Μενού
  • Α-
  • Α+

Αθώος για όλες τις κατηγορίες κρίθηκε από τους ενόρκους ο Κάιλ Ρίτενχαους, ο έφηβος που πυροβόλησε και σκότωσε δύο άνδρες, ενώ τραυμάτισε έναν τρίτο, στο περιθώριο των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων, τον Αύγουστο του 2020, στην Κενόσα των ΗΠΑ. Οι 12 ένορκοι στην ετυμηγορία τους, μετά από 4 ημέρες διαβουλεύσεων, τον έκριναν αθώο και για τις 5 κατηγορίες που αντιμετώπιζε: 2 κατηγορίες για ανθρωποκτονία, 1 για απόπειρα ανθρωποκτονίας και 2 για απερίσκεπτη διακύβευση της ασφάλειας. Ο 18χρονος, ο οποίος κινδύνευε να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, δήλωνε ότι ενήργησε εβρισκόμενος σε νόμιμη άμυνα όταν πυροβόλησε με ένα ημιαυτόματο τουφέκι κατά τη διάρκεια των χαοτικών αντιρατσιστικών διαδηλώσεων στο Γουισκόνσιν, στις 25 Αυγούστου 2020.

Ο Ρίτενχαους ξέσπασε σε λυγμούς ακούγοντας την ετυμηγορία, λίγο αφότου ο δικαστής προειδοποίησε τους παριστάμενους να τηρήσουν σιγή, απειλώντας ότι θα διατάξει την απομάκρυνσή τους από την αίθουσα. Η δίκη του νεαρού πόλωσε την Αμερική, υπογραμμίζοντας το βαθύ διχασμό στην αμερικανική κοινωνία για επίμαχα θέματα όπως είναι το δικαίωμα στην οπλοφορία. Ο Ρίτενχαους πυροβόλησε και σκότωσε τον Τζόζεφ Ρόζενμπαουμ, 36 ετών και τον Άντονι Χιούμπερ, 26 ετών, ενώ τραυμάτισε στο χέρι τον Γκάιγκε Γκρόσκριτς, 28 ετών.

Οι αντικρουόμενες αφηγήσεις για τις ενέργειες του Ρίτενχαους

Για να καταλήξουν στην απόφασή τους οι ένορκοι άκουσαν τις αντικρουόμενες αφηγήσεις της υπεράσπισης και της πολιτικής αγωγής, που παρουσίασαν πολύ διαφορετικές εικόνες των ενεργειών του νεαρού τη νύχτα των πυροβολισμών. Οι συνήγοροί του είπαν ότι ο Ρίτενχαους είχε δεχτεί κατ' επανάληψη επίθεση και ότι πυροβόλησε φοβούμενος για τη ζωή του. Υποστήριξαν επίσης ότι βρέθηκε στην Κενόσα για να προστατεύσει ιδιωτική περιουσία, έπειτα από πολλές νύχτες αναταραχών στην πόλη αυτή, στα νότια του Μιλγουόκι. Οι διαδηλώσεις αυτές οργανώθηκαν αφού αστυνομικοί πυροβόλησαν έναν Αφροαμερικανό, τον Τζέικ Μπλέικ, ο οποίος έμεινε παράλυτος από τη μέση και κάτω.

Αντιθέτως, η εισαγγελία παρουσίασε τον Ρίτενχαους, που τότε ήταν ακόμη 17 ετών, ως έναν απερίσκεπτο αυτόκλητο τιμωρό, ο οποίος προκάλεσε τις βίαιες αντιπαραθέσεις και δεν έδειξε καμία μεταμέλεια για τους άνδρες που πυροβόλησε με το τουφέκι του, τύπου AR-15. Η δίκη μεταδιδόταν καθημερινά από την καλωδιακή τηλεόραση, σε μια περίοδο κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης στις ΗΠΑ. Το δικαίωμα στην οπλοκατοχή θεωρείται «ιερό» από πολλούς Αμερικανούς και είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα, μολονότι η χώρα βιώνει πολλά επεισόδια ένοπλης βίας και τα πυροβόλα είναι εύκολα διαθέσιμα παντού.

Ο Ρίτενχαουζ, ο οποίος κατέθεσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να ανοίξει πυρ για να αμυνθεί, θεωρείται ήρωας από ορισμένους συντηρητικούς κύκλους που κρίνουν δικαιολογημένους τους πυροβολισμούς. Από την άλλη, πολλοί στην αριστερά τον θεωρούν έναν αυτόκλητο τιμωρό και ενσάρκωση της ανεξέλεγκτης βίας των όπλων. Διαδηλώσεις κατά των φυλετικών διακρίσεων και της αστυνομικής βίας ξέσπασαν σε πολλές πόλεις μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, τρεις μήνες πριν από τα επεισόδια στην Κενόσα.

Λεπτομέρειες φρίκης από τη νύχτα του τρόμου 

Καθώς μεγάλο μέρος των όσων συνέβησαν εκείνη τη νύχτα στην Κενόσα είχε βιντεοσκοπηθεί, με κινητά τηλέφωνα ή από κάμερες ασφαλείας, τα γεγονότα δεν αμφισβητούνταν. Η δίκη επικεντρώθηκε κυρίως στο αν ο Ρίτενχαους ενήργησε εύλογα για να αποτρέψει «τον επικείμενο θάνατο ή τη σοβαρή σωματική βλάβη» - με βάση τον νόμο στο Γουισκόνσιν μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις επιτρέπεται να χρησιμοποιεί κανείς φονική βία.

Οι εισαγγελείς, με επικεφαλής τον Τόμας Μπίνγκερ, επιδίωξαν να τον παρουσιάσουν ως τον μοναδικό επιτιθέμενο και τον μοναδικό άνθρωπο που σκότωσε κάποιον άλλο εκείνη τη νύχτα. Οι σφαίρες που χρησιμοποίησε ήταν σχεδιασμένες να διαπερνούν τον στόχο τους. Οι ένορκοι είδαν πολλά βίντεο, μεταξύ των οποίων και τη στιγμή που ο Ρίτενχαους πυροβολεί τέσσερις φορές τον Ρόζενμπαουμ, ο οποίος κείτεται ακίνητος, αιμορραγώντας και βογκώντας. Σε άλλο βίντεο ο Γκρόσκρις ουρλιάζει και αίμα πετάγεται από το πληγωμένο χέρι του. «Έκανα ότι έπρεπε να κάνω για να σταματήσω το πρόσωπο που μου επιτέθηκε» κατέθεσε στη δίκη ο Ρίτενχαους.

Ο 18χρονος κατέθεσε ότι πυροβόλησε τον Χιούμπερ, αφού εκείνος τον χτύπησε με ένα σκέιτμπορντ και τράβηξε το όπλο του. Πυροβόλησε τον Γκρόσκριτς αφού εκείνος έστρεψε το πιστόλι του εναντίον του - κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος στην κατάθεσή του. Είπε επίσης ότι πυροβόλησε τον Ρόζενμπαουμ αφού ο άνδρας τον κυνήγησε και άρπαξε το όπλο του.

Black Lives Matter: «Το σύστημα προστατεύει τη λευκή υπεροχή»

Και τα τρία θύματα ήταν λευκοί, όπως και ο Ρίτενχαους. Μέσω του Twitter, το κίνημα Black Lives Matter, σχολίασε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από την απόφαση «Το σύστημα λειτουργεί ακριβώς όπως είναι σχεδιασμένο (…) για να προστατεύει τη λευκή υπεροχή».

Η απόφαση «υπογραμμίζει την κατεπείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη και το ποινικό σύστημά μας» είπε ο Σααντί Άλι, ένας εκπρόσωπος της ισχυρής οργάνωσης προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU.

Στήριξη Μπάιντεν στην απόφαση των ενόρκων 

Εξάλλου, ο  πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε απόψε ότι «στηρίζει» την απόφαση των ενόρκων να αθωώσουν τον έφηβο Κάιλ Ρίτενχαους για τη δολοφονία δύο ανδρών και τον σοβαρό τραυματισμό ενός τρίτου: «Στηρίζω αυτό στο οποίο κατέληξαν οι ένορκοι. Το σύστημα των ενόρκων λειτουργεί. Πρέπει να το στηρίξουμε», είπε ο Δημοκρατικός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση του ετήσιου τσεκ-απ του.

Ο Ντέιβιντ Χάνκοκ, ένας εκπρόσωπος της οικογένειας Ρίτενχαους, είπε στο πρακτορείο Reuters: «Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι που ο Κάιλ μπορεί να ζήσει τη ζωή του ελεύθερος και αθώος, όμως σε όλη αυτήν την κατάσταση δεν υπάρχουν νικητές, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αυτό δεν το ξεχνάμε».

Αντιδράσεις από τους γονείς των θυμάτων

Η Κάρεν Μπλουμ και ο Τζον Χιούμπερ, οι γονείς ενός από τα θύματα, του Άντονι Χιούμπερ, στη δική τους ανακοίνωση τόνισαν: «Η σημερινή ετυμηγορία σημαίνει ότι δεν θα λογοδοτήσει το άτομο που δολοφόνησε τον γιο μας. Στέλνει το απαράδεκτο μήνυμα ότι ένοπλοι πολίτες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε πόλη, να υποκινήσουν τη βία και να χρησιμοποιήσουν τον κίνδυνο που εκείνοι δημιούργησαν για να δικαιολογήσουν τους πυροβολισμούς ανθρώπων στον δρόμο. Ελπίζουμε ότι οι αξιοπρεπείς άνθρωποι θα ενωθούν μαζί μας και θα απορρίψουν σθεναρά αυτό το μήνυμα, απαιτώντας περισσότερα από τους νόμους, τους αξιωματούχους και το δικαστικό μας σύστημα.

Οι αντιδράσεις οργανώσεων και πολιτικών για την απόφαση είναι χαρακτηριστικές της πόλωσης που επικρατεί στις ΗΠΑ για το θέμα της οπλοκατοχής. «Μια καλά ρυθμισμένη πολιτοφυλακή, που είναι αναγκαία για την ασφάλεια ενός ελεύθερου κράτους, το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν και να φέρουν όπλα, δεν θα παραβιάζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Twitter η RNA, το ισχυρό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής.

«Ο Κάιλ Ρίτενχαους δεν είναι ένοχος, φίλοι μου. Έχετε το δικαίωμα να αμύνεστε. Να είστε οπλισμένοι, να είστε επικίνδυνοι και να είστε ηθικοί», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής από τη Βόρεια Καρολίνα Μάντισον Κόουθορν. «Πιστεύω ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη στη δίκη του Κάιλ Ρίτενχαους. Ελπίζω ότι όλοι θα αποδεχτούν την ετυμηγορία, θα παραμείνουν ειρηνικοί και θα επιτρέψουν στην κοινότητα της Κενόσα να ιαθεί», σχολίασε ο επίσης Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από το Γουισκόνσιν, Ρον Τζόνσον.

ACLU: «Αυτή δεν είναι δικαιοσύνη, αυτή είναι η Αμερική»

Η ισχυρή οργάνωση για την προάσπιση των πολιτικών ελευθεριών ACLU ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter: «Παρά τη συνειδητή απόφαση του Κάιλ Ρίτενχαους να ταξιδέψει σε άλλη Πολιτεία και να τραυματίσει έναν άνθρωπο και να σκοτώσει δύο που διαμαρτύρονταν για τον πυροβολισμό του Τζέικ Μπλέικ από αστυνομικούς, δεν θεωρήθηκε υπεύθυνος για τις πράξεις του. Δυστυχώς, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη».

«Η υπόθεση Ρίτενχαους σήκωσε την αυλαία των βαθύτατων ρωγμών στο δικαστικό σύστημά μας – από τη βαθιά μεροληψία που επιδεικνύει συστηματικά και ασύστολα ο δικαστής, μέχρι την απάθεια των αστυνομικών που παρακολουθούσαν τις ενέργειες του Ρίτενχαους και δεν έκαναν τίποτα», τόνισε ο Μπεν Κραμπ, δικηγόρος ειδικευμένος σε υποθέσεις πολιτικών δικαιωμάτων. Το κίνημα Black Voters Matter έγραψε στο Twitter: «Απογοητευμένοι, αλλά όχι έκπληκτοι. Αυτή δεν είναι δικαιοσύνη. Αυτή δεν είναι λογοδοσία. Ωστόσο, αυτή είναι η Αμερική».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA