Μενού
  • Α-
  • Α+

Αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από την Πολιτεία και τον δήμο της Νέας Υόρκης, για τα 20 χρόνια που παρέμεινε άδικα στη φυλακή, ζητά ο ένας από τους άνδρες που αθωώθηκαν πρόσφατα για τη δολοφονία του Μάλκολμ Χ το 1965.

Ο Μουχάμαντ Αζίζ, 83 ετών σήμερα, δήλωνε ανέκαθεν αθώος αλλά χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τις 18 Νοεμβρίου φέτος ώστε το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης να τον αθωώσει πλήρως για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού ηγέτη του Έθνους του Ισλάμ. Ο εισαγγελέας του Μανχάταν Σάιρους Βανς του ζήτησε μάλιστα συγγνώμη για τις «δεκαετίες αδικίας» που βίωσε.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αφορούσε και τον δεύτερο εκ των καταδικασθέντων, τον Χαλίλ Ισλάμ, ο οποίος απεβίωσε το 2009.

«Επί δεκαετίες, ακόμη και αμέσως μετά τη δολοφονία του Μάλκολμ Χ, η αστυνομία της Νέας Υόρκης και το FBI είχαν στην κατοχή τους αποδείξεις που, όχι μόνο αποδείκνυαν την αθωότητα των κ. Αζίζ και Ισλάμ, αλλά υποδείκνυαν και τους πραγματικούς δολοφόνους», ανέφεραν σε μια ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι Ντέιβιντ Σάνις και Ντέμπορα Φρανσουά. Υπενθύμισαν ότι το 1977 ο τρίτος εκ των καταδικασθέντων, ο οποίος είχε ομολογήσει ότι πυροβόλησε τον Μάλκολμ Χ στις 21 Φεβρουαρίου 1965 στο Χάρλεμ, αποκάλυψε την ταυτότητα των συνεργών του, απαλλάσσοντας τους Μουχάμαντ Αζίζ και Χαλίλ Ισλάμ.

Ο Αζίζ ζητάει τώρα αποζημίωση ύψους τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων δολαρίων επειδή λόγω της «άδικης καταδίκης» του πέρασε 20 χρόνια «σε πολλές φυλακές υψίστης ασφαλείας» της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Προειδοποίησε επίσης τον δήμο της πόλης, από τον οποίο εξαρτάται η αστυνομία, ότι σκοπεύει να ζητήσει 40 εκατομμύρια δολάρια για «παράνομη κράτηση» και «σοβαρή σωματική, ψυχολογική και συναισθηματική βλάβη».

«Εκείνοι που μου στέρησαν την ελευθερία και στέρησαν την οικογένειά μου από τον σύζυγο, τον πατέρα και τον παππού θα πρέπει να λογοδοτήσουν», ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δικηγόροι του. Οι δύο δικηγόροι σκοπεύουν να υποβάλουν ανάλογο αίτημα και εκ μέρους των κληρονόμων του Χαλίλ Ισλάμ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA