Μενού
  • Α-
  • Α+

Τουλάχιστον 72 νεκροί και 150 τραυματίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας του Αφγανιστάν είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από δύο εκρήξεις που έγιναν στην Καμπούλ, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.  Οι 12 από τους 72 νεκρούς είναι Αμερικανοί στρατιώτες. Η επίθεση προκαλεί μεγάλη ανησχία και στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση για το Αφγανιστάν την Δευτέρα, με τη συμμετοχή των διπλωματικών αντιπροσώπων της Βρετανίας, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας, δηλαδή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που διαθέτουν δικαίωμα βέτο. Το βράδυ υπήρξαν αναφορές και για τρίτη έκρηξη στην Καμπούλ. Ο ανταποκριτής του δικτύου Russia Today, έγραψε ότι ακούστηκε μια νέα έκρηξη στο αεροδρόμιο. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή θυματα. https://twitter.com/AsvakaNews/status/1430909955834408963?ref_src=twsrc^tfw

Κατόπιν των εξελίξεων, Καναδάς και Νορβηγία αποφάσισαν να σταματήσουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης πολιτών από το Αφγανιστάν, ενώ η Μεγάλη Βρετανία θα τις συνεχίσει. Την ίδια στιγμή, οι Ταλιμπάν καταδικάζουν την επίθεση και πετούν σπόντες λέγοντας πως τα σημεία των εκρήξεων ήταν σε περιοχή ευθύνης των ΗΠΑ.

https://twitter.com/KazmiWajahat/status/1430904293318488080?ref_src=twsrc^tfwhttps://www.dailymail.co.uk/embed/video/2489793.html

Είχαν πληροφορίες για χτύπημα οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, είχαν πληροφορίες οι Αμερικανοί ότι επρόκειτο να χτυπήσει το Ισλαμικό Κράτος. Μόλις ο Τζο Μπάιντεν πληροφορήθηκε το συμβάν, ανέβαλε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι ήταν μια «σύνθετη επίθεση» που έθεσε σε κόκκινο συναγερμό τις δυνάμεις στην περιοχή αλλά και στην Ουάσινγκτον. Πάντως αν και ήξεραν ότι επίκειται επίθεση, δεν είχαν εκτιμήσει το μέγεθος. Ο Λευκός Οίκος διαρρέει ο Τζο Μπάιντεν ήθελε να αποφύγει τέτοιες καταστάσεις και τώρα καλείται να τις αντιμετωπίσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ ανέμεναν μεγάλων διαστάσεων επίθεση, με στόχο στρατιωτικό προσωπικό. Η εκτίμηση είναι ότι η επίθεση προέρχεται από το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, που είναι εχθρός και των Ταλιμπάν. Με βάση το Open, οι εξελίξεις μπορεί να αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ, ακόμα και πρόωρη απόσυρση των Αμερικανών νωρίτερα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι Ταλιμπάν καταδίκασαν την επίθεση στη Καμπούλ με υπονοούμενα κατά των ΗΠΑ

https://twitter.com/Zabehulah_M33/status/1430930715760340994?ref_src=twsrc^tfw

Καταδικάζει το μακελειό στην Καμπούλ ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ και πετάει μπηχτές για τις ΗΠΑ λέγοντας ότι στην περιοχή που έγιναν ο εκρήξεις ήταν υπεύθυνες για την ασφάλεια οι ΗΠΑ.Τη δήλωση την έκανε μέσω Twitter όπου έγραψε ««Το Ισλαμικό Εμιράτο καταδικάζει κατηγορηματικά τις βομβιστικές επιθέσεις που στόχευσαν πολίτες στο αεροδρόμιο. Η έκρηξη έγινε σε ζώνη όπου οι αμερικανικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια». Άλλο στέλεχος των Ταλιμπάν, ο ο Αμπντούλ Καχάρ Μπάλχι, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Haberturk, χαρακτήρισε την πίθεση στο αεροδρόμιο «τρομοκρατική ενέργεια» που θα πρέπει να καταδικαστεί από όλον τον κόσμο. Υποστήριξε επίσης ότι για το γεγονός αυτό ευθύνεται η παρουσία ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν.«Μόλις ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο αεροδρόμιο και φύγουν οι ξένες δυνάμεις, δεν θα έχουμε πια τέτοιες επιθέσεις. Εξαιτίας της παρουσίας ξένων δυνάμεων σημειώνονται τέτοιες επιθέσεις».

Εικόνες χάους - Τραυματίες στα νοσοκομεία

https://twitter.com/Taqdeesyin/status/1430920224677695492?ref_src=twsrc^tfw

Οι τραυματισμένοι από τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έχουν μεταφερθεί σε ένα νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης που λειτουργεί μια ιταλική ανθρωπιστική οργάνωση, ανέφερε η διοίκηση του νοσοκομείου. «Σχεδόν 60 άνθρωποι που τραυματίστηκαν στην επίθεση στο αεροδρόμιο έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής στο χειρουργικό κέντρο της Καμπούλ», ανέφερε νωρίτερα την Πέμπτη η διοίκηση του νοσοκομείου με Tweet. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ έκανε λόγο με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik για 52 τραυματίες στις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν. Νωρίτερα, πηγή προσκείμενη στους Ταλιμπάν τόνισε ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά σκοτώθηκαν ενώ πολλοί φρουροί των Ταλιμπάν τραυματίστηκαν από την μια από τις εκρήξεις που σημειώθηκε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

https://twitter.com/SkyNews/status/1430924752206565378?ref_src=twsrc^tfw
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA