Μενού
  • Α-
  • Α+

Πιθανότατα είναι η πολιτική δολοφονία που συγκεντρώνει τις περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας. Ποιος ήταν ο δράστης; Γιατί αυτός που συνελήφθη, εκτελέστηκε πριν πάει σε δίκη; Ήταν ένας ο σκοπευτής; Ήξερε η CIA; Ήξερε το FBI; Εμπλέκονται οι Σοβιετικοί; Μήπως εμπλέκονται οι Κουβανοί; Η δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, μια ημέρα σαν τη σημερινή, στις 22 Νοεμβρίου του 1963, δημιούργησε πολλά περισσότερα ερωτήματα από αυτά που θα μπορούσαν οι αρχές να δώσουν απάντηση.

Είναι μια δολοφονία που συγκλόνισε τον κόσμο ολόκληρο και για πολλούς άλλαξε δραματικά την πορεία των γεγονότων σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα μπορούσε ο κόσμος να είναι διαφορετικός αν ο JFK είχε καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία του και να πάει σε δεύτερη; Αυτό θα παραμείνει ένα πολύ μεγάλο ερώτημα το οποίο κανείς ποτέ δεν θα μπορέσει να απαντήσει.

Η δολοφονία του 35ου πρόεδρου των ΗΠΑ

Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι ορκίστηκε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στις 20 Ιανουαρίου του 1961. Δυο μήνες πριν συμπληρώσει τρία χρόνια στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου και αφού πρώτα έχει ξεπεράσει με επιτυχία την κρίση της Κούβας (1962) που θα μπορούσε να οδηγήσει τον πλανήτη ακόμα και σε έναν πυρηνικό πόλεμο, ετοιμάζεται για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Ήταν σίγουρος πως με αντίπαλο τον Ρεπουμπλικάνο Μπάρι Γκολντγουότερ (αυτός ήταν ο επικρατέστερος αντίπαλος τότε) θα έκανε έναν... υγιεινό περίπατο προς τη δεύτερη θητεία.

Το μοναδικό του πρόβλημα ήταν οι εσωκομματικές έριδες στο Δημοκρατικό κόμμα. Ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια ήταν το Τέξας. Γι αυτό το λόγο αποφασίζει να πάει επίσημη επίσκεψη εκεί, ώστε να δώσει μια εικόνα ενότητας του κόμματος. Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 1963, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μαζί με την σύζυγό του Τζάκι Κένεντι, με μια ανοιχτή λιμουζίνα κάνουν περιοδεία σε κεντρικούς δρόμους του Ντάλας. Σε μια ανύποπτη στιγμή ακούγονται πυροβολισμοί. Ελάχιστες στιγμές αργότερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχεται μια σφαίρα στον αυχένα και μια ακόμα στο κεφάλι. Εσπευσμένα διακομίζεται στο κοντινότερο νοσοκομείο όπου οι γιατροί προσπαθούν να τον σώζουν αλλά χωρίς να έχουν την παραμικρή ελπίδα. Ο JFK είχε αφήσει την τελευταία του πνοή πριν καν φτάσει στο Πάρκλαντ Μεμόριαλ και δύο ώρες ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ορκίστηκε ως πρόεδρος των ΗΠΑ μέσα στο Air Force One.

Επίσημη εκδοχή και θεωρίες συνωμοσίας

Ως δράστης της δολοφονίας συνελήφθη ο 24χρονος Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, κάτοικος του Ντάλας. Δύο μέρες αργότερα, την ώρα που οι αστυνομικοί τον μετάφεραν στο γραφείο του εισαγγελέα, ο Όσβαλντ πυροβολήθηκε σχεδόν εξ επαφής και σκοτώθηκε από έναν ντόπιο ιδιοκτήτη νάιτ κλαμπ, τον Τζακ Ρούμπι, μέσα στο αστυνομικό τμήμα του Ντάλας.

Η επίσημη ανακριτική επιτροπή που συστήθηκε για να ερευνήσει τη δολοφονία, με επικεφαλής τον αρχιδικαστή των ΗΠΑ, Ερλ Γουόρεν, αποφάνθηκε ότι ο ελεύθερος σκοπευτής, «δεν μετείχε σε οποιαδήποτε συνωμοσία, κατευθυνόμενη είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό, με σκοπό τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι», αλλά ότι ο Όσβαλντ είχε ενεργήσει εντελώς μόνος του. Το ίδιο ίσχυε και για τον εκτελεστή του δολοφόνου του προέδρου τον ΗΠΑ. Και ο Τζακ Ρούμπι, έδρασε μόνος του.

Σε ότι αφορά τις θεωρίες συνωμοσίες, υπάρχει μια για... κάθε γούστο! Ο Όσβαλντ ήταν πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών. Δεν ήταν πράκτορας αλλά μια «μαριονέτα» της CIA. Δεν ήταν ούτε πράκτορας, ούτε υποχείριο της CIA. Ήταν πράκτορας των Κουβανών. Δεν ήταν τίποτα απ' όλα τα προηγούμενα αλλά πράκτορας των Σοβιετικών. Και αν δεν σας αρέσει τίποτα από τα παραπάνω υπάρχει και η θεωρία συνωμοσίας πως πίσω από τη δολοφονία του JFK ήταν το πανίσχυρο και ανεξέλεγκτο συνδικάτο Τίμστερς Γιούνιον ηγέτης του οποίου ήταν ο μαφιόζος Τζίμι Χόφφα. Τέλος, αν δεν σας κάνει ούτε αυτό, υπάρχει και η εκδοχή του συμβολαίου θανάτου με εντολέα τη σικελική μαφία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA