Μενού
  • Α-
  • Α+

Βίντεο με μήνυμά του έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Faceboook ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γκάνι, ο οποίος διέψευσε τα διεθνή δημοσιεύματα που έλεγαν ότι πήρε μαζί του στο ελικόπτερο με το οποίο έφυγε από τη χώρα με 169 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστό. «Έφυγα γιατί ο λαός του Αφγανιστάν θα έβλεπε πάλι τον προέδρό του κρεμασμένο» είπε σύμφωνα με τους New York Times ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν. Αναφερόταν στον πρόεδρο της χώρας που εκτέλεσαν και κρέμασαν τον τότε πρόεδρο της χώρας Mohammad Najibullah σε κεντρική πλατεία οι Ταλιμπαν, όταν πήραν την εξουσία το 1996.

Διαβάστε ακόμη: Αφγανιστάν: Δύο φτωχά αδέρφια που πουλούσαν καρπούζια ήταν οι άνδρες που έπεσαν από αεροπλάνο στην Καμπούλ

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fashrafghani.af%2Fvideos%2F1048125546018073%2F&width=500&show_text=false&height=282&appId

Δεν πήρα χρήματα μαζί

Ο Γκάνι διέψευσε τα διεθνή δημοσιεύματα αλλά και τον πρέσβη του Τατζικιστάν που έλεγαν ότι πήρε μαζί του σε ελικόπτερο 169 εκατομμύρια δολάρια. «Ηρθα μόνο με τα ρούχα μου, ούτε τα βιβλία μου δεν πήρα μαζί» υποστήριξε. Στο βίντεο εμφανιζεται κουρασμένος και ταλαιπωρημένος. Σύμφωνα με το Skynews υποστήριξε ότι θα γυρίσει. 

Τι υποστηρίζαν τα διεθνή δημοσιεύματα 

Υην ώρα που οι Ταλιμπάν ξεχύνονταν στην Καμπούλ, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι πετούσε για το Ντουμπάι έχοντας μέσα στο ελικόπτερο 169 εκατ. δολάρια σε μετρητά, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα υποστηρίζει η Daily Mail. Με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, αποφάσισε να φύγει από τη χώρα χωρίς βοήθεια από τις ΗΠΑ , σύμφωνα με τα όσα είπε στο Fox News ένας πρώην σωματοφύλακάς του. Οι αρχικές πληροφορίες ήταν ότι διέφυγε στο Ουζμπεκιστάν, μετά στο Τατζικιστάν και στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι πήγε στο Ντουμπάι. Μάλιστα επιβεβαιώθηκε και επισήμως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι είναι εκεί. Όπως αναφέρει η Daily Mail, υπήρξαν συζητήσεις με τους εκπροσώπους των Ταλιμπάν για την τύχη του, ωστόσο δεν καρποφόρησαν. Πήρε δε μαζί του και τέσσερα αυτοκίνητα που είναι άγνωστο πώς βγήκαν από τη χώρα

Ο Στόλτενμπεργκ συγκαλεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συγκάλεσε για την Παρασκευή 20 Αυγούστου με θέμα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.Όπως έγραψε στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ: «Έχω συγκαλέσει έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Παρασκευή 20 Αυγούστου για να συνεχίσουμε τον στενό συντονισμό και να συζητήσουμε την κοινή μας προσέγγιση για το Αφγανιστάν».

Η ΕΕ και 20 ακόμη χώρες ζητούν να προστατευτούν κορίτσια και γυναίκες

Να εγγυηθούν την προστασία των γυναικών στο Αφγανιστάν ζητούν με κοινή δήλωσή τους  η Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμη 20 χώρες. Βαθιά ανησυχία για το μέλλον των γυναικών στο Αφγανιστάν, μετά την έλευση των Ταλιμπάν εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους η Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμη 20 χώρες, καλώντας «όσους έχουν θέση εξουσίας στη χώρα να εγγυηθούν την προστασία τους». «Αφγανές γυναίκες και κορίτσια, όπως όλοι οι Αφγανοί, αξίζουν να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Κάθε μορφή διάκρισης και κατάχρησης πρέπει να αποτραπεί. Εμείς στη διεθνή κοινότητα είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε με ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη, για να διασφαλίσουμε ότι οι φωνές τους θα ακουστούν» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA