Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αρχή έγινε από τη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρα η Αυστρία. Ακολούθησε η Ιταλία και «έρχεται» και η Γερμανία. Στο ίδιο μήκος κύματος από χθες και η Ελλάδα. Το ένα μετά το άλλο τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιλέγουν τον δύσκολο αλλά σίγουρο δρόμο του υποχρεωτικού εμβολιασμού προκειμένου να «φρενάρουν», όσο ακόμα είναι νωρίς, την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Τα 8 μέτρα σε 12 μέρες που έστειλαν το μήνυμα για lockdown στους ανεμβολίαστους

Η πρώτη χώρα που έδρασε, σχεδόν προφητικά, ήταν η Γαλλία όπου ήδη από τις 9 Νοεμβρίου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ανακοινώσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 65 ετών. Παράλληλα, έχει προαναγγείλει πως από τις 15 Δεκεμβρίου και μετά θα πρέπει οι πολίτες να έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου προκειμένου να συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.

Σε πιο σκληρή γραμμή είναι η Αυστρία η οποία ακολούθησε τη Γαλλία. Όπως έχει ανακοινωθεί από την 1η Φεβρουαρίου όποιος πολίτης άνω των 12 ετών δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού θα βρίσκεται αντιμέτωπος με διοικητικά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 3.600 ευρώ (θα διπλασιάζονται αν υπάρχει εύτερη παράβαση) αλλά και ποινές φυλάκισης ως και τεσσάρων εβδομάδων καθιστώντας έτσι τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για το σύνολο του πληθυσμού!

Σχεδόν υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός (συμπεριλαμβάνεται και η τρίτη δόση), πλέον, και στην Ιταλία αφού η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης και οι εργαζόμενοι που έχουν πρόσβαση σε οίκους ευγηρίας, το υγειονομικό διοικητικό προσωπικό, οι εκπαιδευτικοί και οι διοικήσεις των σχολείων, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Αστυνομικές και Σωφρονιστικές δυνάμεις. Σε αυτά πρέπει να προσθέσει κανείς και το γεγονός πως, σύμφωνα με τα νέα μέτρα, από τη δευτέρα 6 Δεκεμβρίου  σε όποιον θα μπαίνει σε μέσα αστικής μεταφοράς χωρίς αρνητικό τεστ κορονοϊού ή πράσινο πάσο, θα επιβάλλεται πρόστιμο από 600 μέχρι 1.000 ευρώ, μετά από σαρωτικούς ελέγχους που θα πραγματοποιούνται από αστυνομικούς, καραμπινιέρους και αστυφύλακες και άνδρες και γυναίκες της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας.

Σε αυτή την «αλυσίδα» προστέθηκε από χθες και η Ελλάδα αφού με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκης ο εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 60 ετών γίνεται υποχρεωτικός από τις 16 Ιανουαρίου και μετά. Στους αρνητές θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα για όσο διάστημα παραμένουν χωρίς να κάνουν το εμβόλιο!

Τέλος,ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, για τον οποίο η Γερμανία αρνείτο να ακούσει πριν από μερικούς μήνες, θα αποτελέσει αντικείμενο πρότασης νόμου που θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο πριν από το τέλος της χρονιάς, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η έξαρση των μολύνσεων, ανακοίνωσε χθες ο καγκελάριος, σε αναμονή, Ολαφ Σολτς. 

Π.Ο.Υ.: Να αποφεύγουν τα ταξίδια οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60

Τα άτομα που κινδυνεύουν από τον κορονοϊό, περιλαμβανομένων των άνω των 60 ετών, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια, συνέστησε χθες, Τρίτη 30 Νοεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την εμφάνιση της νέας ανησυχητικής μετάλλαξης Ομικρον. «Θα πρέπει να συστήσουμε στους ανθρώπους που δεν έχουν καλή υγεία ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν, ιδίως τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες (για παράδειγμα: καρδιακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη) να αναβάλουν το ταξίδι τους», γράφει ο ΠΟΥ στις νέες ταξιδιωτικές συστάσεις του.

Γενικότερα, ο ΠΟΥ καλεί όλους τους ταξιδιώτες να «παραμένουν σε επιφυλακή», να εμβολιάζονται και να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες δημόσιας υγείας, όποια κι αν είναι η εμβολιαστική κατάστασή τους, μεταξύ άλλων να χρησιμοποιούν μάσκες, να σέβονται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να αποφεύγουν τους χώρους με συνωστισμό και κακό εξαερισμό.

Παράλληλα, η μετάλλαξη Ομικρον που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική μπορεί να είναι η πιθανότερη υποψήφια για να εκτοπίσει την εξαιρετικά μεταδοτική Δέλτα, δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταδοτικών Ασθενειών της Νότιας Αφρικής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters. Η ανακάλυψη της Oμικρον προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό, με πολλές χώρες να περιορίζουν τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική, φοβούμενες ότι η παραλλαγή αυτή θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα, ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος αύξησης των μολύνσεων του κορονοϊού.

Αδημοσίευτες αφηγήσεις γιατρών που έχουν αναλάβει ασθενείς με Covid-19 στη Νότια Αφρική, λένε ότι η Όμικρον φαίνεται να προκαλεί ήπια συμπτώματα όπως ξηρό βήχα, πυρετό και νυχτερινές εφιδρώσεις, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν θα πρέπει ακόμη να εξάγονται συμπεράσματα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA