδιωτικές τράπεζες, προσπαθώντας να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους.
«Το Ισλαμικό Εμιράτο διατάζει όλες τις δυνάμεις του να περιμένουν στις πύλες της Καμπούλ, να μην προσπαθήσουν να εισέλθουν στην πόλη», δήλωσε στο Twitter ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. «Υπάρχουν ένοπλοι μαχητές Ταλιμπάν στη γειτονιά μας αλλά δεν υπάρχουν μάχες», δήλωσε ωστόσο στο AFP ένας κάτοικος ανατολικού προαστίου της πρωτεύουσας.
- Αραβικά ΜΜΕ: Κοντά σε συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν - Ίσως να ανακοινωθεί τις επόμενες 24 ώρες
- Σταύρος Φλώρος: Ποιος είναι ο Έλληνας γιατρός που τον έχει αναλάβει στο Μαϊάμι - Τα νεότερα για την υγεία του
- Θα μπορούσε η οσμή στην Αττική να οφείλεται σε προπάνιο ή βουτάνιο; Ακόμη ένα σενάριο που μπαίνει στο τραπέζι
- «Αυτό είναι η Ελλάδα, ρε δεν ντρέπεστε λίγο;» Το ομοφοβικό σχόλιο Μπέου για Akyla και Καπουτζίδη
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.