Μενού
  • Α-
  • Α+

Αποκομμένες είναι πολλές περιοχές της Τόνγκα μετά το τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαίστειου. Το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα) διακόπηκαν οι τηλεφωνικές γραμμές και η σύνδεση στο Διαδίκτυο καθιστώντας αδύνατη την επικοινωνία με 105.000 κατοίκους του νησιωτικού κράτους στα βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας.

Διαβάστε ακόμη: Συγκλονιστικές εικόνες: Εκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Τόνγκα - Και κύματα τσουνάμι

Έως τώρα δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές για τραυματισμούς ή θανάτους στην Τόνγκα αν και ακόμα η επικοινωνία είναι περιορισμένη και δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί με παράκτιες περιοχές πέραν της πρωτεύουσας Νουκουαλόφα, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν. «Η Νουκουαλόφα είναι καλυμμένη από πυκνά σύννεφα ηφαιστειακής τέφρας – πέρα από αυτό, οι συνθήκες είναι ήρεμες. Δεν έχουμε λάβει ακόμα ενημέρωση από άλλες παράκτιες περιοχές», δήλωσε.

https://twitter.com/thrsts_/status/1482425104701214720?ref_src=twsrc^tfw

Στη Νέα Ζηλανδία, αυξάνονται οι ανησυχίες μεταξύ των πολιτών που προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στην Τόνγκα. Σε κάποιες εκκλησίες στο Όκλαντ και άλλες πόλεις, οι πιστοί προσευχήθηκαν για την ασφάλεια των οικογενειών τους. Σύμφωνα με την Άρντερν, η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σε κάποιες περιοχές των νησιών και σταδιακά αρχίζουν να λειτουργούν και πάλι τα κινητά τηλέφωνα. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Αυστραλίας δήλωσε ότι ακόμα δεν υπάρχουν ακόμα συγκριμένες εκτιμήσεις αλλά πως η Αυστραλία είναι έτοιμη να προσφέρει στήριξη στην Τόνγκα εάν της ζητηθεί. Το ηφαίστειο Χούνγκα-Τόνγκα-Χούνγκα-Χαπάι έχει εκραγεί αρκετές φορές τις τελευταίες δεκαετίες αλλά η τελευταία αυτή έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που κάτοικοι στα Φίτζι και τη Νέα Ζηλανδία είπαν ότι την άκουσαν.

Πώς επηρέασε και την Ελλάδα

Πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo κατέγραψαν τη διακύμανση της ατμοσφαιρικής πίεσης που σχετίζεται με την έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha'apai της νήσου Τόνγκα στον Ειρηνικό, η οποία σημειώθηκε στις 07:10 το πρωί του Σαββάτου 15/01 ώρα Ελλάδας. Στις 10 το βράδυ του Σαββάτου η ατμοσφαιρική πίεση στην Ελλάδα ανέβηκε ξαφνικά κατά 2 μονάδες (hPa) και αμέσως υποχώρησε κατά 4 μονάδες, μέχρι να ισορροπήσει εκ νέου.

https://twitter.com/meteogr/status/1482482227996987395?ref_src=twsrc^tfw
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA