Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν ένα συνηθισμένο πρωινό Τρίτης, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Ούτε ένα σύννεφο στον ουρανό της Νέας Υόρκης δεν προμήνυε την καταιγίδα που ερχόταν. Οι Νεοϋορκέζοι ατάραχοι ήταν ήδη στα γραφεία τους. Το ρολόι έδειχνε 08:46:40 όταν ένα αεροπλάνο καρφώθηκε στο βόρειο από τους Δίδυμους Πύργους του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου. Ουδείς συνειδητοποίησε τι έχει συμβεί.

  • Δείτε ΕΔΩ όλα τα άρθρα για το αφιέρωμα στα 20 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου 2001

Ο (τότε) πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο νεότερος επισκεπτόταν ένα δημοτικό σχολείο στη Σαρασότα στη Φλόριντα. Μόλις έγινε γνωστό τι είχε συμβεί η υποπλοίαρχος Ντεμπ Λάουερ – διευθύντρια του Γραφείου Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου τον ενημέρωσε: «Ένα μικρό ελικοφόρο αεροπλάνο ξέφυγε από την πορεία του και χτύπησε στον Πύργο, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη…»

Ο Μπους δεν έδωσε και μεγάλη σημασία. Αρκέστηκε να απαντήσει αδιάφορα: «Τι τρομερό δυστύχημα. Ο καημένος (ο πιλότος) θα έπαθε καρδιακή ανακοπή…»! Λίγα λεπτά αργότερα κι ενώ ο Μπους ήταν απασχολημένος με τους μικρούς μαθητές, πλησίασε πίσω του ένας από τους συμβούλους του και του ψιθύρισε: «Ένα δεύτερο αεροπλάνο χτύπησε τον δεύτερο Πύργο. Η Αμερική δέχεται επίθεση!».

Για πρώτη φορά επίθεση μέσα στο έδαφος των ΗΠΑ!

Πρωτοφανές, αλλά πραγματικότητα: Η Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά στην Ιστορία τους δέχονταν επίθεση στο έδαφός τους! Το πρώτο αεροπλάνο που έπληξε τον στόχο του ήταν η «Πτήση 11» της American Airlines. Δεκαεπτά λεπτά αργότερα στις 09:03, ο νότιος πύργος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου χτυπήθηκε από την «Πτήση 175» της United Airlines. Και οι δύο Πύργοι - 110 ορόφων - κατέρρευσαν μέσα σε μία ώρα και 42 λεπτά.

Μια τρίτη πτήση, η «Πτήση 77» της American Airlines, που είχε απογειωθεί από το Διεθνές Αεροδρόμιο Dulles, στις 09:37 συνετρίβη στη δυτική πλευρά του Πενταγώνου. Ένα τέταρτο αεροπλάνο - της United Airlines - η «Πτήση 93», κατευθύνθηκε προς την Ουάσινγκτον. Ήταν το μόνο αεροπλάνο που δεν πέτυχε τον στόχο του (που όπως λέγεται ήταν το Καπιτώλιο ή ο Λευκος Οίκος) και συνετρίβη σε ένα χωράφι κοντά στο Σανκσβίλ της Πενσυλβάνιαστις στις 10:03. 

Δίδυμοι Πύργοι: Όλα έγιναν σε λιγότερο από μιάμιση ώρα!

Μέσα σε μια ώρα και 15 λεπτά άλλαξε η πορεία της Ιστορίας.  Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους έφτασαν τους 2.996 με τους 19 τρομοκράτες που πραγματοποίησαν τις αποστολές αυτοκτονίας. 25.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν, περισσότεροι υπέστησαν μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία τους και η πολυθρύλητη ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών από εξωτερικό εχθρό υπέστη ανήκεστο βλάβη… Επίσης τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν η πρώτη αποτίμηση των υλικών ζημιών.

Οι υποψίες για την ασύλληπτη τρομοκρατική ενέργεια έπεσαν αμέσως στην Αλ Κάιντα και στον ηγέτη της Οσάμα Μπιν Λάντεν. Χωρίς δεύτερη σκέψη οι ΗΠΑ χτύπησαν το Αφγανιστάν. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν η μοίρα και η Ιστορία, που δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνεται.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA