Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αποκάλυψη που φέρνει στο φως το ειδησεογραφικό πρακτορείο ABC για την ενημέρωση των Κινέζων πολιτών από το κομουνιστικό κόμμα της χώρας είναι συγκλονιστική. Μπορεί όλος ο πλανήτης να αναρωτήθηκε γιατί εξαφανίστηκε η Πενγκ Σουάι, κορυφαία τενίστρια της Κίνας που κατήγγειλε πρώην μέλος της κυβέρνησης για σεξουαλική επίθεση εναντίον της, και να ανησύχησε για τη σωματική της ακεραιότητα, αλλά στην Κίνα δεν ακούστηκε το παραμικρό, σύμφωνα με γυναίκα που μίλησε ανώνυμα στο αμερικανικό μέσο. Το κίνημα #WhereIsPengShuai που έγινε χάσταγκ και παγκόσμιο σύνθημα για την εύρεσή της, δεν απασχόλησε την χώρα της Ασίας, από την οποία κατάγεται η διεθνούς φήμης αθλήτρια. 

Τα ίχνη της Κινέζας Πενγκ Σουάι, πρώην Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης στο διπλό, έχουν εξαφανιστεί από τις 2 Νοεμβρίου, λίγες ημέρες αφότου κατήγγειλε τον πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης,  Ζανγκ Γκαολί, έναν από τους επτά ισχυρότερους πολιτικούς της Κίνας από το 2013 έως το 2018, ότι την εξανάγκασε σε σεξουαλική σχέση πριν από τρία χρόνια, προτού την κάνει ερωμένη του. Αυτή η κατηγορία αναρτήθηκε για λίγη ώρα στις 2 Νοεμβρίου στον επίσημο λογαριασμό της Πενγκ στο Weibo, το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter, αλλά η Κίνα μπλόκαρε γρήγορα κάθε αναφορά σε αυτό το μήνυμα.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τενίστριες και η Ένωση Γυναικών Αντισφαίρισης (WTA) ανταποκρίθηκαν γρήγορα στην κατηγορία της και στην ξαφνική «εξαφάνισή» της από τα φώτα της δημοσιότητας, εκφράζοντας έντονες ανησυχίες για την ασφάλειά της, αλλά στην Κίνα δεν κατάλαβαν τίποτα. Δεδομένου του «μεγάλου τοίχους προστασίας» που έχει χτίσει το κομουνιστικό κόμμα της χώρας γύρω από το διαδίκτυο για τη λογοκρισία, οι Κινέζοι είναι αποκλεισμένοι από τις μεγάλες πλατφόρμες ενημέρωσης και επικοινωνίας, όπως η Google, το Twitter και το Facebook, οπότε ακόμη και οι απαιτήσεις του πλανήτη να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση για την εξαφάνισή της, δεν απασχόλησε κανένα πολίτης της Ασιατικής χώρας. 

Έκτοτε, η Πενγκ έκανε διάφορες αμφιλεγόμενες εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της συνομιλίας μέσω βίντεο με τον πρόεδρο της  Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ την Κυριακή, σε μια προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι είναι «ασφαλής και καλά». Σε κανένα από τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν - σε ένα από αυτά συμμετείχε σε αγώνα τένις στο Πεκίνο, ενώ σε άλλο υπέγραφε μπάλες -  η Πενγκ Σουάι δεν μιλάει στην κάμερα, ούτε φυσικά το έχει ανεβάσει στα δικά της social media, στα οποία να σημειωθεί ότι ήταν ιδιαίτερα ενεργή μέχρι την δημοσίευση, από την οποία ξεκίνησαν όλα. 

«Δεν μάθαμε γιατί λογορίθηκε»

Ολόκληρος ο πλανήτης σοκαρίστηκε από την καταγελία #MeToo της αθλήτριας, αλλά οι Κινέζοι θαυμαστές της δεν έμαθαν ποτέ γιατί αποκλείστηκε από τα κινεζικά social media (κυρίως από το Weibo). «Νομίζαμε ότι προσέβαλε ξανά το κομουνιστικό κόμμα» πρόσθεσε η πηγή του ABC.  Θυμόταν γενικά και αόριστα ότι κάποια στιγμή η Πενγκ είχε εμπλακεί σε μια διαμάχη στην αρχή της καριέρας της, όπου η ίδια και η πρώην νικήτρια του Australian Open, Li Na πάλεψαν για να «πετάξουν μόνες» μακριά από τον κρατικό αθλητικό μηχανισμό της Κίνας , ο οποίος εξακολουθεί να παραμένει γνωστός για τη δημιουργία τεράστιας πίεσης, ιδιαίτερα στις προπονήσεις των αθλητών της χώρας. 

Το εν λόγω συμβάν δείχνει ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να «ελέγχει τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για να κριτικάρεται το κομουνιστικό κόμμα της Κίνας», σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς Yan Bennett και John Garrick.«Με την εξαφάνιση της Σουάι, ανοίγονται πολλές πληγές για την κινεζική κυβέρνηση που δύσκολα θα επουλώνονταν. Αυτές είναι τόσο η ορμή του κινήματος #MeToο, όσο και η αδυναμία των κυβερνώντων να διαχειριστούν μια δημόσια συζήτηση για τους λόγους που η αθλήτρια είναι εξαφανισμένη εδώ και εβδομάδες», συμπληρώνουν. 

Ο ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Κίνα, Άλκαν Ακάντ, δήλωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση «μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει καμία ένδειξη ότι έχει αντιμετωπίσει σοβαρά τις κατηγορίες της Πενγκ Σουάι για σεξουαλική επίθεση, πόσο μάλλον να έχει ξεκινήσει μια σωστή και αποτελεσματική έρευνα γι' αυτές». Το μόνο σίγουρο είναι πως αν δεν υπάρξουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Πενγκ Σουάι είναι σώα και ασφαλής, η συζήτηση γύρω από τον τρόπο διακυβέρνησης της Κίνα θα εξακολουθεί να ανοίγει πολλά θέματα συζήτησης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA