Μενού
  • Α-
  • Α+

Το 2021 έφτασε στο τέλος του και τα... νέα είναι δυσοίωνα για το 2022. Τουλάχιστον έτσι πίστευε ο Νοστράδαμος! Ο Γάλλος αλχημιστής, αστρολόγος και μάντης εξέδωσε το γνωστό βιβλίο του «Les Propheties» το 1555. Γεμάτο από ποιητικές προβλέψεις, το βιβλίο προβλέπει την έλευση πολέμων, φυσικών καταστροφών, δολοφονιών, πυρηνικών επιθέσεων και επαναστάσεων. 

Διαβάστε ακόμη: Λι Γουενλιάνγκ: Χιλιάδες μηνύματα στον νεκρό γιατρό που προσπάθησε να προειδοποιήσει για τον κορονοϊό

Γλαφυρά χαρακτηρισμένος ως ο προφήτης του ολέθρου από τους συγχρόνους του, ο Νοστράδαμος ήταν αρκετά απαισιόδοξος στις προβλέψεις του. Έχοντας εμπνευστεί από τα βιβλικά κείμενα και από την επαφή του με την πανούκλα, η πρόζα του είναι γεμάτη από λέξεις όπως λιμός, επιδημία, αίμα, θλίψη και φωτιά, το κείμενό του θυμίζει έντονα παραμύθι γραμμένο από... νορβηγικό black metal συγκρότημα! Σε αντιστοιχία με τη Πυθία, οι προβλέψεις του είναι σκόπιμα θολές και ανοιχτές σε άπειρες ερμηνείες. 

Για το 2021 ο Νοστράδαμος είχε κάνει παρομοίωση με σκηνικό αποκάλυψης ζόμπι, έχοντας γράψει τα εξής: «λίγοι νέοι άνθρωποι: μισονεκροί για αρχή». Αρκετά δυσοίωνο, σωστά; Όχι ιδιαίτερα αν σκεφτούμε πως ο Νοστράδαμος μας προειδοποιούσε για το γεγονός ότι η νεολαία δεν ζούσε πραγματικά, αλλά φυτοζωούσε. Μάλλον για εμψυχωτική ομιλία το πήγαινε και όχι για προβλέψεις θανάτων! Επίσης έκανε την προφητεία πως το 2021 θα έκανε την εμφάνισή του ένας αστεροειδής που θα τερμάτιζε τη ζωή πάνω στον πλανήτη Γη, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής. Οπότε ας δούμε, πολύ κριτικά, τις άσχημες προβλέψεις που είχε κάνει για το 2022 ο Νοστράδαμος. 

Πληθωρισμός, πείνα και κανιβαλισμός

Ο Νοστράδαμος προέβλεψε πως το 2022 ο πληθωρισμός και η πείνα θα έπεφταν στα... κεφάλια μας: «Τόσο ψηλή του σταριού η τιμή/τον συνάνθρωπό του θα φάει στην απελπισία του». Μια βασική ανθρώπινη αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι βγάζουν τον χειρότερό τους εαυτό όταν πεινούν, και με το πληθωρισμό στις ΗΠΑ στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών, η προειδοποίηση μοιάζει αληθινή μέχρι στιγμής. Ούτε λέξη πάντως για το αν οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων έχουν οδηγήσει σε κρούσματα κανιβαλισμού!

Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται ο πολυτιμότερος παίκτης: Εγραψε ο Νοστράδαμος, «το φεγγάρι στη μέση της νύχτας πάνω από το ψηλό βουνό/ο νέος προφήτης με ένα μοναχικό μυαλό το βλέπει/από τους ακόλουθους του που το κάλεσαν στην αθανασία/μάτια στο νότο. Χέρια στα στήθη, κορμιά στη φωτιά», σύμφωνα με τη New York Post. Αν και εύκολα παρερμηνεύεται με στίχους της... Bjork, αυτό το κομμάτι φαίνεται να παραπέμπει στην άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης. Έχουμε, για παράδειγμα, τον Ελον Μασκ, που ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Time ως το πρόσωπο της χρονιάς. 

Πυρηνική ξηρασία: Οι βαρυσήμαντες δηλώσεις συνεχίζονται, με τις προβλέψεις για μια πυρηνική έκρηξη που θα προκαλέσει σοβαρή κλιματική αλλαγή, όπως φαίνεται παρακάτω: «Για 40 χρόνια το ουράνιο τόξο δεν θα φανεί/για 40 χρόνια θα φαίνεται κάθε μέρα/Η ξερή Γη θα γίνει πιο ξερή/και θα υπάρξουν μεγάλες πλημμύρες, όπου φανεί». Έχουμε, λοιπόν, βάσιμες υποψίες πως ξηρασίες και βιβλικές πλημμύρες είναι προ των πυλών. Κρίνοντας από την ιστορική ξηρασία του περασμένου καλοκαιριού και τις οδυνηρές συνθήκες ξηρασίας στη Χιλή, μπορούμε να πούμε πως... η τιμωρία έχει ήδη έλθει. 

Κρυπτονομίσματα: Μαζί με τις προβλέψεις περί πληθωρισμού, ο Νοστράδαμος υποδεικνύει και την άνοδο των κρυπτονομισμάτων τη χρονιά που μας έρχεται. Όπως έγραψε στο ετήσιο ωροσκόπιο, «τα αντίγραφα χρυσού και ασημιού φουσκωμένα/που μετά την κλοπή πετάχτηκαν στη λίμνη/όταν φάνηκε ότι τα πάντα χάθηκαν στο χρέος/όλα τα γραπτά και όλα τα ομόλογα θα εξαφανιστούν». Ενώ οι προβλέψεις του Νοστράδαμου φαίνεται να αποκλίνουν λίγο γενικά, ο χρυσός ανεβαίνει τελευταία και ένα κύμα μηχανικών και στελεχών της Silicon Valley αφήνουν τις υψηλόμισθες θέσεις τους για να ασχοληθούν με startups κρυπτονομισμάτων. Σύμπτωση ή επιβεβαιωμένη προφητεία; Περιμένουμε με... κομμένη την ανάσα και με bitcoin στα χέρια.  

Θάνατος, πόλεμος 

Σύμφωνα με τους ερμηνευτές των προφητειών, ο Νοστράδαμος έχει προβλέψει τον θάνατο του Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν για τη χρονιά που καταφθάνει. Στο 14ο τετράστιχο του Centuria IV, έγραψε: «Ο ξαφνικός θάνατος του πρώτου χαρακτήρα /Θα επιφέρει μια αλλαγή και μπορεί να τοποθετήσει έναν άλλο χαρακτήρα στο βασίλειο», όπως αναφέρει η Sun. Τετράστιχο του Centuria III του Νοστράδαμου λέγεται ότι προβλέπει έναν ισχυρό σεισμό στην Ιαπωνία, το 2022. Γράφει ο προφήτης: «Προς τη μεσαία ακραία επικράτεια / Στα βάθη της Ασίας θα πουν σεισμός».

Μία από τις προφητείες του Νοστράδαμου για την επόμενη χρονιά αφορά το Παρίσι, σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες. Η γαλλική πρωτεύουσα θα βρεθεί υπό πολιορκία, υποδηλώνοντας έναν πόλεμο στην Ευρώπη. Τα γραφόμενα που αναφέρονται σε αυτό λένε: «Σε όλη τη μεγάλη Πόλη/Θα υπάρχουν στρατιώτες που θα στεγάζονται σε χωράφια και πόλεις». Για κάποιους, τα γραπτά του Νοστράδαμου προβλέπουν επίσης την πτώση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει υποστεί πλήγμα σοβαρό από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο μάζεψε τις στερλίνες του και αποχώρησε. Γράφει ο Γάλλος προφήτης: «Οι ιεροί ναοί που έχουν ρωμαϊκό στιλ / Θα πέσουν τα θεμέλια…».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA