Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν τον Μάιο του 1997 όταν η αστυνομία ερεύνησε έναν ρηχό τάφο κάτω από μια ελιά στο Λαγονήσι και βρήκε μια βαλίτσα με ανθρώπινα μέλη. Το θύμα ήταν η 22χρονη Σβετλάνα Κότοβα. Η φιναλίστ στα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Ρωσία το 1996 ήταν μόλις 22 ετών και το μέλλον της στον χώρο του μόντελινγκ διαγραφόταν λαμπρό. Πώς κατέληξε διαμελισμένη σε μία βαλίτσα μακριά από την πατρίδα της; Αυτή είναι η ιστορία της. 

Διαβάστε ακόμη: Δολοφονία Σολόνικ: Επιασαν λάθος άνθρωπο στο αεροδρόμιο Μακεδονία

H Σβετλάνα γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1974 στη Μόσχα και το 1996 ήταν φιναλίστ στα καλλιστεία Μις Ρωσία, τον δημοφιλέστερο διαγωνισμό ομορφιάς, στον οποίο οι εστεμμένες εκπροσωπούσαν τη χώρα στα Μις Υφήλιος. Η Σβετλάνα Κότοβα δεν κέρδισε τον διαγωνισμό ομορφιάς του 1996 αλλά η καριέρα της ως μοντέλο πήρε ανοδική τροχιά, ιδιαίτερα μετά την εμφάνισή της στα καλλιστεία.

Ως φιναλίστ του 1996, κατάφερε και υπέγραψε συμβόλαιο με ένα από τα κορυφαία πρακτορεία μοντέλων της Μόσχας, το «Red Stars Agency». Η ομορφιά, το νεαρό της ηλικίας και η δημοφιλία της προσέλκυσαν διάφορους ανθρώπους δίπλα της, μεταξύ των οποίων και ο 36χρονος Ρώσος μαφιόζος, Αλεξάντερ Σολόνικ. Η Σβετλάνα διασκέδαζε σε κλαμπ της Μόσχας όταν γνώρισε τον Σολόνικ, χωρίς να ξέρει ότι σχετίζεται με τη μαφία.

Οι δυο τους έγιναν ζευγάρι και η Σβετλάνα ήταν ενθουσιασμένη για τη σχέση της μαζί του. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, ο Αλεξάντερ προσκάλεσε τη Σβετλάνα στην Ελλάδα, όπου και της φερόταν σαν... βασίλισσα. Την υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο με λουλούδια και είχε φροντίσει να έχει και τον προσωπικό της σοφέρ. Η Σβετλάνα έμενε μαζί με τον Αλεξάντερ σε βίλα στο Λαγονήσι. Δεν είναι γνωστό αν γνώριζε για τις δραστηριότητές του, πως δεν ήταν απλά ένας πλούσιος και γοητευτικός άνδρας, αλλά μαφιόζος και ο πλέον διαβόητος εκτελεστής στον υπόκοσμο της Ρωσίας.

«Μακεδόνας» και «υπερεκτελεστής» 

Ο Αλεξάντερ Σολόνικ ήταν ένας... θρυλικός μαφιόζος με τα ψευδώνυμα «Μακεδόνας» και «Υπερεκτελεστής». Λεγόταν πως μπορούσε να πυροβολήσει και με τα δυο χέρια. Ήταν στη λίστα με τους 10 πλέον καταζητούμενους ανθρώπους της Ρωσίας. Ήταν αστυνομικός και στη συνέχεια μπήκε στη μαφία, εκτελώντας ανθρώπους στο Κουργκάν επί Σοβιετικής Ενωσης. Το όνομά του ήταν γνωστό στον υπόκοσμο έπειτα από σειρά δολοφονιών μαφιόζων, από τους οποίους είχε πάρει χρήματα. 

Ο Σολόνικ ήταν εξαιρετικά βίαιος, είχε κατηγορηθεί για βιασμό, είχε δολοφονήσει δύο αστυνομικούς και είχε βρεθεί αρκετές φορές στη φυλακή. Όμως κατάφερε να αποδράσει και βρήκε καταφύγιο στην Ελλάδα όπου και ζούσε με πλαστό διαβατήριο. Όταν γνώρισε τη Σβετλάνα Κότοβα, είχε ήδη παντρευτεί δυο φορές, είχε παιδιά και είχε χωρίσει. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στην ελληνική επικράτεια ο Σολόνικ είχε και τη δική συμμορία με 50 άτομα που δραστηριοποιούταν στο εμπόριο ναρκωτικών και τα συμβόλαια θανάτου

«Είμαι ευτυχισμένη», έλεγε η Σβετλάνα Κότοβα για τον Αλεξάντερ Σολόνικ

Ο Αλεξάντερ Σολόνικ ήταν ένας εξαιρετικά επικίνδυνος άνθρωπος όμως η Σβετλάνα έλεγε πως ήταν ευτυχισμένη για τις λίγες μέρες που είχε βρεθεί στο πλευρό του. Καλούσε τη μητέρα της στο τηλέφωνο κάθε μέρα για να της περιγράψει την πολυτελή ζωή που ζούσε, την οποία χαρακτήριζε ως «θαύμα». 

Η Σβετλάνα δεν είχε αναφέρει στη μητέρα της πως είχε κάποια διαφωνία με τον Αλεξάντερ ενώ ουδέποτε ισχυρίστηκε πως τσακώθηκαν. Μόνο τόνιζε το πόσο πολύ εντυπωσιασμένη ήταν από την άψογη συμπεριφορά του απέναντί της. Δεν χρειαζόταν να ανησυχεί για εκείνον άλλωστε, ήταν ζευγάρι για λίγους μήνες και ήταν ακόμη στον... μήνα του μέλιτος. Την τελευταία φορά που η Σβετλάνα τηλεφώνησε στη μητέρα της, της είπε μόνο ένα πράγμα: πως είχε κλείσει μία φωτογράφιση στην Ιταλία. 

Διαμελίστηκε επειδή ήξερε 

Η μητέρα της Σβετλάνα περίμενε στις 31 Ιανουαρίου 1997 να της τηλεφωνήσει όπως έκανε κάθε μέρα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ... Η μητέρα διαισθάνθηκε πως είχε συμβεί κάτι κακό στην κόρη της και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο. Εκείνη την ημέρα, ομάδα εκτελεστών από τη μαφία του Κουργκάν βρέθηκε στη βίλα του Αλεξάντερ στο Λαγονήσι. Ο Αλεξάντερ αντίκρισε γνώριμα πρόσωπα καθώς στο παρελθόν συνεργαζόταν μαζί τους. Ποτέ δεν έγινε όμως γνωστό για το αν ήξερε τον σκοπό τους, πως τον είχαν επισκεφτεί για να εκτελέσουν συμβόλαιο θανάτου εις βάρος του. 

Ενώ μιλούσε μαζί τους, ένας από τους εκτελεστές τύλιξε ένα κορδόνι στο λαιμό του και τον έπνιξε. Στην σκηνή υπήρχε ένας και μοναδικός μάρτυρας, η Σβετλάνα Κότοβα. Η 22χρονη ήξερε τι συνέβη και οι μαφιόζοι αποφάσισαν να της «κλείσουν το στόμα». Στις αρχές Φεβρουαρίου εντοπίστηκε στην Βαρυμπόμπη μετά από τηλεφώνημα στην αστυνομία, το σημείο όπου βρισκόταν η σορός του Αλεξάντερ Σολόνικ. 

Πέρασαν 4 μήνες και η αστυνομία βρήκε μία βαλίτσα με ανθρώπινα μέλη σε απόσταση 300 μέτρων από τη βίλα του Αλεξάντερ Σολόνικ, σε βάθος ενός μέτρου. Οι αρχικοί φόβοι για την αγνοούμενη Σβετλάνα επιβεβαιώθηκαν όταν διαπιστώθηκε πως αυτή ήταν η νεκρή. Οι αστυνομικοί είχαν συγκλονιστεί τότε από το μακάβριο εύρημα. Ο κορμός τής άτυχης κοπέλας ήταν σε βαλίτσα, το κεφάλι και τα άκρα στο σακ βουαγιάζ, ενώ τα σπλάχνα είχαν τυλιχθεί σε μία πετσέτα μπάνιου. 

Σβετλάνα Κότοβα

Η δολοφονία της Σβετλάνα έκανε... πάταγο στα ρωσικά ΜΜΕ. Ήταν πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες, ενώ οι φωτογραφίες τις από τις πασαρέλες δημοσιεύονταν καθημερινά. Ο κόσμος αναρωτιόταν πως ήταν δυνατό να μπλέξει με τη μαφία

Η Σβετλάνα Κότοβα έγινε σύμβολο μιας Ρωσίας που μεταρρυθμιζόταν, ενώ το έγκλημα και η φτώχεια ήταν μεγάλα προβλήματα στα τέλη της δεκαετίας του '90. Είναι ειρωνεία το γεγονός ότι δεν δολοφονήθηκε από τον Αλεξάντερ Σολόνικ, που ήταν ένας πολύ επικίνδυνος εκτελεστής της μαφίας, αλλά από άλλους μαφιόζους λόγω της σχέσης τους. Ήταν στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή.

Το δίδαγμα της τραγικής ιστορίας της Σβετλάνα Κότοβα είναι ότι δεν έχει σημασία πόσο όμορφος ή πλούσιος είσαι, αφού η ζωή μπορεί να πάρει δραματική τροπή οποιαδήποτε στιγμή. Η Σβετλάνα ονειρεύτηκε μια ζωή χαρισάμενη και για τις λίγες μέρες που βρισκόταν στη βίλα του Αλεξάντερ Σολόνικ στο Λαγονήσι έζησε μέσα στη πολυτέλεια, πιστεύοντας ότι τα είχε όλα μέχρι που δολοφονήθηκε με τον πλέον βάναυσο τρόπο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA