ΔΙΕΘΝΗ
01/12/2021 20:00

Μετάλλαξη Ομικρον: «Θέμα επιλογής και όχι τύχης το τέλος του κορονοϊού», λέει ο ΠΟΥ - Συναγερμός στις αεροπορικές εταιρείες

«Το τέλος της πανδημίας δεν είναι θέμα τύχης, είναι θέμα επιλογής» δηλώνει ο επικεφαλής του ΠΟΥ - Αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο προετοιμάζονται για αστάθεια λόγω της μετάλλαξης Ομικρον

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Μετάλλαξη Ομικρον: «Θέμα επιλογής και όχι τύχης το τέλος του κορονοϊού», λέει ο ΠΟΥ - Συναγερμός στις αεροπορικές εταιρείες
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ανάγνωση:

Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα «τοξικό κοκτέιλ» λόγω της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19 αλλά και των περιορισμένων τεστ, προειδοποίησε σήμερα, Τετάρτη (1/12) ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διαβεβαιώνοντας ότι αυτές οι συνθήκες δημιουργούν εύφορο έδαφος για την εμφάνιση παραλλαγών του νέου κορονοϊού. «Το τέλος της πανδημίας δεν είναι θέμα τύχης, είναι θέμα επιλογής», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον: Οι επιστήμονες ανησυχούν και η Ευρώπη «επιστρατεύει» τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε ένα τοξικό μίγμα, χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και πολύ λίγων τεστ, αυτή είναι η τέλεια συνταγή για να αναπαραχθούν και να ενισχυθούν οι παραλλαγές», εξήγησε. Η προειδοποίηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η εμφάνιση της παραλλαγής Ομικρον προκάλεσε πανικό στον πλανήτη. Μετά την εμφάνιση της Δέλτα, είναι η πρώτη φορά που μια άλλη παραλλαγή προκαλεί τόση ανησυχία σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Ομικρον ή B.1.1.529 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 24 Νοεμβρίου από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής. Το πρώτο γνωστό κρούσμα που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ήταν σε ένα δείγμα που είχε ληφθεί στις 9 Νοεμβρίου.

Την Παρασκευή ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την Oμικρον «παραλλαγή ανησυχίας» επειδή περιλαμβάνει πολλές μεταλλάξεις και επομένως θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή πιο ανθεκτική στα εμβόλια. Είναι σε εξέλιξη μελέτες για να διαπιστωθεί αν ισχύει κάτι τέτοιο και σε ποιο βαθμό, όμως τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα σε μερικές εβδομάδες. «Τουλάχιστον 23 χώρες στις πέντε από τις έξι περιοχές (στις οποίες χωρίζει τον κόσμο ο ΠΟΥ) έχουν αναφέρει κρούσματα της Όμικρον και αναμένουμε ο αριθμός αυτός να αυξηθεί», πρόσθεσε ο Τέντρος.

Αστάθεια στα αεροπορικά ταξίδια φέρνει η μετάλλαξη Ομικρον

Την ίδια ώρα, αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο προετοιμάζονται για περισσότερη αστάθεια λόγω της μετάλλαξης Ομικρον που θα μπορούσε να τις αναγκάσει να αλλάξουν προγράμματα και προορισμούς την τελευταία στιγμή και να βασιστούν περισσότερο στις εγχώριες αγορές όπου είναι δυνατόν, σύμφωνα με αναλυτές. Πολλοί ταξιδιώτες έχουν ήδη κλείσει ταξίδια για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, που αποτελεί υψηλή περίοδο για τους αερομεταφορείς, αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες στη βιομηχανία για παύση στις μελλοντικές κρατήσεις και περαιτέρω καθυστερήσεις στην ήδη βραδεία ανάκαμψη στα επιχειρηματικά ταξίδια.

Ο οίκος Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια επιβατική κίνηση για το 2021 και το 2022, με την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών όπως η Oμικρον να τονίζουν την πιθανότητα οι συνθήκες να παραμείνουν ευμετάβλητες για τις αεροπορικές εταιρίες. «Μοιάζει λίγο σαν να έχουμε επιστρέψει εκεί που ήμασταν πριν από ένα χρόνο και αυτό δεν είναι καλή προοπτική για τη βιομηχανία, και όχι μόνο γι' αυτή», είπε σήμερα σε διαδικτυακό κλαδικό σεμινάριο ο Ντίρντρε Φάλτον, εταίρος στη συμβουλευτική εταιρία MIDAS Aviation. Ο αντίκτυπος της Ομικρον θα ποικίλει ανάλογα με τη χώρα και την περιοχή λόγω του τρόπου διαχείρισης από την κάθε κυβέρνηση και του διαφορετικού χαρακτήρα αεροπορικών εταιριών σε όλο τον κόσμο καθώς και των επιχειρηματικών τους μοντέλων.

Η Japan Airlines και η ANA Holdings ανέστειλαν σήμερα τις νέες κρατήσεις για διεθνείς πτήσεις που φθάνουν στην Ιαπωνία έως τα τέλη Δεκεμβρίου καθώς η χώρα αυστηροποιεί τους συνοριακούς ελέγχους. Η Cathay Pacific Airways του Χονγκ Κονγκ, η οποία δεν έχει εγχώρια αγορά και λειτουργεί μόνο στο 10% της προ της πανδημίας δυναμικότητάς της, είπε ότι είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος της Oμικρον στη ζήτηση.

Αεροπορικές εταιρείες σε χώρες με μεγάλες, ισχυρές εγχώριες αγορές, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία είναι καλύτερα θωρακισμένες από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες των διεθνών ταξιδιών. Ανάλυση της UBS δείχνει ότι οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες δεν έχουν ακόμα αλλάξει την προγραμματισμένη δυναμικότητά τους, που τον Δεκέμβριο βρίσκεται στο 87% των επιπέδων του 2019 και αναμένεται τον Ιανουάριο να φθάσει στο 92% της προ της COVID δυναμικότητας.

Η United Airlines ξεκινά σήμερα το δρομολόγιο Νιούαρκ-Κέιπ Τάουν παρά την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ σε μη Αμερικανούς πολίτες που προέρχονται από τη Νότια Αφρική, ενώ η Delta Air Lines ανακοίνωσε ότι οι κρατήσεις για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο είναι ισχυρές. «Την περασμένη χρονιά, κάθε νέο στέλεχος έφερε μείωση στις κρατήσεις, αλλά στη συνέχεια αύξηση, μόλις αποκλιμακωνόταν η έξαρση. Αναμένουμε να εμφανιστεί το ίδιο μοτίβο», δήλωσε η Χέλεϊν Μπέκερ, αναλύτρια στην Cowen and Co.

Η ιστοσελίδα ταξιδιωτικών κρατήσεων Kayak ανέφερε ότι οι αναζητήσεις για διεθνή ταξίδια από τις ΗΠΑ μειώθηκαν μόλις 5% την Κυριακή –ποσοστό που έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη μείωση κατά 26% στις αναζητήσεις από τη Βρετανία, που είχε αυστηροποιήσει το πλαίσιο διαγνωστικών τεστ για τις αφίξεις. Μεγάλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τα διεθνή ταξίδια σε σχέση με τις αμερικανικές ομοειδείς τους, γεγονός που τις φέρνει αντιμέτωπες με αυξημένο κίνδυνο επιπτώσεων από την παραλλαγή Όμικρον. Στην Ασία, χώρες όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη είχαν μόλις ξεκινήσει να άρουν προσεκτικά τους συνοριακούς περιορισμούς τις τελευταίες εβδομάδες και οι αριθμοί επιβατών συνέχιζαν να είναι ένα μόλις μέρος των προ της πανδημίας επιπέδων πριν ανακαλυφθεί η Όμικρον.

Ο Τζον Γκραντ, επικεφαλής ανάλυσης στην εταιρία δεδομένων για τα ταξίδια OAG, είπε ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν από την Ιαπωνία και την Αυστραλία να καθυστερήσουν την είσοδο σε κάποιους ξένους λόγω της Όμικρον είναι «λυπηρές και απογοητευτικές» αλλά ο αντίστοιχος αντίκτυπος στα ταξίδια είναι «σχετικά ασήμαντος». Αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο εμφανίζονται πιο ευέλικτες σε ό,τι αφορά την προσαρμογή των προγραμμάτων και των προορισμών τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί, πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ ΤΑΞΙΔΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ