Μενού
  • Α-
  • Α+

Υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού της Βόρειας Κορέας που αυτομόλησε στη Νότια Κορέα «έσπασε» τη σιωπή του. Ο Κιμ Κουκ Σονγκ είχε 30 χρόνια καριέρας στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν και αυτομόλησε για να αποφύγει την εκτέλεση.

Μιλώντας στο BBC, ο υψηλού προφίλ «αποστάτης» αξιωματικός μίλησε για την πορεία δεκαετιών που χάραξε ως στενός συνεργάτης των ηγετών της Βόρειας Κορέας, αφού κατάφερε να ανέλθει στα πιο υψηλά κλιμάκια των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας, που αποτελούν «τα μάτια, τα αφτιά και το μυαλό» του ηγέτη της. Ο ίδιος, πλέον, εργάζεται στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Νότιας Κορέας

https://twitter.com/BBCLBicker/status/1447352336578342916?ref_src=twsrc^tfw

Σύμφωνα με το BBC, οι ισχυρισμοί του αξιωματικού δεν μπορούν να επαληθευτούν αλλά διασταυρώθηκαν κάποια από τα στοιχεία των αποκαλύψεών του, έχοντας επαληθεύσει και την ταυτότητά του. Ο Κιμ Κουκ-Σονγκ τονίζει πως δεν αισθανόταν άμεσα να μιλήσει στη συνέντευξη, ενώ το πραγματικό του όνομα, το γνωρίζουν δύο άτομα από την ομάδα του.

Ναρκωτικά 

Σύμφωνα με τον αξιωματικό, η κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ είναι απελπισμένη για να βγάλει χρήματα και κάνει συμφωνίες για ναρκωτικά αλλά και πωλήσεις όπλων σε Μέση Ανατολή και Αφρική. Τη δεκαετία του '90, όταν η χώρα διένυε τον μαζικό λιμό, διατάχθηκε από το Τμήμα Επιχειρήσεων του ηγέτη να συγκεντρωθούν «επαναστατικοί πόροι», κάτι που αποκάλυψε ότι σήμαινε πως θα προχωρούσαν σε εμπόριο ναρκωτικών. «Η παραγωγή ναρκωτικών στη Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ιλ κορυφώθηκε την περίοδο του μεγάλου λιμού. Τότε το Τμήμα Επιχειρήσεων είχε ξεμείνει από επαναστατικούς πόρους για τον Ανώτατο Ηγέτη. Αφού μου ανατέθηκε αυτή η αποστολή, έφερα τρεις ξένους στη Βόρεια Κορέα από το εξωτερικό, έστησα μια βάση παραγωγής στο κέντρο εκπαίδευσης του γραφείου διασύνδεσης 715 του Εργατικού Κόμματος και παρήγαγα ναρκωτικά. Ήταν κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη. Στη συνέχεια την πουλούσαμε για δολάρια που παρουσιάζαμε στον Κιμ Γιονγκ Ιλ» αποκαλύπτει ο Κιμ Κουκ-Σονγκ.

«Για να καταλάβετε, όλα τα χρήματα στη Βόρεια Κορέα ανήκουν στον ηγέτη της. Με αυτά τα λεφτά έφτιαχνε βίλες, αγόραζε αυτοκίνητα, φαγητό, ρούχα και πολυτέλειες», είπε ο αξιωματικός και τόνισε πως την περίοδο του λιμού ένα εκατομμύριο άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή. «Υπήρχαν ειδικά υποβρύχια “νάνοι” και ημιβυθιζόμενα. Η Βόρεια Κορέα ήταν πολύ καλή στην κατασκευή προηγμένου εξοπλισμού όπως αυτός», εξηγεί ο κ. Κιμ, με το BBC να επισημαίνει στο σημείο αυτό, ότι η συγκεκριμένη δήλωση μπορεί να αποτελεί συνέπεια προπαγάνδας, αφού οι κινητήρες στα υποβρύχια της χώρας είναι -συνήθως- θορυβώδεις.

«Τρομοκρατική δύναμη κρούσης»

Όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμαζόταν να αναλάβει την εξουσία το 2009, μετά το εγκεφαλικό του πατέρα του, ήρθε η ίδρυση της Γενικής Εταιρείας Πληροφοριών, με ηγέτη τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, έμπιστο σύμβουλο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας μέχρι σήμερα. Ήταν τότε, όπως λέει ο Κιμ Κουκ-Σονγκ, που ήρθε και η διαταγή να δημιουργηθεί μια «τρομοκρατική δύναμη κρούσης» για τη δολοφονία του Χουανγκ Τζανγκ Γιοπ, πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Βόρειας Κορέας που είχε αυτομολήσει στο Νότο.

«Για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει για να ικανοποιηθεί ο πατέρας του», δηλώνει ο Κουκ Σονγκ και εξηγεί ότι η αποστασία του Χουανγκ Τζανγκ Γιοπ δεν συγχωρήθηκε ποτέ από την οικογένεια των Κιμ. Όμως, η απόπειρα δολοφονίας του ήταν ανεπιτυχής, με τη Βόρεια Κορέα να μην αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη και να δηλώνει πως η Νότια Κορέα «έστησε» το περιστατικό. Ωστόσο, την οργάνωση για το χτύπημα στον Τζανγκ Γιοπ, την είχε αναλάβει ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι Βορειοκορεάτες λοχαγοί που συνελήφθησαν για τη συνωμοσία, βρίσκονται ακόμα στη φυλακή.

Ακόμη, ο Κουκ Σονγκ αποκάλυψε ότι η Βόρεια Κορέα ευθύνεται για τη βύθιση του νοτιοκορεάτικου πλοίου Τσεονάν το 2010 από τορπίλη, που σκότωσε 46 άτομα (για την οποία η Πιονγιάνγκ δηλώνει ότι δεν έχει καμία ευθύνη) και την επίθεση στο νησί Γιονπιόνγκ την ίδια χρονιά, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και δυο πολίτες.

Κατάσκοποι στην κυβέρνηση της Νότιας Κορέας 

Ο Κιμ Κουκ Σονγκ αποκάλυψε ότι μια από τις αρμοδιότητές του ήταν να αναπτύσσει στρατηγικές για την αντιμετώπιση της Νότιας Κορέας, με μια εξ αυτών να είναι η τοποθέτηση κατασκόπων στην κυβέρνησή της. «Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που έστειλα κατασκόπους στη Νότια Κορέα για να εκτελέσουν αποστολές» ισχυρίζεται. Παρόλο που δεν μπήκε σε περισσότερες λεπτομέρειες, έδωσε ένα ενδιαφέρον παράδειγμα: «Κάποια στιγμή, ένας Βορειοκορεάτης πράκτορας εστάλη να εργαστεί στο προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας, και στη συνέχεια επέστρεψε με ασφάλεια στην πατρίδα. Αυτό συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αφού δούλεψε στον Κυανό Οίκο για πέντε-έξι χρόνια, γύρισε πίσω σώος και έπιασε δουλειά στο Γραφείο Διασύνδεσης 314 του Εργατικού Κόμματος», είπε και ισχυρίστηκε ότι κατάσκοπο της Βόρειας Κορέας βρίσκονται μέχρι σήμερα σε καίριες θέσεις της Νότις Κορέας. 

Χάκερ: Γραφείο Διασύνδεσης 414 

Για τον φημολογούμενο στρατό από χάκερ που έχει η Βόρεια Κορέα, ο Κιμ Κουκ Σονγκ είπε πως ο Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε ζητήσει από τη δεκαετία του 1980 να ετοιμάζονται οι «λαμπροί νέοι» της χώρας για κυβερνοπόλεμο. Για αυτό και «το πανεπιστήμιο Μόρανμπονγκ επέλεγε τους πιο έξυπνους φοιτητές από όλη τη χώρα και τους περνούσε από εξαετή ειδική εκπαίδευση». Η μονάδα αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι γνωστή στη Βόρεια Κορέα ως Γραφείο Διασύνδεσης 414, ή με το παρατσούκλι της «Κέντρο πληροφοριών του Κιμ Γιονγκ Ουν».

Γιατί αυτομόλησε

Ο Κιμ Κουκ Σονγκ υποστηρίζει ότι υπήρξε «πιο κόκκινος και από τους κόκκινους», υπέρμαχος του κομμουνισμού, που όμως δεν ήταν ασφαλής, όσο υψηλό βαθμό και αν κατείχε. Μέσω του γάμου του, είχε αναπτύξει διασυνδέσεις που του επέτρεπαν την πρόσβαση στις υπηρεσίες πληροφοριών ενώ η ζωή του ήταν πολύ ανώτερη από τις συνθήκες εξαθλίωσης της μεγαλύτερης μερίδας του πληθυσμού της Βόρειας Κορέας. Έκανε ταξίδια και μάζευε λεφτά για τον Ανώτατο Ηγέτη, τα οποία έπαιρνε μετά από πωλήσεις σπάνιων μετάλλων και τα μετέφερε σε βαλίτσα.

Όλα αυτά, μέχρι το 2011, όταν ανήλθε στην εξουσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος ξεκίνησε τις «εκκαθαρίσεις» όσων πίστευε ότι τον απειλούσαν. Ένας από αυτούς, ήταν και ο θείος του, ο Γιανγκ Σονγ Θεκ, τον οποίο ο Κουκ Σονγκ θεωρούσε πως απλά θα εξοριστεί. Όμως τελικά εκτελέστηκε, με τον Κουκ Σονγκ να λέει στο BBC: «Δεν εξεπλάγην απλά, ήταν μεγάλο πλήγμα. Συνειδητοποίησα αμέσως ότι κινδύνευε η ζωή μου και ότι δεν θα μπορούσα πλέον να ζήσω στη Βόρεια Κορέα», είπε και άρχισε – τότε – να σχεδιάζει αμέσως την απόδρασή του από τη χώρα, μαζί με την οικογένειά του, σε μια απόφαση που τη χαρακτηρίζει ως την πιο «θλιβερή» της ζωής του, αφού εγκατέλειψε τον τόπο που βρίσκονται οι πρόγονοί του.

Όσον αφορά την απόφασή του να «λύσει» τη σιωπή του μετά από τόσα χρόνια, εξήγησε πως θέλει να βοηθήσει για να ξεφύγουν οι συμπατριώτες του από τη δικτατορία: «Έχω φύγει χρόνια από εκεί, αλλά η Βόρεια Κορέα δεν έχει αλλάξει καθόλου. Οι στρατηγικές που χαράξαμε συνεχίζονται. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει αλλάξει ούτε 0,01%».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA