Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ συμφώνησαν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, Τετάρτη (22/9) ότι οι «ανοιχτές συνεννοήσεις» μεταξύ συμμάχων θα είχαν βοηθήσει να αποφευχθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν από την απόφαση (AUKUS) που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα, όσον αφορά την προμήθεια πυρηνικών υποβρυχίων, αμερικανικής τεχνολογίας, στην Αυστραλία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν μια διαδικασία «καλύτερων διαβουλεύσεων» ώστε να σφυρηλατήσουν τις προϋποθέσεις που «θα εγγυώνται την εμπιστοσύνη», ανέφερε η γαλλική προεδρία. Σύμφωνα με το Ελιζέ, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την αναγκαιότητα μιας ισχυρότερης Ευρώπης στον τομέα της άμυνας, στο πλαίσιο της συνεισφοράς της στο ΝΑΤΟ.

Την επόμενη εβδομάδα ο Γάλλος πρεσβευτής, που είχε ανακληθεί από τον Μακρόν με αφορμή αυτήν την κρίση των υποβρυχίων, θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον. Ο Μπάιντεν συμφώνησε ότι αν είχαν γίνει διαβουλεύσεις με τη Γαλλία πριν ανακοινωθεί αυτή η τριμερής συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Αυστραλία και τη Βρετανία θα είχε αποφευχθεί η διπλωματική κρίση, σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ.

Την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, σε ένδειξη δυσαρέσκειας αφού η Καμπέρα ακύρωσε τη σύμβαση προμήθειας γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 54 δισεκ. ευρώ. Στη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία τους οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν στην Ευρώπη τον Οκτώβριο. Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα εντείνουν τη στήριξή τους στις αντιτρομοκρατικές αποστολές των Ευρωπαίων στην περιοχή του Σάχελ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA