Μενού
  • Α-
  • Α+

Παγκόσμια είναι πλέον η ανησυχία για την τύχη της Πενγκ Σουάι, της Κινέζας πρωταθλήτριας τένις, που έχει εξαφανιστεί  απο τις 2 Νοεμβρίου, όταν και έκανε καταγγελια για σεξουαλική επίθεση εναντίον ανώτατου Κινέζου αξιωματούχου. Με το hashtag #WhereisPengShuai να είναι ένα από τα κορυφαία τις τελευταίες ημέρες, η υπόθεση έχει ξεφύγει από τα στενά όρια του χώρου του τένις. Οι ανησυχίες που εξέφρασαν συναθλητές της παγκοσμίου κύρους για την τύχη της, όπως ο Νόβακ Τζόκοβιτς και Ναόμι Οσάκα, πλέον εκφράζονται και από όλους χώρους.

Διαβάστε ακόμη: Πενγκ Σουάι: Ποια είναι η αθλήτρια που εξαφανίστηκε μετά την καταγγελία για βιασμό στην Κίνα

Μάλιστα θέση για το θέμα πήρε και ο ΟΗΕ, αξιώνοντας αποδείξεις ότι η Κινέζα πρωταθλήτρια είναι καλά. «Θα ήταν σημαντικό να έχουμε αποδείξεις για το πού βρίσκεται κι αν είναι καλά. Και προτρέπουμε να διεξαχθεί μια διαφανής έρευνα για τους ισχυρισμούς της για σεξουαλική επίθεση» είπε η Λιζ Θρόσελ, υπεύθυνη Μέσων και Επικοινωνίας στο Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Ζητούμε μια διαφανή έρευνα. Αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλες τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πού βρίσκεται και σε ποια κατάσταση είναι» επέμεινε, τονίζοντας ότι «η σεξουαλική επίθεση υπάρχει σε όλες τις κοινωνίες».

Τα μηνύματα των συναθλητών της

Και η μαρία Σάκκαρη έστειλε το δικό της μήνυμα για την υπόθεση εξαφάνισης όπως και πλλοί άλλοι αθλητές.

https://twitter.com/mariasakkari/status/1461389682663694343?ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/serenawilliams/status/1461408866697105413?ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/naomiosaka/status/1460723353174433793?ref_src=twsrc^tfw

Το χρονικό της εξαφάνισης της Πενγκ Σουάι

Η 35χρονη Πενγκ Σουάι κατηγόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ζανγκ Γκαολί, έναν από τους επτά ισχυρότερους πολιτικούς της Κίνας από το 2013 έως το 2018, ότι την εξανάγκασε σε σεξουαλική σχέση πριν από τρία χρόνια, προτού την κάνει ερωμένη του. Αυτή η κατηγορία αναρτήθηκε για λίγη ώρα στις 2 Νοεμβρίου στον επίσημο λογαριασμό της Πενγκ στο Weibo, το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter, αλλά η Κίνα μπλόκαρε γρήγορα κάθε αναφορά σε αυτό το μήνυμα.

Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που αποκαλύφθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο Twitter από το κινεζικό κρατικό κανάλι CGTN, δημιούργησε νέες αμφιβολίες. Ήταν απόσπασμα ενός email που αποδίδεται στην Πενγκ Σουάι, με παραλήπτη τη διοίκηση της WTA. Σε αυτό, εμφανίζεται να... ομολογεί ότι οι κατηγορίες της «είναι ψευδείς» και ότι ξεκουράζεται στο σπίτι της. «Όλα είναι καλά. Ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον» καταλήγει το email, αλλά το περιεχόμενο του μηνύματος δημιούργησε αμφιβολίες ως προς την αυθεντικότητά του.

Η WTA, η οποία διαχειρίζεται το γυναικείο επαγγελματικό σιρκουί του τένις, ζήτησε «μια διεξοδική, δίκαιη και διαφανή έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες για σεξουαλική βία κατά της Πενγκ Σουάι».

Ποια είναι η Πενγκ Σουάι

Η Πενγκ Σουάι γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1986, στην επαρχία Χουνάν στην Κίνα. Σε ηλικία 8 ετών ξεκίνησε να παίζει τένις με τη βοήθεια ενός θείου της που ήταν προπονητής. Σε ηλικία 13 ετών υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς και σε ηλικία 15 ετών κέρδισε τον πρώτο της τίτλο. Έναν χρόνο αργότερα, στάλθηκε στις ΗΠΑ για εκπαίδευση και σύντομα έγινε επαγγελματίας παίκτρια. Το 2004 μπήκε για πρώτη φορά στις 100 πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης και το 2005 έφτασε στην 31η θέση και ήταν το νούμερο ένα single γυναικών στην Κίνα εκείνη την εποχή. Κατατάχθηκε στην παγκόσμια κατάταξη Νο.1 στο διπλό από τη WTA και έγινε η πρώτη Κινέζα τενίστρια που το έκανε (άνδρες ή γυναίκες, και σε μονό ή διπλό) τον Φεβρουάριο του 2014.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA