Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι προκλήσεις και οι λεκτικές επιθέσεις Τούρκων αξιωματούχων κατά του Ελληνισμού. Μετά τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το συνήθη «ύποπτο» Τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, τη σκυτάλη πήρε αυτή την φορά ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ο οποίος βρίσκεται στα Κατεχόμενα συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 38η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους. «Οποιος γυρεύει περιπέτειες στην Ανατολική Μεσόγειο, θα λάβει απάντηση», προειδοποίησε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ορίσει ως «κυβερνήτη» στην Κατεχόμενη Κύπρο μετά την πολιτική θύελλα, που ξέσπασε ύστερα από την πρόσφατη παραίτηση του «πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους Ερσάν Σανέρ. 

Ο Φουάτ Οκτάι προανήγγειλε τη συνέχιση των πειρατικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «θα ξεκινήσει εκ νέου μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων» κατηγορώντας τη Λευκωσία για μονομερή στάση.«Να μην ανησυχούν καθόλου, δεν θα τους αφήσουμε μόνους, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες γεωτρήσεων από εκεί που σταματήσαμε. Δεν φοβόμαστε κανέναν. Oποιος γυρεύει περιπέτειες στην Ανατολική Μεσόγειο, θα λάβει απάντηση», σημείωσε.

Στο ίδιο πνεύμα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε ότι «δε θα ανεχθούμε ποτέ να αγνοούνται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα μας με ουσιαστικά βήματα», χαρακτηρίζοντας ως «ιστορικό βήμα» το άνοιγμα των Βαρωσίων. «Είμαστε παιδιά ενός μεγάλου έθνους που έχουν ίδια ιστορία, ίδια προβλήματα και ίδιο αγώνα».

Από την πλευρά του, ο «πρόεδρος» των Κατεχομένων Ερσίν Τατάρ κατά την εορταστική ομιλία του εστίασε στη συμβολή της «μητέρας πατρίδας» Τουρκίας στην εγκαθίδρυση του ψευδοκράτους. «Εμείς, ο τουρκοκυπριακός λαός, το ότι μπορούμε να ζήσουμε ελεύθερα στην πατρίδα μας με ψηλά το κεφάλι και με αξιοπρέπεια σήμερα το οφείλουμε στον ηρωικό λαό μας, που πλήρωσε κάθε τίμημα χωρίς δισταγμό, στους μάρτυρες μας και στους εθνικούς μας ήρωες, τους ένδοξους προγόνους μας από τον Δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ και τον Ραούφ Ντενκτάς και την πατρίδα μας, τη Δημοκρατία της Τουρκίας».

Ηταν η 15η Νοεμβρίου 1983, όταν ο Ραούφ Ντενκτάς ανακήρυξε ως «κράτος» τα εδάφη που κατείχε η Τουρκία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου μετά την εισβολή με την ονομασία «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατ’εντολή της Αγκυρας επιχείρησε με αυτό τον τρόπο να νομιμοποιήσει την παράνομη κατοχή της Κύπρου, επιβάλλοντας τη διχοτόμηση της νήσου. Η παράνομη αυτή ενέργεια δε βρήκε ανταπόκριση από τη διεθνή κοινότητα καθώς μέχρι σήμερα το λεγόμενο «τουρκοκυπριακό κράτος» έχει αναγνωριστεί μόνο από την Τουρκία.  

Στο μεταξύ, στην ανακοίνωσή του για την 38η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην Κύπρο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «η επέτειος αυτή υπενθυμίζει για 38η συνεχή χρονιά την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου. Η Τουρκία δυστυχώς εξακολουθεί να αποτελεί τη μόνη χώρα που αγνοεί επιδεικτικά τη ρητή καταδίκη της ανακήρυξης της εν λόγω παράνομης και αποσχιστικής οντότητας από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τις Αποφάσεις 541/1983 και 550/1984», προσθέτοντας: «Στη διαρκή περιφρόνηση, από πλευράς Τουρκίας, των ανωτέρω αποφάσεων και του Διεθνούς Δικαίου έχουν προστεθεί οι παράνομες τουρκικές προσπάθειες για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια, κατά σαφή παράβαση της απόφασης ΣΑ 789/1992, οι παραβιάσεις  στις Kυπριακές θαλάσσιες ζώνες, καθώς και η εμμονή σε απαράδεκτες αξιώσεις για δήθεν ΄λύση΄ δύο κρατών, εκτός του πλαισίου των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας». 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει ως εξής: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Mεγαλονήσου στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μια Νήσος ενωμένη, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα και από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA