Μενού
  • Α-
  • Α+

Σκληρά μέτρα λαμβάνει και η Γερμανία, καθώς η Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε από τις αρμόδιες επιτροπές να επιβάλουν υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον Φεβρουάριο του 2022. Οι Γερμανοί είχαν προαναγγείλει ότι θα επιβληθούν σκληρά μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας, καθώς το σύστημα Υγείας πιέζεται αφόρητα τον τελευταίο μήνα. Η μετάλλαξη Ομικρον είναι πιθανόν να κυριαρχήσει στην Ευρώπη «τους προσεχείς μήνες», προκαλώντας περισσότερο από το ήμισυ των κρουσμάτων της Covid-19, αναφέρεται σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και οι Γερμανοί παίρνουν άμεσα μέτρα.

Παράλληλα, η Γερμανία θα επιβάλλει περιορισμούς σε εθνικό επίπεδο στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι μπαίνουν σε άτυπο lockdown καθώς περιορίζονται στο ελάχιστο οι κοινωνικές τους επαφές. Παράλληλα, τα κέντρα διασκέδασης θα πρέπει να κλείσουν, εάν οι αριθμοί των κρουσμάτων ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο αριθμό, είπε η καγκελάριος, που προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή».

Σύμφωνα με την εκτελεστική καγκελάριο της Γερμανίας τα μέτρα έρχονται ως απάντηση στον υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, απόφαση που πάρθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των αρχηγών των ομοσπονδιακών και πολιτειακών κυβερνήσεων. Η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε την απόφαση ως «πράξη εθνικής αλληλεγγύης».

Οι ανακοινώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ και του νέου καγκελάριου Ολαφ Σολτς με τους ηγέτες των ομόσπονδων κρατιδίων, με στόχο να υπάρξει ενιαίος οδικός χάρτης για τη χώρα. «Ναι» στον καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό είχαν ήδη πει ο εν αναμονή καγκελάριος Ολαφ Σολτς, με Αριστερά και Φιλελεύθερους να συμφωνούν με την πρότασή του. Επίσης, είχαν ταχθεί υπέρ των απαγορεύσεων για τους ανεμβολίαστους, καθώς συμφωνούσαν ότι η είσοδος στο λιανεμπόριο πρέπει να επιτρέπεται μόνο στους εμβολιασμένους και τους νοσήσαντες. Η Γερμανία καταγράφει πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, ενώ τα επίπεδα εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Oι νέοι περιορισμοί

Οι ομοσπονδιακοί και κρατικοί ηγέτες συμφώνησαν στα ακόλουθα μέτρα:

  • Περιορισμοί επικοινωνίας για μη εμβολιασμένα άτομα
  • Η είσοδος σε καταστήματα, εστιατόρια, μουσεία και κινηματογραφικές αίθουσες θα περιοριστεί μόνο σε εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν αναρρώσει.
  • Πρόσθετες εξετάσεις για όσους έχουν εμβολιαστεί

H κατάσταση της πανδημίας στη Γερμανία

Η Γερμανία έχει σημειώσει αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα κορονοϊού - με επιστήμονες και ειδικούς στον τομέα της υγείας να επικρίνουν την κυβέρνηση ότι αποφάσισε να πάρει μέτρα πολύ καθυστερημένα. Εως και 6.000 άτομα θα μπορούσαν να βρίσκονται σε ΜΕΘ μέχρι τα Χριστούγεννα, προειδοποίησε την Τετάρτη ο επικεφαλής του συλλόγου εντατικής θεραπείας της χώρας DIVI. Κάτι λιγότερο από το 69% του πληθυσμού της Γερμανίας είναι πλήρως εμβολιασμένο - ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη. Οι ιολόγοι είπαν ότι μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στην αντοχή στα εμβόλια και τον σκεπτικισμό σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας.

Ενώ ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ χαμηλότερος από ό,τι ήταν στο αποκορύφωμά του τον περασμένο χειμώνα, ο τρέχων αριθμός μολύνσεων είναι σήμερα σημαντικά υψηλότερος - με 74.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται μόνο την Πέμπτη.

Η ανησυχία για τη νέα παραλλαγή Ομικρον είναι επίσης μεγάλη, με τη Γερμανία να επιβεβαιώνει αρκετά κρούσματα. Οι επιστήμονες εργάζονται για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με το πόσο μεταδοτική είναι και πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια εναντίον της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA