Μενού
  • Α-
  • Α+

«Αν δεν ήταν η Μέρκελ δεν είμαι σίγουρος αν η Ελλάδα θα ήταν στο ευρώ και κατ' επέκταση στην Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσο, Αντώνης Κλάψης, στο Reader.gr λίγες ώρες πριν τις πιο κρίσιμες εκλογές στην Γερμανία τα τελευταία 20 χρόνια. Οι ψηφοφόροι που καλούνται την Κυριακή να προσέλθουν στις κάλπες είναι 60,4 εκατομμύρια, αλλά δεν θα βρουν το όνομα της Άνγκελα Μέρκελ στα ψηφοδέλτια, όπως συνήθισαν επί σχεδόν δύο δεκαετίες. Αλλαγή σελίδας κάνει και η Ελλάδα, καθώς όλα τα χρόνια της λιτότητας τα πέρασε μαζί με την αυστηρότητα, αλλά και την αποφασιστικότητα της Γερμανίδας Καγκελαρίου. 

«Η Μέρκελ συνέπεσε να είναι καγκελάριος σε μια κομβική εποχή για την Ελλάδα, με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες», εξηγεί ο καθηγητής, κ. Κλάψης. «Από τη μία, εξέφρασε μια σκληρή γραμμή, αυτή της λιτότητας και της ανάγκης προσαρμογής της Ελλάδας στα δημοσιονομικά δεδομένα που επέβαλε η χρεοκοπία της χώρας, από την άλλη αν δεν ήταν η Μέρκελ δεν είμαι σίγουρος αν η Ελλάδα θα ήταν στο ευρώ και κατ' επέκταση στην Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή. Την κρίσιμη ώρα, έριξε το βάρος υπέρ της παραμονής, σε μια εποχή που η χώρα μας έκανε πολλά λάθη. Και είναι, είτε μας αρέσει είτε όχι, η σημαντικότερη πολιτικός της Ευρώπης την τελευταία 20ετίας. 

Η αποφασιστικότητα της Μέρκελ κόντρα σε εταίρους που ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρώ, και το brand name που λέγεται «Ελλάδα» ήταν οι δύο κύριοι λόγοι που δεν πραγματοποιήθηκε τελικά το καταστροφικό για όλους Grexit. «Μην ξεχνάμε και το brand name που λέγεται Ελλάδα», σημειώνει ο καθηγητής. «Αν λεγόταν Σλοβενία ή Σλοβακία, η χώρα μας δεν θα ήταν στο ευρώ τώρα. Η Μέρκελ δεχόταν πίεση για τη στάση της υπέρ της Ελλάδας, όχι μόνο στο εσωτερικό της Γερμανίας, αλλά και από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα μικρότερα κράτη έβλεπαν την Ελλάδα ως αντίπαλο, επειδή είχε μπει στην ΕΕ περίπου 25 χρόνια πριν από εκείνους, βρισκόταν εντός της την εποχή των παχέων αγελάδων και καταστράφηκε οικονομικά την ώρα που εκείνα προσπαθούσαν να ανακάμψουν. Δεν ήταν εύκολο και για τον Σλοβάκο υπουργό οικονομικών να πηγαίνει στην πατρίδα του και να λέει ότι πρέπει να δώσουμε λεφτά στην Ελλάδα, όταν αυτό σημαίνει περικοπή μισθών και συντάξεων». 

Ακόμη, όσον αφορά στην ελληνική πραγματικότητα, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν είχε συγκρουσιακή σχέση με κανέναν Έλληνα πρωθυπουργό. «Η Μέρκελ ενδιαφερόταν για την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη λόγω και της προέλευσής της (από την προτεσταντική πλευρά της Γερμανίας). Αυτά τα στοιχεία έλειψαν ορισμένες φορές από τους πρωθυπουργούς μας, αλλά σε γενικές γραμμές είχε επιδιώξει να έχει καλές σχέσεις με όλους. Ακόμα και με τον Αλέξη Τσίπρα, που δεν ξεκίνησε καθόλου καλά η σχέση τους, έφτασε στο σημείο ο τελευταίος να την επαινεί», τονίζει ο κ. Κλάψης

Άνγκελα Μέρκελ: Τα λάθη και οι καθοριστικές στιγμές της 

Αυτά που μένουν από την διακυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ είναι πολλά, όπως επισημαίνει και ο καθηγητής. «Το πρώτο είναι η ηγετική της φυσιογνωμία. Στιγμάτισε την ΕΕ πολύ περισσότερο από κάθε άλλον. Ένα αρνητικό που είχε - το οποίο είναι συνυφασμένο με την γενικότερη πολιτική της Γερμανίας - είναι η αδυναμία της να αποκτήσει πραγματικό ηγετικό ρόλο για την Γερμανία στην Ευρώπη. Δηλαδή, η Γερμανία δεν μπορεί να μεταφράσει την οικονομική της ισχύ σε πραγματική ηγεσία. Αγκυλώνεται σε επιμέρους ζητήματα και χάνει την ουσία πολλές φορές. Το τρίτο στοιχείο είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, κόντρα στο εκλογικό της ακροατήριο και την κοινή γνώμη. Πήρε μια θέση πολύ διαφορετική από αυτή που θα ανέμενε κάποιος από μια ηγέτιδα κεντροδεξιού κόμματος. Ένας από τους λόγους που δεν είναι υποψήφια είναι και αυτός. Τέλος, η διαχείριση της κρίσης είχε λάθη, αλλά και την αποφασιστική της παρέμβαση. 

«Και μόνο ότι ήταν Καγκελάριος για 16 χρόνια στην Γερμανία, αρκεί για να θεωρηθεί ηγέτης. Πολλές φορές συγκρούστηκε ακόμα και με τους ψηφοφόρους της, αλλά κατάφερε και επιβίωσε πολιτικά. Δεν είναι και λίγο», εξηγεί ο καθηγητής στην ερώτηση γιατί θεωρείται ηγετική προσωπικότητα της Ευρώπης. «Είχαμε μάθει να ζούμε με τη Μέρκελ. Όχι μόνο εμείς, αλλά και όλη η ΕΕ. Σκεφτείτε πόσοι πρωθυπουργοί άλλαξαν από τότε στην Ελλάδα. Η πολιτική, όμως, δεν τελειώνει ποτέ. Θα μάθουμε να ζούμε και με τον επόμενο Γερμανό Καγκελάριο. Οι σχέσεις λίγο πολύ θα παραμείνουν ίδιες. Και στην Ευρώπη». 

Όσον αφορά στο αν θα υπάρξει κρίση στην Γερμανία μετά την αποχώρησή της: «Οι Γερμανοί έχουν την τάση να βρίσκουν λύση. Είναι στην κουλτούρα τους. Θα βρουν μια νέα ισορροπία. Δεν θα μπουν σε κρίση, χωρίς να είναι βέβαιος κανείς για αυτό. Η οικονομία της Γερμανίας είναι σε καλό επίπεδο, αλλά σε γενικές γραμμές θα παραμείνει η οικονομική δύναμη της Ευρώπης». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA