Μενού
  • Α-
  • Α+

Η τουρκική λίρα συνεχίζει να κατακρημνίζεται κι ο Ερντογάν συνεχίζει να... ζει σε παράλληλο σύμπαν, αδιαφορώντας για τα εκατομμύρια των πολιτών που επιβιώνουν μόλις και μετά βίας στη γείτονα. Οικονομολόγοι, τόσο στην Τουρκία, όσο και διεθνώς, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει οικονομική θεωρία που να αναφέρει ότι ενώ ο πληθωρισμός αυξάνεται μειώνεις τα επιτόκια, ο ίδιος, ωστόσο, επιμένει ότι υπάρχει αυτή η θεωρία, και θα τα καταφέρει κόντρα σε όλους.

Διαβάστε ακόμη: «Πόλεμος» Ερντογάν - Ιμάμογλου για τα... κόπρανα του Μπότζι - Κατηγόρησαν τον σκύλο πως τα κάνει στο μετρό

Μάλιστα, επικαλείται σούρα (σ.σ.: κεφάλαιο) από το Κοράνι ξεκαθαρίζοντας στην ΚΟ του κόμματός του ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, απαγορεύεται ο τόκος. «Να πας τότε τα επιτόκια στο 0%» του απαντούν από την αντιπολίτευση, η οποία βράζει και συντάσσεται με τον λαό, που επιθυμεί πλέον πιο ξεκάθαρα από ποτέ την ανατροπή του καθεστώτος. Οι ισοτιμίες «στραγγαλίζουν» ολοένα και περισσότερο την Τουρκία και πλέον 1 δολάριο αξίζει όσο 12 λίρες, ενώ 1 ευρώ αξίζει 13,55 λίρες.

Στον τουρκικό Τύπο, ως είθισται ο φιλοκυβερνητικός Τύπος σιωπά, ενώ πλέον η αντιπολίτευση έχει... πάρει φόρα. Χαρακτηριστικό όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, το σημερινό πρωτοσέλιδο της αριστερής εφημερίδας BirGun που έχει πρωτοσέλιδο κατά του Ερντογάν με επικεφαλίδα «Τούρκος Νέρωνας!» ένα πολύ σκληρό πρωτοσέλιδο, στο οποίο υποστηρίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος για τις προσωπικές του εμμονές και οικονομικές θεωρίες και σε αντίθεση με όσα του λένε, τα καταστρέφει όλα στην οικονομία, τα καίει όλα, και, όπως υποστηρίζεται, «φεύγει».

Στο ψωμί αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση καθώς το αλεύρι έχει αυξηθεί κατά 100%. Ωστόσο, αφθονία στα υπόλοιπα αναγκαία αγαθά υπάρχει, αλλά επειδή ο κόσμος σπεύδει να αγοράσει, φοβούμενος τόσο νέες ανατιμήσεις, όσο και άδειασμα των ραφιών υπάρχει περιορισμός σε είδη όπως ζάχαρη και καφές, τα οποία πωλούνται με δελτίο. Παράλληλα, το εμπόριο γίνεται σε ευρώ και σε δολάρια, καθώς η τουρκική λίρα χάνει συνεχώς αξία. Η βενζίνη χθες Τετάρτη είχε 15% αύξηση και σχηματίστηκαν ουρές στα βενζινάδικα

Εκτιμάται δε ότι η λίρα έχει χάσει 68% αξία έναντι του δολαρίου και του ευρώ από την αρχή του έτους, ενώ ο επίσημος πληθωρισμός είναι 19% με τον πραγματικό να αποτιμάται από 45% έως και 50%. Ο δραματικός κατήφορος της τουρκικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα οδήγησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια σημαντική στροφή στη στρατηγική του με την αποκατάσταση των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Αμπου Ντάμπι φέρεται να σκοπεύει να επενδύσει 10 δισ. δολάρια στη γείτονα σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ωστόσο πουθενά δεν γίνεται λόγος για ποια ανταλλάγματα θα πάρει από την Τουρκία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA