Μενού
  • Α-
  • Α+

Την παραίτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την προεδρία της Τουρκίας, ζήτησαν αγανακτισμένοι πολίτες που το βράδυ της Παρασκευής (26/11) ξεχύθηκαν στους δρόμους. Κρατώντας κατσαρόλες στα χέρια, διαδήλωσαν για την εποχή της ακρίβειας που ζουν, μετά τη συνεχιζόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας που έκανε νέα βουτιά 5% έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε στην Τραπεζούντα φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ερντογάν και της κυβέρνησης για την τραγική οικονομική κατάσταση στη χώρα και τις αυξήσεις σε βασικά αγαθά.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Δεύτερο «χαστούκι» στον Ερντογάν - Γιατί κινδυνεύει να χάσει τα υπερσύγχρονα γερμανικά υποβρύχια

https://twitter.com/maymusch/status/1464293294574383108?ref_src=twsrc^tfw

«Μας καταδίκασαν σε θάνατο»

Οι διαδηλωτές χτυπούσαν τις άδειες κατσαρόλες, φώναξαν συνθήματα όπως: «Το αίτημα όσων έχουν άδειες κατσαρόλες είναι να παραιτηθεί η κυβέρνηση», ενώ σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, υπήρξε παρέμβαση της αστυνομίας με τους εξαγριωμένους πολίτες, όμως να μη σταματούν τη διαδήλωση: «Αυτή είναι η φωνή των φτωχών», «Τα χρέη μας συσσωρεύτηκαν στην πανδημία. Ποιος θα πληρώσει τα ενοίκια;», «Πώς θα ζήσουν οι φοιτητές;», «Πώς θα ''βγει'' ο μήνας των νοικοκυριών;», «Μας καταδίκασαν σε θάνατο και δεν θα σιωπήσουμε», ήταν μερικές μόνο από τις ατάκες που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας.

 

https://twitter.com/WKomariK/status/1464285653303189512?ref_src=twsrc^tfw

Εξαγρίωση από τις προκλητικές δηλώσεις για το κρέας

Εξάλλου, την εξαγρίωση των πολιτών προκάλεσαν και οι προκλητικές δηλώσεις που έγιναν από κυβερνητικούς βουλευτές, λέγοντας: «Αντί για δυο κιλά κρέας, αγοράστε μισό κιλό», προσπαθώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την κατάρρευση της οικονομίας. Ωστόσο, οι ίδιοι οι πολίτες μπροστά σε κάμερες, δηλώνουν ότι δεν έχουν χρήματα ούτε για... κοτόπουλο, ενώ κρεοπώλης έγινε viral, όταν ανέφερε ότι «... έρχονται γυναίκες και όχι μόνο δεν αγοράζουν πλέον κρέας, αλλά ζητούν κόκκαλα για να μυρίσει κρέας το φαγητό τους».

Ιστορικό... παραλήρημα στη Σμύρνη

Στο μεταξύ, η σημερινή ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μενεμένη (επαρχία της Σμύρνης), κρίνεται ως ιστορικής σημασίας, καθώς για πρώτη φορά στο δημόσιο λόγο του εξαπέλυσε φραστική επίθεση κατά της Παγκόσμιας Οικονομίας, γυρίζοντας ταυτόχρονα την πλάτη προς τη Δύση με την παράταση της παράνομης φυλάκισης του Οσμάν Καβαλά! Ο Ερντογάν που δεν θυμίζει πια σε τίποτα τον ηγέτη που είχε φέρει το ξένο κεφάλαιο στην Τουρκία, την ελεύθερη οικονομία και τις ιδιωτικοποιήσεις, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ξεκινώ πόλεμο κατά των Ιμπεριαλιστών. Αντιστεκόμαστε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Παγκόσμια Τράπεζα που παίρνουν χαράτσια από τον κόσμο. Παγκόσμια Οικονομία δεν είναι μόνο η οικονομία των 5. Αυτός είναι ένας πόλεμος για την οικονομική ανεξαρτησία της πατρίδας μας», είπε μεταξύ άλλων και συνέκρινε τον εαυτό του με τον Κεμάλ Ατατούρκ στη μάχη της ανεξαρτησίας του 1923! 

Την ίδια στιγμή, διεθνείς αναλυτές που «μεταφράζουν» τα λόγια του Ερντογάν λένε ότι πίσω από τις λέξεις του κρύβεται το «μανιφέστο» που θα χρησιμοποιήσει το προσεχές διάστημα για τις ακόμα πιο δύσκολες ημέρες που έρχονται οικονομικά για τους τούρκους πολίτες. Ο Ερντογάν θεωρεί ότι με τέτοιες δηλώσεις θα καταφέρει να προκαλέσει την πόλωση και να τονώσει το εθνικό φρόνημα των συμπολιτών του, οι οποίοι όμως, πλέον δεν έχουν χρήματα ούτε για τα απαραίτητα. 

Ο πόλεμος με τις τράπεζες οδηγεί στο χάος

Όπως ήταν φυσικό, η ομιλία του Ερντογάν προκάλεσε νέο σοκ στην οικονομία της χώρας και όσο ο ίδιος επιμένει να μην κάνει πίσω στη μείωση των τραπεζικών επιτοκίων, τόσο οι συνέπειες για το λαό του γίνονται και πιο οδυνηρές. Αν και αφήνει να διαρρεύσει ότι το πράττει για το καλό του λαού, των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών, ο πόλεμος που έχει κηρύξει κατά των επιτοκίων, μόνο αντίθετα αποτελέσματα φέρνει.

Οι τουρκικές τράπεζες βρίσκονται ολοένα και σε δυσκολότερη θέση με τούρκους οικονομολόγους να αναφέρουν πως αν συνεχιστεί η υποτίμηση της τουρκικής λίρας «...σε λίγο οι τράπεζες θα σταματήσουν να εκδίδουν ακόμα και μικρά δάνεια». Την ίδια ώρα, επενδυτές στη χώρα προβλέπουν ότι την ύστατη στιγμή, ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να κάνει πίσω και να συμφωνήσει σε μια «...απότομη αύξηση των επιτοκίων για να σταματήσει την αιμορραγία του νομίσματος, όπως έκανε κατά την τελευταία μεγάλη νομισματική κρίση το καλοκαίρι του 2018».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA