Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις 11 Οκτωβρίου του 1927, η Ρουθ Έλντερ θα πέταγε για το όνειρό της. Ήταν στα 23 της όταν άκουσε για το τραγούδι «Lucky Lindy» και γοητεύτηκε. Ήταν το τραγούδι του Αμπέλ Μπαέρ που είχε γράψει για την θρυλική υπερατλαντική πτήση του Τσαρλς Λίντμπεργκ. Πάει, αυτό ήταν: Η Ρουθ Έλνερ το είχε αποφασίσει μέσα της: «Κι εγώ θα πετάξω πάνω από τον Ατλαντικό!»…

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 2 Ιουλίου 1937: Η Αμέλια Έρχαρτ εξαφανίζεται και κάποιοι την αναζητούν ακόμα

Εκείνη την εποχή, η Ρουθ, ήταν ηθοποιός. Μόλις έμαθαν τα νέα οι δημοσιογράφοι που ασχολούνταν με τα καλλιτεχνικά κρυφογέλασαν και δημοσίευσαν χλευαστικά άρθρα. Κάποιοι διέκριναν διαφημιστικό τρικ. Όπως είχε γίνει διάσημος ο Λίντμπεργκ, έτσι και η Έλντερ ήθελε να αποκτήσει τη φήμη που δεν είχε, σκέφτηκαν.

Ωστόσο δεν ήταν τίποτα από όλα αυτά. Η Έλντερ είχε πορωθεί με το να αποδείξει ότι και μια γυναίκα μπορεί να κάνει ό,τι ένας άνδρας, όσο δύσκολο κι αν είναι.

Όμως το να διασχίσεις – εκείνη την εποχή – έναν ωκεανό δεν ήταν και το ευκολότερο πράγμα του κόσμου…

https://www.youtube.com/watch?v=nscbf29zXhEΗ Ρουθ Έλντερ ήταν ένα πολύ προσεκτικό και μεθοδικό άτομο. Σχεδιάζοντας την πορεία της, φρόντισε να αποφύγει τις περιοχές που εκδηλώνονταν οι δυνατές καταιγίδες στον Ατλαντικό. Όμως, αυτό δεν ήταν ήταν και καλό. Στην - όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων - επιπόλαιη προσέγγισή της σε αυτόν τον στόχο, αγνόησε μερικές βασικές σταθερές: να αποφύγει τον Βόρειο Ατλαντικό το χειμώνα!

Το ότι, το είχε πετύχει ο Λίντμπεργκ δεν σήμαινε ότι δεν στάθηκε και λίγο (έως πάρα πολύ) τυχερός. Όλοι πριν από αυτόν που προσπάθησαν είχαν αποτύχει. Οι υποστηρικτές της Έλντερ την παρότρυναν να περιμένει μέχρι την άνοιξη, αλλά και άλλες γυναίκες προετοιμάζονταν να επιχειρήσουν την ίδια πτήση. Η ηθοποιός δεν ήθελε να χάσει την πρωτιά και τη γεύση της νίκης. 

Η Έλντερ επέλεξε ένα αεροπλάνο Stinson «Detroiter», που είχε δοκιμαστεί για τις δυνατότητές του σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Το ονόμασε «American Girl». Επίσης διάλεξε για πιλότο έναν από τους πιο καλύτερους και πιο έμπειρους της εποχής, τον Τζορτζ Χάλντερμαν. «Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο – είπε κάποτε – βλέπω πως ίσως το πάθος μου να πετύχω θόλωσε την κρίση μου. Ο καιρός ήταν απαίσιος!».

Πρώτη, αλλά χωρίς επιτυχία

Η Ρουθ Έλντερ έμεινε στην Ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που επιχείρησε μια υπερατλαντική πτήση, αλλά όχι η πρώτη που το κατόρθωσε. 

Στις 11 Οκτωβρίου του 1927 η Έλντερ και ο κυβερνήτης Τζορτζ Χάλντεμαν απογειώθηκαν από το Roosevelt Field για το Παρίσι. Η κακοκαιρία όμως τους ανάγκασε να προσθαλασσωθούν στον ωκεανό έπειτα από πτήση 4,2 χιλιομέτρων. Η Ρουθ πέρασε εννιά ώρες στο χειριστήριο, που ήταν πλημμυρισμένο. Και οι δυο επιβάτες διασώθηκαν από ένα ολλανδικό δεξαμενόπλοιο. Καθώς γινόταν προσπάθεια μεταφοράς του αεροπλάνου στο κατάστρωμα του πλοίου, αυτό πήρε φωτιά και καταστράφηκε ολοσχερώς.

Επιστρέφοντας, η Ρουθ και ο πιλότος της, αντιμετωπίστηκαν ως εθνικοί ήρωες παρά την αποτυχία τους. Τους επιφυλάχτηκε υποδοχή με παρέλαση στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

Ένα χρόνο μετά η Αμέλια Έρχαρτ θα διέσχιζε με αεροπλάνο τον Ατλαντικό ωκεανό!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.