Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο θρυλικός Γουλιέλμος Τέλλος, ήταν ένας χωρικός από το Μπύργκλεν του καντονίου Ούρι στην Ελβετία. Στην εποχή του οι Αψβούργοι αυτοκράτορες της Αυστρίας κυριαρχούσαν στο Ούρι. Εκείνος είχε τη φήμη ενός δεινού τοξότη ο οποίος πετύχαινε τον στόχο του απ' όπου κι αν ήθελε.

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, στις 18 Νοεμβρίου 1307, ο κατοχικός διοικητής Χέρμαν Γκέσλερ επισκέφθηκε την πόλη του Γουλιέλμου και σε μια κίνηση κυριαρχίας κρέμασε το καπέλο του σ’ ένα στύλο και απέτισε από τους κατοίκους να το προσκυνήσουν. Περήφανος άνθρωπος ο Γουλιέλμος Τέλλος αρνήθηκε και συνελήφθη. Η ποινή του για αυτή την ασέβεια ήταν θάνατος.

Σύμφωνα με τον μύθο, ωστόσο, ο διοικητής έμαθε για τη δεινότητα που είχε ο Τέλλος στο τόξο και αποφάσισε να... παίξει μαζί του. Του είπε, λοιπόν, πως θα μπορούσε να γλιτώσει τη θανατική ποινή αν με το τόξο του πετύχαινε ένα μήλο από απόσταση 50 μέτρων. Το ιδιαίτερο σημείο στο «στοίχημα» αυτό, ωστόσο, ήταν πως το μήλο θα ήταν τοποθετημένο στο κεφάλι του μικρού γιου του Τέλλου!

Τα δυο βέλη

Το στοίχημα προέβλεπε πως αν τελικά κατάφερνε να πετύχει το μήλο θα κέρδιζε την ελευθερία του, χωρίς κανείς να μπορεί να τον ξαναπειράξει. Ο Γουλιέλμος Τέλλος ζήτησε να πάει στο σπίτι του να φέρει το δικό του τόξο. Όταν επέστρεψε κρατούσε το τόξο του και δυο βέλη.

Την ώρα που οι στρατιώτες του Χέρμαν Γκέσλερ τοποθετούσαν στα 50 μέτρα τον γιό του Τέλλου και πάνω στο κεφάλι του το μήλο, ο θρυλικός τοξότης είχε αρχίσει ήδη να σημαδεύει. Όταν το βέλος έφυγε από το τόξο, η ανάσα όλων κόπηκε. Μετά από μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου το βέλος καρφωνόταν με δύναμη πάνω στο μήλο και όλοι χειροκροτούσαν ενθουσιασμένοι και ανακουφισμένοι.

Ο Χέρμαν Γκέσλερ πλησίασε τον Γουλιέλμο Τέλλο και τον συνεχάρη για την επιτυχία του και τις τρομερές του ικανότητες. Τον ρώτησε, ωστόσο, γιατί έφερε μαζί του μόνο δυο βέλη. Τότε ο Τέλλος του απάντησε πως αν με το πρώτο βέλος σκότωνε το παιδί του, με το δεύτερο θα σκότωνε αυτόν!

Ο κατοχικός διοικητής εξοργίστηκε τόσο που έβαλε τους άνδρες του να συλλάβουν τον Τέλλο.

Η απόδραση και η δολοφονία του κατοχικού διοικητή

Μετά από καιρό, ένα βροχερό βράδυ, ο Γουλιέλμος Τέλλος καταφέρνει να αποδράσει από τη φυλακή του. Πριν εξαφανιστεί, ωστόσο, είχε μια... δουλειά να τελειώσει πρώτα. Πήγε και βρήκε τον Χέρμαν Γκέσλερ και τον δολοφόνησε! Ο ηρωισμός του έγινε η αφορμή για να ανάψει η φλόγα της επανάστασης η οποία το 1308 οδήγησε την Ελβετία στην ανεξαρτησία της, σύμφωνα με την κλασική μορφή του μύθου, όπως εμφανίζεται στο «Ελβετικόν Χρονικόν» του ελβετού ευπατρίδη Αιγίδιου Τσούντι (1505-1572).

Ο Γουλιέλμος Τέλλος έγινε εθνικός ήρωας της χώρας κι ακόμη και σήμερα οι Ελβετοί στη συντριπτική τους πλειονότητα πιστεύουν ότι ο Γουλιέλμος Τέλλος ήταν υπαρκτό πρόσωπο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA