ΔΙΕΘΝΗ
26/11/2021 21:06

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε εκ νέου την Άγκυρα να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ και να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωσή του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά
Συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν (πηγή: twitter/Turkish Presidency)
Ανάγνωση:

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, άφησε εκτός της διαδικτυακής «Συνόδου για τη δημοκρατία» (θα διοργανωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου), τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν είναι τυχαίο, καθώς θεωρεί τον ίδιο «αυταρχικό», όπως και το σύνολο της κυβέρνησής του. Η Ουάσιγκτον, όμως, φαίνεται πως ανοίγει για τα καλά την αντιπαράθεση με την Τουρκία, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του φιλανθρώπου Οσμάν Καβαλά. Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ανησυχία του για τη διολίσθηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθερίων στην Τουρκία, σε επίσημη τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας «Hellas Journal» για τη χρονική παράταση της κράτησης του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε εκ νέου την Άγκυρα να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ και να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωσή του. Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή να παρατείνει την τετραετή κράτηση του Οσμάν Καβαλά, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καταδίκη του.

Ενέργειες που υπονομεύουν το δίκαιο και τη δημοκρατία

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «παραμένουμε σοβαρά ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες κατηγορίες εναντίον της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, πολιτικών, επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία και για την παρατεταμένη προφυλάκισή τους.

Τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης, του ειρηνικού συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι είναι θεμελιώδεις για κάθε υγιή δημοκρατία. Οι ΗΠΑ καλούν εκ νέου την Τουρκία να απελευθερώσει αμέσως τον (Οσμάν) Καβαλά. Οι απατηλές κατηγορίες εναντίον του, η συνεχιζόμενη κράτηση του και οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δίκης, μεταξύ άλλων μέσω της συγχώνευσης υποθέσεων εναντίον του, υπονομεύουν το σεβασμό για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να σεβαστεί αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να οδηγήσει την υπόθεση σε μια γρήγορη και δίκαιη επίλυση.

Προτρέπουμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ για άνευ όρων απελευθέρωση και να εξασφαλίσει μια δίκαιη, διαφανή, ταχεία επίλυση της υπόθεσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΗΠΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ