Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι θάνατοί τους συγκλόνισαν τον κόσμο. Ως επί το πλείστον είναι άνθρωποι με χιλιάδες θαυμαστές που και μόνο στο άκουσμα πως νοσούν από AIDS συγκλονίστηκαν. Τη δεκαετία του 1970 αλλά ακόμη περισσότερο του 1980 έχασαν τη μάχη με το AIDS παγκοσμίου φήμης αστέρια, με τον θάνατό τους να «γνωρίζει» στον κόσμο την ασθένεια που αρχικά όλοι πίστευαν πώς «χτυπά» μόνο τους ομοφυλόφιλους.

Διαβάστε ακόμη: Καθηγητής ανακάλυψε πως προήλθε η πανδημία του AIDS - Στρατιώτης που έφαγε χιμπατζή ο πρώτος ασθενής

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS θυμόμαστε δέκα περιπτώσεις θανάτων που σόκαραν την κοινή γνώμη.

Freddie Mercury

Μια από τις μεγαλύτερες φωνές, αν όχι η μεγαλύτερη, της ροκ μουσικής, ένας πραγματικός σόουμαν. Είτε ως frontman των Queen, είτε αυτόνομα πάνω στη σκηνή, ο Φρέντι Μέρκιουρι ήταν ο απόλυτος σταρ. είχε διαγνωστεί με AIDS, σύμφωνα με τον τελευταίο σύντροφο της ζωής του, τον Τζιμ Χάτον τον Απρίλιο του 1987. Έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 1991.

Klaus Nomi

Ο Γερμανός τραγουδιστής με την ιδιαίτερη φωνή σε πολύ ψηλές οκτάβες. Τραγούδησε πολλές φορές μαζί με τον Ντέιβιντ Μπάουι, σε «πανκ όπερες» ενώ αξεπέραστο παραμένει το τραγούδι του «total eclipse». Πέθανε στις 6 Αυγούστου του 1983, σε ηλικία 39 ετών και υπήρξε από τις πρώτες προσωπικότητες που πέθαναν από αίτια σχετιζόμενα με το AIDS.

Rudolf Nureyev

Ρώσος χορευτής και χορογράφος, εκ των κορυφαίων του 20ού αιώνα στο κλασικό μπαλέτο. Ουδέποτε έκρυψε πως ήταν ομοφυλόφιλος ενώ το 1961 δεν δίστασε να φωτογραφηθεί γυμνός στο Παρίσι, χρονιά την οποία ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία. Προσβλήθηκε από τον ιό του HIV και πέθανε από AIDS στις 6 Ιανουαρίου 1993, σε ηλικία 55 ετών.

Brad Davis

Έγινε γνωστός από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ταινία του 1978 Το Εξπρές του Μεσονυχτίου. Το 1991 ήταν 41 ετών και είχε ένα παιδί όταν πέθανε από εσκεμμένη λήψη υπερβολικής δόσης ναρκωτικών, καθώς έπασχε και από AIDS και ήθελε να δώσει τέλος στη ζωή του με το δικό του τρόπο.

Rock Hudson

Ένας από τους μεγαλύτερους σταρ του Χόλιγουντ στη «χρυσή» δεκαετία του '50 και ο πρώτος που απεβίωσε από ασθένεια συσχετιζόμενη με το AIDS. Παρότι προσεκτικός και διακριτικός όσον αφορά την προσωπική του ζωή, στην κινηματογραφική βιομηχανία ήταν γνωστό ότι ήταν ομοφυλόφιλος, μετά τον θάνατό του το 1985 αποκαλύφθηκε σεξουαλικός του προσανατολισμός.

John Holmes

Θεωρείται από τους πιο παραγωγικούς ηθοποιούς στη βιομηχανία του πορνό έχοντας συμμετάσχει τουλάχιστον σε 573 ταινίες, μεταξύ των οποίων και γκέι ταινίες. Τον Φεβρουάριο του 1986 βρέθηκε θετικός και δύο χρόνια αργότερα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 43 ετών, μετά από επιπλοκές του AIDS.

Γνωστό top model στη δεκαετία του '80, πέθανε από AIDS σε ηλικία μόλις 26 ετών. Για πολλούς η απόδειξη πως μπορεί να ένα νέο παιδί να καταστραφεί γρήρορα από τα φώτα της δημοσιότητας. Ήταν ναρκομανής ενώ στην κηδεία της δεν παρευρέθηκε κανείς. Έφυγε από τη ζωή των Νοέμβρη του 1986 στη Φιλαδέλφεια. 

Anthony Perkins

Αμερικανός ηθοποιός έγινε διάσημος ρόλο του Νόρμαν Μπέιτς στην ταινία Ψυχώ του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Πολιορκήθηκε από ηθοποιούς όπως Μπριζίτ Μπαρντό και η Τζέιν Φόντα, ενώ η φημολογία ανέφερε πως είχε σχέσεις με τον Νουρέγιεφ. Ήταν παντρεμένος με την Μπέρυ Μπέρενσον και είχα δύο γιους. Έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 1992 σε ηλικία 60 χρονών, στο σπίτι του στο Λος Άντζελες από AIDS.

Billy Bo

Γεννημένος ως Βασίλης Κουρκουμέλης ήταν Έλληνας σχεδιαστής μόδας, ο διασημότερος στην εποχή του. Αποτέλεσε ωστόσο και τον πρώτο διάσημο Έλληνα που πέθανε -τον Ιούνιο του 1987- από επιπλοκές του AIDS. Το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν η δημιουργία καταστήματος στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Η ασθένεια και ο θάνατός του προκάλεσαν επιπλέον αίσθηση, καθώς η επιδημία του AIDS ήταν τότε ακόμα στην αρχή της στην Ελλάδα.

David Kirby

Μέχρι και τον θάνατό του δεν είχε τη φήμη των προηγούμενων, αποτέλεσε όμως την «εικόνα» της ασθένειας. Η συγκεκριμένη φωτογραφία που έγινε αφίσα για γνωστή Ιταλική εταιρία ρούχων, και κέρδισε 2ο βραβείο στον διαγωνισμό World Press Photo General News το 1991. Σε αυτή αποτυπώνονται οι τελευταίες στιγμές, λίγο πριν ξεψυχήσει, του ακτιβιστή Ντέιβιντ Κίρμπι, που είχε προσβληθεί από τον ιό του AIDS. Στο προσκεφάλι του ο πατέρας του κλαίει και δίπλα του η μητέρα του και η μικρή του αδερφή. Η αφίσα είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών όταν εμφανίσθηκε. Αποτυπώνει όμως την σκληρή πραγματικότητα...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA