Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε κρίση βρίσκονται οι καλλιτέχνες των τατουάζ στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την οδηγία που τέθηκε σε εφαρμογή στην αρχή της εβδομάδας και απαγορεύει τη χρήση συγκεκριμένων μελανιών λόγω των συστατικών που περιέχουν. Όπως αναφέρουν δεν υπάρχουν προς ώρας εναλλακτικές λύσεις καθώς όσα πληρούν τις προδιαγραφές είναι σε έλλειψη.

Ο νόμος περιορίζει τη χρήση ορισμένων χημικών ουσιών που η ΕΕ τις κατατάσσει στις επικίνδυνες και χρησιμοποιούνται σε μείγματα για μελάνια τατουάζ και μόνιμο μακιγιάζ. Μερικές από αυτές έχουν συνδεθεί με καρκίνο, αναπαραγωγικές δυσκολίες και ερεθισμό του δέρματος. Στη βιομηχανία δόθηκε προθεσμία ενός έτους για να προσαρμοστεί και να βρει εναλλακτικές λύσεις μετά τη συμφωνία του νόμου τον Δεκέμβριο του 2020.

Όπως αναφέρει το Sky.com σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα για τα μελάνια, τουλάχιστον το 12% των 450 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ - περισσότεροι από 54 εκατομμύρια άνθρωποι - έχουν τατουάζ.

Ο καλλιτέχνης τατουάζ Tin-Tin, επικεφαλής της γαλλικής ένωσης βιομηχανίας τατουάζ SNAT, είπε ότι οι νέοι κανόνες θα οδηγήσουν τους ανθρώπους σε αίθουσες που δεν ακολουθούν τη νομοθεσία. «Είναι γελοίο», είπε. «Είναι σαν να παίρνεις το αλεύρι από ένα αρτοποιείο, είναι ανόητο. Αν δεν έχουμε χρώματα ή μελάνια να δουλέψουμε, με τι θα δουλέψουμε;».

Η Gwenaelle Reaume, γραμματέας της ένωσης Tattoo Belgium, είπε ότι η πανδημία είχε καθυστερήσει την έρευνα και την παραγωγή εναλλακτικών λύσεων. Κάλεσε τους αξιωματούχους να δώσουν περισσότερο χρόνο στους καλλιτέχνες τατουάζ, λέγοντας ότι πολλοί από τους συναδέλφους της είχαν ξεμείνει από μελάνι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA