Μενού
  • Α-
  • Α+

«Πρέπει να μιλήσουμε με τους Ταλιμπάν, δεν είπα να τους αναγνωρίσουμε. Να μιλήσουμε για όλα, να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε γυναίκες και παιδιά» είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την κατάσταση στο Αφγανιστάν ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ. «Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» πρόσθεσε και είπε ότι ο μόνος δρόμος συνεργασίας είναι εφόσον σεβαστούν τις γυναίκες και αποτρέψουν την είσοδο στο Αφγανιστάν σε τρομοκράτες είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, όπως αναφέρει ο Independent.

Διαβάστε ακόμη: Αφγανιστάν: Πώς οι Δυτικοί προσπαθούν να δραπετεύσουν από το αμόκ των Ταλιμπάν

«Δώσαμε πολλά χρήματα στον αφγανικό στρατό»

 Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατέληξε λέγοντας ότι πολλά είναι τα διδάγματα που θα πρέπει να αντλήσουν οι χώρες της ΕΕ από την κατάσταση στο Αφγανιστάν. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη που έγιναν», είπε, τονίζοντας ότι υπερεκτιμήθηκαν οι δυνατότητες του αφγανικού στρατού, για την εκπαίδευση του οποίου οι χώρες της ΕΕ ξόδεψαν όλα αυτά τα χρόνια πολλά χρήματα και μεγάλη προσπάθεια.

«Βασική μας προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση από το Αφγανιστάν, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας, των υπηκόων της ΕΕ και των Αφγανών πολιτών που εργάστηκαν μαζί μας επί 20 χρόνια». «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε» τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν μαζί μας και «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους προσφέρουμε καταφύγιο στα κράτη-μέλη της ΕΕ», δήλωσε, ενώ ευχαρίστησε την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, αλλά και όλες τις χώρες της ΕΕ που βοηθούν στην αποχώρηση από το Αφγανιστάν. 

O Μπορέλ ανέφερε ότι οι Αφγανοί που συνεργάστηκαν με την ΕΕ φτάνουν περίπου τα 400 άτομα συν τις οικογένειές τους. Σημείωσε, επίσης, ότι για να οργανωθεί η «ασφαλής» και «με τάξη» αναχώρησή τους, θα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ του οποίου η λειτουργία είναι κρίσιμη. «Πρέπει να καλέσουμε τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τους πολίτες και τις ιδιοκτησίες τους», είπε ο Μπορέλ, τονίζοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να συνεχιστεί.

Έβρος: Συναγερμός για πρόσφυγες από το Αφγανιστάν

Πληροφορίες για μετανάστες από το Αφγανιστάν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προκαλούν αυξημένη επιφυλακή. Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN, σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής βρέθηκε για 3 ημέρες στον Εβρο και επιθεώρησε φυλάκια ευθύνης του 4ου σώματος στρατού και τις αντιβαλλιστικές σκοπιές.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είχε ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Στην παρέμβαση του ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι άμεση προτεραιότητα είναι ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των πολιτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόθεση ορισμένων κρατών-μελών να συμπεριλάβουν επίσης Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι είχαν εργαστεί στο παρελθόν ως διερμηνείς για τις Ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη χώρα στο πλαίσιο της Νατοϊκής Αποστολής, καθώς και τις οικογένειες τους. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA