ΔΙΕΘΝΗ
19/01/2022 04:23

Μετανάστες: Εκρηκτική αύξηση όσων προσπάθησαν να περάσουν τη Μεσόγειο το 2021 από τη Λιβύη

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο αριθμός των μεταναστών που μέσα στο 2021 επιχείρησε από τη Λιβύη να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου σχεδόν τριπλασιάστηκε με πάνω από 1.300 άτομα να χάνουν τη ζωή τους ή να αγνοούνται

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Μετανάστες: Εκρηκτική αύξηση όσων προσπάθησαν να περάσουν τη Μεσόγειο το 2021 από τη Λιβύη
Ναυάγιο (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που αποπειράθηκαν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη αυξήθηκε ραγδαία κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

«Ως τη 14η Δεκεμβρίου, η λιβυκή ακτοφυλακή αναχαίτισε 30.990 μετανάστες και πρόσφυγες και τους γύρισε πίσω στη Λιβύη, συνολικά αριθμό σχεδόν τριπλάσιο από αυτόν του 2020 (12.000 άνθρωποι)», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε εσωτερικό ενημερωτικό έγγραφό του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας το περιεχόμενο του οποίου περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.

Πάνω από 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στη Μεσόγειο την περασμένη χρονιά. Ο αριθμός αυτός ήταν επίσης απότομα αυξημένος από το 2020, σύμφωνα με τους αριθμούς του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρους του συστήματος του ΟΗΕ.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι στην εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO το 2011, η Λιβύη μετατράπηκε σε πλατφόρμα για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν πως μετανάστες και οι πρόσφυγες στη Λιβύη βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με φρικιαστικές συνθήκες διαβίωσης, βία, εκβιάσεις και καταναγκαστική εργασία – έχουν αναφερθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια περιπτώσεις σύγχρονης δουλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΛΙΒΥΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΟΗΕ ΕΥΡΩΠΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ