Μενού
  • Α-
  • Α+

Βαθιά το χέρι στην τσέπη -ακόμα και για το δικό του οικονομικό στάτους- καλείται να βάλει ο σεΐχης - μονάρχης του Ντουμπάι, αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ (Mohammed bin Rashid Al Maktoum), μετά τον «συμβιβασμό» σε διαζύγιο με τη εν διαστάσει σύζυγό του (η οποία έχει και την επιμέλεια των παιδιών τους)! Συγκεκριμένα, ο 72χρονος σεΐχης θα αναγκαστεί να πληρώσει τουλάχιστον 554 εκατ. βρετανικές λίρες (περίπου 650 εκατ. ευρώ) προκειμένου να αποκτήσει την ελευθερία του, με βάση απόφαση δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με κορυφαία οικονομικά πρακτορεία της χώρας, το ποσό αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχουν επιδικάσει τα βρετανικά δικαστήρια οικογενειακού δικαίου στην ιστορία.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: 500 εκατ. self test στους Αμερικανούς - Γιατί δεν κλείνουν τα σχολεία

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την 6η (!) σύζυγό του, την 47χρονη πριγκίπισσα Χάγια της Ιορδανίας και κάπως έτσι θα μπει ένα τέλος σε μια πολυετή δικαστική διαμάχη που... ματώνει τον σεΐχη από τότε που η πριγκίπισσα έφυγε από τη Βρετανία με τα δύο από τα παιδιά τους, την 14χρονη Τζαλίλα και τον 9χρονο Ζάγιεντ. Ο Αλ Μακτούμ, ο οποίος είναι παράλληλα ο πιο ισχυρός ιδιοκτήτης ιπποδρόμων στα ΗΑΕ, καλείται επίσης να καταβάλλει στα παιδιά τους επιπλέον 290 εκατ. λίρες για έξοδα διατροφής, μόρφωσης και ασφάλειας,  τα οποία θα διασφαλίζονται μέσω τράπεζας, πάντα με βάση την απόφαση.

«Με δεδομένο το καθεστώς τους και τις απειλές για τρομοκρατία και απαγωγή με τις οποίες είναι αντιμέτωπα (…) είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και έχουν ανάγκη ενισχυμένη ασφάλεια», εκτίμησε ο Φίλιπ Μουρ, πρόεδρος του οικογενειακού δικαστηρίου στην απόφαση που εξέδωσε την Τρίτη (21/12). Σύμφωνα με τον Μουρ «...η βασική απειλή που αντιμετωπίζουν (τα παιδιά) προέρχεται από τον ίδιο τον εμίρη και όχι από εξωτερικές πηγές».

Παράλληλα, όπως εξήγησε ο δικαστής, η πριγκίπισσα Χάγια «...δεν ζητεί αποζημίωση για τον εαυτό της αλλά για την ασφάλειά της και για να αποζημιωθεί για τα περιουσιακά στοιχεία της που απώλεσε μετά τη λύση του γάμου τους», εξήγησε ο Μουρ.

Είχε συνάψει σχέση με σωματοφύλακα και φοβόταν για τη ζωή της

Στη διάρκεια της κατάθεσής της ενώπιον του δικαστηρίου, που διήρκησε σχεδόν 7 ώρες, η Χάγια είχε δηλώσει ότι ζητεί να της καταβληθεί εφάπαξ ένα μεγάλο ποσό προκειμένου να μπορέσει να ξεφύγει, αυτή και τα παιδιά τους, από την επιρροή του σεΐχη. Η δικαστική αυτή απόφαση είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη στο δικαστικό σίριαλ που ξεκίνησε όταν η πριγκίπισσα διέφυγε στη Βρετανία τον Απρίλιο του 2019, φοβούμενη για την ασφάλειά της, αφού ξεκίνησε σχέση με έναν από τους σωματοφύλακές της και ένα μήνα αφού ζήτησε διαζύγιο από τον εμίρη.

Το δικαστήριο δέχτηκε τις κατηγορίες για παρενόχληση και εκφοβισμό της συζύγου του

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί τον Οκτώβριο ότι ο Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ είχε δώσει εντολή για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της συζύγου του και των δύο Βρετανών δικηγόρων της μέσω του λογισμικού «Pegasus». Στη διάρκεια αυτής της δίκης δεν αποδείχθηκε ότι η παρακολούθηση αυτή συνδεόταν με τη δικαστική διαμάχη στην οποία εμπλεκόταν ο σεΐχης με την έκτη σύζυγό του, από την οποία ζητούσε την επιστροφή των παιδιών τους στο Ντουμπάι. Ωστόσο από το τηλέφωνό της είχε υποκλαπεί μεγάλος όγκος δεδομένων και συνομιλιών. Ο δικαστής εξάλλου είχε υπογραμμίσει ότι ο εμίρης «...είχε παρενοχλήσει και εκφοβίσει τη Χάγια προτού αυτή αναχωρήσει για την Αγγλία».

Του πήγε... ο κούκος αηδόνι 

Ο αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός των ΗΑΕ ανέφερε, σε δήλωσή του μετά την έκδοση της απόφασης, ότι «πάντα διασφάλιζα τα παιδιά μου και αυτό θα γίνεται και στο μέλλον, καθώς θα διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους». Ως μέρος του «συμβιβασμού», ο δικαστής επιδίκασε στην οικογένεια ποσό 5 εκατ. λιρών τον χρόνο για το κόστος διακοπών και πτήσεις με ιδιωτικό αεροσκάφος. Επίσης, ο μονάρχης του Ντουμπάι θα πληρώνει ετησίως επιπλέον χρήματα για τη συντήρηση των αλόγων της οικογένειας και κατ’ οίκον διαμονή τόσο για μια νοσοκόμα όσο και για μια νταντά, αλλά και τα θωρακισμένα οχήματα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA