Μενού
  • Α-
  • Α+

«Βάζω πλυντήριο πιάτων κάθε 15 μέρες κι αυτό το κάνω για να μην σκουριάσει. Κλείνω και την τηλεόραση. Το βράδυ ανάβουμε ελάχιστα φώτα, το πλυντήριο ρούχων δύο φορές την εβδομάδα. Με τέτοιες αυξήσεις αυτά κάνουμε», αναφέρει μια γυναίκα στην Τουρκία, που δοκιμάζεται από την φτώχεια και την υποτίμηση της τουρκικής λίρας

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός - Στην... ισοτιμία τα ρίχνει ο Ερντογάν

«Αν θα ξεπεράσουμε το ελάχιστο όριο, θα κλείνουμε το ρεύμα. Το εισόδημά μας είναι συγκεκριμένο. Με τη νέα χρονιά αυξήσεις στο ηλεκτρικό, αυξήσεις στο αέριο. Ξεκίνησε η χρονιά με νέες αυξήσεις», αναφέρει ένας ακόμη Τούρκος πολίτης. 

Την ίδια στιγμή, πάντως, που οι Τούρκοι πολίτες στενάζουν και αδυνατούν να τα βγάλουν βόλτα, αφού το ρεύμα καταγράφει αύξηση έως και 125% και το φυσικό αέριο έως 25%, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτιμά να ξεκινά άτυπα την προεκλογική του εκστρατεία και να επισκέπτεται ένα καφενείο στην Κωνσταντινούπολη, για να... θαυμάσει το τσάι. 

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία, πάντως, εκτινάχθηκε στο 36,08% τον Δεκέμβριο, σε ετήσια βάση, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2002, λόγω της βουτιάς της λίρας, όμως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 18 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, συνεχίζει να υπερασπίζεται τις επιλογές του. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή, σχεδόν επτά φορές πάνω από τον αρχικό στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση, εξηγείται από την πτώση κατά 45% της λίρας έναντι του δολαρίου μέσα σε έναν χρόνο, παρά τα κατεπείγοντα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ερντογάν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Αντιλαμβανόμενος τη ζημιά που προκαλείται όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στη δημοτικότητά του, ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύτηκε, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι θα ρίξει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο νούμερο «το συντομότερο δυνατόν», προσθέτοντας ότι το έχει κάνει ήδη στο παρελθόν και θα το ξανακάνει τώρα. Ο Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για το επίπεδο που κατέγραψε ο πληθωρισμός το 2021 και υποσχέθηκε ότι θα «ερευνηθούν» οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. Απέδωσε την αύξηση του πληθωρισμού στις τιμές των εμπορευμάτων και την ισοτιμία, ενώ υποσχέθηκε επίσης ότι θα παρασχεθεί πρόσθετη στήριξη στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA