Μενού
  • Α-
  • Α+

Το βλέμμα ενός ορφανού παιδιού μια σταλιά, της Αϊσά, που βρίσκεται ολομόναχο σε μια άκρη του δρόμου της Καμπούλ, στο έλεος της εγκατάλειψης και των Ταλιμπάν, είναι η κλωτσιά στο μαλακό υπογάστριο της Δύσης. Oι σκηνές που καταγράφουν οι δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών συνεργείων Ευρώπης και ΗΠΑ που έχουν μείνει στο Αφγανιστάν, αποκαλύπτουν μια μεγάλη αλήθεια: Ότι τα παιδιά που μένουν πίσω είναι αβοήθητα, έχουν έλλειψη πόρων και ένα ζοφερό μέλλον.Σε πολύ κακή κατάσταση είναι και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ οι περιορισμοί στο αεροδρόμιο την επιδεινώνουν. 

Σε ρεπορτάζ του Τζον Ρέι για το βρετανικό ITV, καταγράφονται εικόνες θλίψης. Η  Αϊσά κοιμάται σε ένα δρόμο και όταν ανοίγει τα μάτια της αποτυπώνεται η απόλυτη θλίψη. Στο παιδάκι, οι γονείς του οποίου σκοτώθηκαν, δόθηκε «άσυλο» σε σπίτι ξένων για ένα βράδυ, ωστόσο μετά βρέθηκε στο δρόμο. Στο ίδιο ρεπορτάζ καταγράφεται ένα αγοράκι που ψάχνει στα σκουπίδια για να βρει πλαστικά μπουκάλια και να τα πουλήσει για τα προς το ζην. Ένας άνδρας πλησίασε το δημοσιογράφο και του είπε ότι έχει μέρες να φάει. Κάποιος του έδωσε λίγο φαγητό και μετά τίποτα.

https://twitter.com/itvnews/status/1429942212952051717?ref_src=twsrc^tfw

Το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι υπό πολιορκία από τους Ταλιμπάν και επικρατεί κυριολεκτικά το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι περίπου 72.000 παιδιά έχουν βρεθεί από την ενδοχώρα στην Καμπούλ μέσα σε λίγες μέρες και κοιμούνται σε αυτοσχέδιες σκηνές στους δρόμους. Πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να «χωθούν» σε ένα αεροπλάνο και να φύγουν και στέκονται σε ατελείωτες ουρές για να πείσουν τους Ταλιμπάν ότι έχουν τα «χαρτιά» για να φύγουν. 

Οι δίδυμες που σώθηκαν κι αυτά που τα παράτησαν οι γονείς τους 

Συγκίνηση έχει προκαλέσει η «απόδραση» από το Αφγανιστάν και τη μοίρα που περιμένει τις γυναίκες κάθε ηλικίας, δυο πεντάχρονων κοριτσιών της Άσνα και της Σάνα, που κατάφεραν να φτάσουν στη Βρετανία. Από την άλλη, γροθιά στο στομάχι οι εικόνες δυο παιδιών τα οποία παράτησαν οι γονείς τους μόνα και εκείνοι μπήκαν σε αεροπλάνα και έφυγαν από την Καμπούλ. Η Daily Mail με πρωτοσέλιδό της δημοσίευμα, αφιερώνει εκτενές ρεπορτάζ στα κοριτσάκια που τα κατάφεραν, αλλά και στα παιδιά που δυστυχώς μένουν πίσω, στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν και του χάους. Ο πατέρας των κοριτσιών Νουράγκα Χασίμι, ο οποίος εργάστηκε ως μεταφραστής για τις βρετανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, θεωρείται «στόχος» των Ταλιμπαν και ας διαβεβαιώνουν ότι δεν θα πειράξουν όποιον συνεργάστηκε με τις δυτικές δυνάμεις. Ο Νουράγκα Χασίμι μίλησε στο Sky News και είπε ότι είναι γνωστός ως «ο μεταφραστής», γεγονός που έχιε τεράστια επικινδυνότητα μετά τη επικράτηση των Ταλιμπάν στη χώρα. Η οικογένεια έφτασε στη Βρετανία χθες Δευτέρα μαζί με άλλα 130 άτομα.

Παράτησαν τα παιδιά τους και έφυγαν!

Η μεγάλη αντίθεση ωστόσο με τα τυχερά κοριτσάκια είναι τα δάκρυα των παιδιών που μένουν πίσω, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εγκλωβισμένα και ταλαιπωρημένα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του itv news γονεις παράτησαν τα παιδιά τους μόνα στο αεροδρόμιο και αυτοί μπήκαν σε αεροπλάνα και έφυγαν. Τα παιδάκια απαθανατίζονται κλαμένα και φοβισμένα στο αεροδρόμιο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA