Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί μέχρι και πριν από λίγο καιρό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απέφευγαν αυτή τη συζήτηση όπως ο «διάολος το λιβάνι», ωστόσο, φαίνεται πως η μετάλλαξη Όμικρον άλλαξε όλα τα δεδομένα και «έριξε» στο τραπέζι την πιθανότητα του υποχρεωτικού προκειμένου να ανακοπεί η πανδημία του κορονοϊού. Η συζήτηση αυτή γίνεται όλο και πιο έντονη κάθε ημέρα που περνάει και άλλωστε, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, δεν είναι λίγες οι χώρες της Ένωσης που ήδη προχωράνε σε αυτό το ύστατο μέτρο μόνες τους.

Διαβάστε ακόμη: «Θέμα επιλογής και όχι τύχης το τέλος του κορονοϊού», λέει ο ΠΟΥ - Συναγερμός στις αεροπορικές εταιρείες

Από χθες το μεσημέρι, ωστόσο, φαίνεται πως αυτό το ενδεχόμενο είναι ακόμα πιο κοντά και, μάλιστα, με τη «σφραγίδα» της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έριξε τη «βόμβα» τονίζοντας πως «Είναι καιρός για την Ευρωπαϊκή Ένωση να σκεφτεί το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού» τονίζοντας, ωστόσο, παράλληλα, πως «η απόφαση ανήκει στα κράτη – μέλη».

«Είναι μία συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού απαιτεί κοινή προσέγγιση, πρόσθεσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, η επιστημονική κοινότητα θα χρειασθεί «100 ημέρες» για να προσαρμόσει την εμβολιαστική της απόκριση στην νέα μετάλλαξη Όμικρον.

Οι επιστήμονες ανησυχούν και η Ευρώπη «επιστρατεύει» τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Η αρχή έγινε από τη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρα η Αυστρία. Ακολούθησε η Ιταλία και «έρχεται» και η Γερμανία. Στο ίδιο μήκος κύματος από προχθές και η Ελλάδα. Το ένα μετά το άλλο τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιλέγουν τον δύσκολο αλλά σίγουρο δρόμο του υποχρεωτικού εμβολιασμού προκειμένου να «φρενάρουν», όσο ακόμα είναι νωρίς, την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού.

Η πρώτη χώρα που έδρασε, σχεδόν προφητικά, ήταν η Γαλλία όπου ήδη από τις 9 Νοεμβρίου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ανακοινώσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 65 ετών. Σε πιο σκληρή γραμμή είναι η Αυστρία η οποία ακολούθησε τη Γαλλία. Όπως έχει ανακοινωθεί από την 1η Φεβρουαρίου όποιος πολίτης άνω των 12 ετών δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού θα βρίσκεται αντιμέτωπος με διοικητικά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 3.600 ευρώ (θα διπλασιάζονται αν υπάρχει δεύτερη παράβαση) αλλά και ποινές φυλάκισης ως και τεσσάρων εβδομάδων καθιστώντας έτσι τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για το σύνολο του πληθυσμού!

Σχεδόν υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός (συμπεριλαμβάνεται και η τρίτη δόση), πλέον, και στην Ιταλία αφού η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης και οι εργαζόμενοι που έχουν πρόσβαση σε οίκους ευγηρίας, το υγειονομικό διοικητικό προσωπικό, οι εκπαιδευτικοί και οι διοικήσεις των σχολείων, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Αστυνομικές και Σωφρονιστικές δυνάμεις. 

Σε αυτή την «αλυσίδα» προστέθηκε από προχθές και η Ελλάδα αφού με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκης ο εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 60 ετών γίνεται υποχρεωτικός από τις 16 Ιανουαρίου και μετά. Στους αρνητές θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα για όσο διάστημα παραμένουν χωρίς να κάνουν το εμβόλιο! Τέλος, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, για τον οποίο η Γερμανία αρνείτο να ακούσει πριν από μερικούς μήνες, θα αποτελέσει αντικείμενο πρότασης νόμου που θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο πριν από το τέλος της χρονιάς, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η έξαρση των μολύνσεων, ανακοίνωσε ο καγκελάριος, σε αναμονή, Ολαφ Σολτς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA