Μενού
  • Α-
  • Α+

Χαοτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, του Αφγανιστάνκαθώς σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ 5 Αφγανοί πολίτες έπεσαν νεκροί, πάνω στην προσπάθειά τους να μπουν στα αεροπλάνα, προκειμένου να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν. Όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν την ώρα που προσπάθησαν να επιβιβαστούν με τη βία στα αεροπλάνα προκειμένου να φύγουν από τη χώρα.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι είχε δει τα πτώματα 5 ατόμων να μεταφέρονται σε αυτοκίνητο. Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο αν τα θύματα σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς ή ποδοπατήθηκαν. Σημειώνεται ότι νωρίτερα Αμερικανοί στρατιώτες οι οποία είναι υπεύθυνοι για το αεροδρόμιο, πυροβόλησαν στον αέρα για να διασκορπίσουν το πλήθος.

The sheer helplessness at Kabul airport. It’s heartbreaking! #KabulHasFallen pic.twitter.com/brA3WRdPp8

https://twitter.com/ahmermkhan/status/1427122053212098560?ref_src=twsrc^tfw

Την ασφαλή αποχώρηση των ξένων υπηκόων και των Αφγανών ζητούν πάνω από 60 χώρες

Οι κυβερνήσεις 60 και πλέον χωρών με κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι οι Αφγανοί και οι ξένοι που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν πρέπει να επιτραπεί να αναχωρήσουν με ασφάλεια και ότι τα αεροδρόμια και οι συνοριακές διελεύσεις πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Η συγκεκριμένη διακήρυξη δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων 60 χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του Κατάρ και του Ηνωμένου Βασιλείου τονίζουν στο κείμενο αυτό ότι «αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας» στο Αφγανιστάν φέρουν «την ευθύνη» και θα «δώσουν λόγο» για την «προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ιδιοκτησίας» και καλούν να υπάρξει «άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης». Στην κοινή διακήρυξη προστίθεται πως «στον αφγανικό λαό αξίζει να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια» και «εμείς στη διεθνή κοινότητα παραμένουμε έτοιμοι να τον βοηθήσουμε».

https://twitter.com/StefSimanowitz/status/1427114019954085890?ref_src=twsrc^tfw

Οι εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ ματαιώθηκαν εξαιτίας του χάους

Οι εμπορικές πτήσεις ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα τους, μέσα σε χάος μετά την κατάληψη της χώρας από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε σήμερα η αερολιμενική αρχή της πρωτεύουσας. «Δεν θα γίνουν εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι για να αποφευχθούν οι λεηλασίες. Σας παρακαλούμε να μην σπεύδετε στο αεροδρόμιο», ανέφερε η αερολιμενική αρχή σε μήνυμά της προς τα μέσα ενημέρωσης. Η αφγανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ACAA) ανακοίνωσε σήμερα πως ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Καμπούλ ανατέθηκε στους στρατιωτικούς και συνέστησε στα αεροσκάφη που πρόκειται να διέλθουν από τον αφγανικό εναέριο χώρο να αλλάξουν δρομολόγιο. Η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines ανακοίνωσε πως θα αρχίσει σήμερα πτήσεις απομάκρυνσης ανθρώπων από την Καμπούλ και ματαίωσε όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις της προς και από το Αφγανιστάν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA