Μενού
  • Α-
  • Α+

Άγνωστη παραμένει η προέλευση του κορονοϊού και κατά συνέπεια δεν έχει δοθεί απάντηση στο πώς ξεκίνησε η πανδημία που έφερε σε δισεκατομμύρια ανθρώπων μέτρα προστασίας και απανωτά lockdown. Παρά την αποστολή ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προς αναζήτηση του «ασθενούς μηδέν», η προέλευση του SARS-CoV-2 που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19 παραμένει ένα μυστήριο. 

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - Μόσιαλος: Θα ζούμε με τον κορoνοϊό για χρόνια - Τα οφέλη «ελευθερίας» υπερισχύουν των κινδύνων

Οι επιστήμονες αναζητούν την προέλευση της COVID-19, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν, ανοιχτά πλέον, το ενδεχόμενο ο ιός να ξέφυγε από εργαστήριο της πόλης Γουχάν, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, το σημείο του κόσμου δηλαδή στο οποίο τον Δεκέμβριο του 2019 επιβεβαιώθηκε επισήμως πως υπήρξαν κρούσματα. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, κυκλοφορεί μία νέα θεωρία για την προέλευση του κορονοϊού η οποία δίνει μία τελείως διαφορετική εκδοχή που δεν είχε ακουστεί μέχρι σήμερα. 

Ορυχείο και μεταλλάξεις 

Ο δρ Jonathan Latham, εκτελεστικός διευθυντής του US Bioscience Resource Project, πιστεύει ότι ο κορονοϊός μπορεί να εξελίχθηκε στο σώμα ενός μολυσμένου Κινέζου εργάτη ορυχείου σχεδόν μια δεκαετία πριν από την έναρξη της πανδημίας. Το κρίσιμο είναι ότι δείγματα της αινιγματικής τότε ασθένειας του ανθρακωρύχου στάλθηκαν για μελέτη σε ερευνητές του κορονοϊού στη Γουχάν, απ' όπου μπορεί να διέφυγαν στον πληθυσμό, υποστηρίζει ο Latham. Μάλιστα, αναφέρει πως η εμφάνιση της βρετανικής μετάλλαξης (Alpha) στο Κεντ αποδεικνύει ότι ο κορονοϊός ενδέχεται να κάνει «περίεργα εξελικτικά άλματα» και να αναπτύξει γρήγορα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων όταν βρίσκεται μέσα σε ένα άτομο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανακοίνωσε πως η μετάλλαξη Alpha πιθανότατα εξελίχθηκε σε έναν ασθενή με ανοσοκαταστολή που ήταν φορέας του SARS-CoV-2 για πολλούς μήνες. 

«Η θεωρία απαιτεί πολλές εκατοντάδες μεταλλάξεις σε έναν ανθρακωρύχο για να μετατραπεί σε SARS-CoV-2. Δεκαετίες συμπιέστηκαν σε περίπου έξι μήνες. Αλλά έχουμε ακούσει για το εκπληκτικό φαινόμενο μεμονωμένων περιπτώσεων πολύ επιταχυνόμενης εξέλιξης των ιών στη Βρετανία. Σε αυτό το ένα άτομο στην Αγγλία συνέβη τόση εξέλιξη όση είχε συμβεί σε εκατομμύρια άλλες μολύνσεις. Η θεωρία μας προτείνει ότι μια παρόμοια εξέλιξη συνέβαινε στο εσωτερικό των πνευμόνων των ανθρακωρύχων μετά τη μυστηριώδη ασθένεια το 2012 και υποστηρίζει ότι ο ιός διέρρευσε από ένα ιατρικό δείγμα που ελήφθη από τους ανθρακωρύχους που μολύνθηκαν από την επιδημία», είπε ο Δρ Latham κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου του BMJ. 

Νυχτερίδες 

Το 2012, οι 6 ανθρακωρύχοι που φτυάριζαν γκουανό νυχτερίδας στο ορυχείο Tongguan στη Γιουνάν, αρρώστησαν σοβαρά με μια ασθένεια που έμοιαζε με πνευμονία και είχε εκπληκτική ομοιότητα με τον κορονοϊό. Τρεις από αυτούς πέθαναν και οι υπόλοιποι νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο έως και έξι μήνες. Ένας Κινέζος ερευνητής που διερεύνησε τους θανάτους για τη μεταπτυχιακή του διατριβή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα είχαν μολυνθεί από έναν κορονοϊό που μοιάζει με τον SARS και προέρχεται από νυχτερίδες.

Το 2013, επιστήμονες της Γουχάν ανακάλυψαν στις ίδιες σπηλιές έναν ιό με την ονομασία RaTG13, ο οποίος αργότερα διαπιστώθηκε ότι ταυτίζεται κατά 96% με την COVID-19, αλλά πρέπει να έχει αποκλίνει 40 χρόνια νωρίτερα. Ωστόσο, η νέα θεωρία υποδηλώνει ότι η εξέλιξη από έναν ιό όπως ο RaTG13 θα μπορούσε να έχει συμβεί πολύ πιο γρήγορα μέσα στο σώμα ενός ανθρακωρύχου. «Γνωρίζουμε ότι οι κορονοϊοί ήταν άφθονοι κοντά στο ορυχείο, και γνωρίζουμε ότι ορισμένοι από τους ανθρακωρύχους νοσηλεύτηκαν για μακρό χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο Δρ Latham. «Η θεραπεία τους διήρκεσε έξι μήνες και επέτρεψε την εξέλιξη νέων προσαρμοσμένων ανθρώπινων κορονοϊών. Γνωρίζουμε ότι πολλά ιατρικά δείγματα στάλθηκαν στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, οπότε το ερώτημα είναι, τι υπήρχε στα δείγματα και τι έγινε με τους ιούς που βρέθηκαν;», ανέφερε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA