Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά από μακρά πολιτική διαμάχη το άγαλμα του τρίτου προέδρου των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον, που είχε «αγοράσει» πάνω από 600 σκλάβους, απομακρύνθηκε από το δημαρχείο της Νέας Υόρκης και «φιλοξενείται» στο New-York Historical Society. 

Το άγαλμα του Τόμας Τζέφερσον «επόπτευε» τα δημοτικά συμβούλια και η επιτροπή που ψήφισε για την απομάκρυνσή του θεώρησε ότι ενσαρκώνει μία από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές της χώρας. Ο Τζέφερσον ήταν ένας από τους συγγραφείς της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, αλλά το γεγονός ότι ήταν ιδιοκτήτης σκλάβων κάνει το συμβούλιο να θέλει να «γυρίσει σελίδα η πόλη και να προχωρήσει προς τα εμπρός», δήλωσε η δημοτική σύμβουλος Αντριεν Άνταμς.

Το άγαλμα, ύψους άνω των δύο μέτρων, φιλοτεχνήθηκε το 1833 από τον Γάλλο Πιερ-Ζαν Νταβίντ ντ’ Ανζέρ και είχε τοποθετηθεί από το 1915 σε ένα από τα θεωρεία της Μεγάλης Αίθουσας του δημαρχείου της Νέας Υόρκης. Η απομάκρυνση του αγάλματος του Τζέφερσον δημιούργησε ανάμεικτα αισθήματα στην επιστημονική κοινότητα, με τον Σον Ουίλεντς, καθηγητή αμερικανικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, σε επιστολή του προς την Επιτροπή να αναφέρει ότι «το άγαλμα τιμά τον Τζέφερσον για τη σημαντική συμβολή του στην Αμερική και την ανθρωπότητα».

Στη συμφωνία για τη μεταφορά του αγάλματος, προβλέπεται ο δανεισμός του για 10 χρόνια στο New-York Historical Society όπου για 6 μήνες θα εκτίθεται στο λόμπι και στη συνέχεια θα μετακομίσει στο αναγνωστήριο. «Στο άγαλμα θα δοθεί το κατάλληλο ιστορικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των λεπτομερειών της περίπλοκης κληρονομιάς του Τόμας Τζέφερσον - οι συνεισφορές του ως ιδρυτή και συντάκτη της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και η αντίφαση μεταξύ του οράματός του για την ανθρώπινη ισότητα και της ιδιοκτησίας σκλάβων – που αφορά την ένθερμη υπεράσπιση της ελευθερίας της θρησκείας και του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το μουσείο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA