Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν 5 Οκτωβρίου του 1892, όταν οι αδελφοί Ντάλτον έπεφταν νεκροί μετά μια αποτυχημένη απόπειρα ληστείας.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα 21 Ιουλίου 1865: Στην πρώτη μονομαχία στην Άγρια Δύση αποχωρεί ζωντανός ο Άγριος Μπιλ Χίκοκ

Τους αδελφούς Ντάλτον τους μάθαμε, οι πιο πολλοί, από μέσω του «Λούκυ Λουκ»… Οι Τζόε, ο Γουίλιαμ, ο Τζακ και ο Αβερέλ ήταν οι κακοί ληστές που πάντα κατέληγαν υπό την αυστηρή εποπτεία του έξυπνου σκύλου Ρα Ταν Πλαν στη φυλακή να σπάνε πέτρες. 

https://www.youtube.com/watch?v=iX7ZFrPjPN8Όμως οι αδελφοί Ντάλτον ήταν πρόσωπα υπαρκτά, που έδρασαν ως συμμορία τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα, πού αλλού στην Αμερική! Οι Ντάλτον ήταν ξαδέλφια με τους Γιάνγκερ, άλλα - καλά παιδιά της Άγριας Δύσης - που έδρασαν πλάι στον διαβόητο Τζέσε Τζέιμς.

Μια μέρα σαν σήμερα, λοιπόν, οι φοβεροί και τρομεροί ληστές Ντάλτον έπεφταν νεκροί. Το ημερολόγιο έγραφε 5 Οκτωβρίου του 1892.

Άτιμες μοίρα και κοινωνία...

Η συμμορία ήταν γνωστή ως «The Dalton Brothers» και δεν ήταν μοναχά τα τέσσερα αδέλφια μέλη της. Δραστηριότητά τους, οι ληστείες τραπεζών και τρένων. Τα ονόματα των αδελφών: Μπομπ, Γκρατ, Έμετ και Μπιλ. Ο πατέρας τους ήταν τζογαδόρος και ερημοσπίτης, που λέμε.  Προσπάθησε να πορευτεί ως αγρότης, αλλά η μοίρα του τα ‘φερε αλλιώς. Κάτι οι κακοί σερίφηδες, κάτι το τρένο που απαλλοτρίωσε τα χωράφια, κάτι η δολοφονία του μεγάλου και πιο συνετού αδελφού τους (βοηθό σερίφη) από αλογοκλέφτη, τα αδέρφια είδαν κι απόειδαν και βγήκαν στην αναζήτηση εργασίας. Και να δεις που δεν έγιναν με τη μια παράνομοι… Τρία από τα τέσσερα αδέλφια τέθηκαν στην υπηρεσία του νόμου! Ο ένας μάλιστα έγινε βοηθός σερίφη. Τώρα πώς η μοίρα το ‘φερε και βγήκαν στην παρανομία, είναι μεγάλη ιστορία. 

Κι όταν θέλει η μοίρα να σε μπλέξει… Να, ένα τρένο λήστεψαν κάποιοι και το έγκλημα το φόρτωσαν στους Ντάλτον, που είχαν ληστέψει μόνο ένα μικρό φτωχό σαλούν. Αλλά είπαμε, αν το θέλει η μοίρα… Δεν υπήρχε πλέον γυρισμός για τα αδέλφια που γρήγορα άπλωσαν τη φήμη τους σε ολόκληρο το West… 

Εκτός από τον Μπομπ και τον Έμετ, συμμετείχαν σε αυτή και τρεις άλλοι παράνομοι και φίλοι των δύο αδερφών, ο Τζορτζ Μπιούκομπ, ο Χάρλεϊ Πιρς και ο Τσάρλι Μπράιαντ. Λίγο αργότερα προσχώρησε κι ο Γκρατ Ντάλτον. Τελευταίος εντάθηκε ο μικρότερος αδερφός Μπιλ.

Ο Γκρατ Ντάλτον ήταν ο… Αβερέλ, ο «γκαντέμης» της οικογένειας, αφού γρήγορα έπεσε στα χέρια του νόμου και κλείστηκε στη φυλακή!

Οι υπόλοιποι είπαν να τιμήσουν το όνομα που τους κόλλησαν οι «καλοί» και άρχισαν τις ληστείες. Ο Γκρατ, μάλλον είχε επόπτη τον… Ρα Ταν Πλαν και γρήγορα δραπέτευσε για να ενταχτεί κι αυτός στην ομάδα. Τρένα, τράπεζες, ιδιώτες, ταχυδρομεία, όλα στόχοι. Και έρχεται η ιδέα για τη μεγάλη δουλειά: Θα χτυπήσουν δυο μεγάλες τράπεζες την First National Bank και την Cotton Bank. Όμως αλλιώς τα υπολόγιζαν κι αλλιώς τους τα ‘φερε η ζωή. Ποια ζωή δηλαδή, ο θάνατος! Κατά την απόπειρα της ληστείας έγινε μακελειό. έπεσαν νεκροί ο Μπομπ, ο Γκρατ τα άλλα δύο μέλη της συμμορίας (Ντικ Μπρόντγουελ και καθώς και ο σερίφης.

Ο μόνος που -παρά τις 23 σφαίρες που δέχτηκε - κατάφερε να γλιτώσει από τον θάνατο ήταν ο Έμετ, που τον έπιασαν και τον οδήγησαν στη φυλακή, όταν έγινε καλά. Καταδικάστηκε σε ισόβια, αλλά στα 14 χρόνια του απένειμαν χάρη. Και να δεις που ο Έμετ έγινε καλός μετά, κι έγραψε κι ένα βιβλίο και μεταμόρφωσε σε «καλούς» και τα σκοτωμένα αδέλφια του. Ο Έμετ Ντάλτον αφού έκανε και τον ηθοποιό στο Χόλιγουντ, πέθανε ξεχασμένος, φτωχός και μόνος καουμπόη το 1936 στην Καλιφόρνια. Ακόμα ένα… όμορφο κεφάλαιο της γοητευτικής Ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών έλαβε τέλος. Στο επόμενο με Αλ Καπόνε και λοιπούς… 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA