Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ουκρανία δεν θεωρεί ότι τα χθεσινά σχόλια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ότι μια μικρής κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική χώρα θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά από μια μεγάλη, αποκλίνουν από την αμερικανική πολιτική, δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος. Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η χώρα του χαιρετίζει το γεγονός ότι ο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε συντονισμένη αντίδραση της Δύσης στην περίπτωση που η Ρωσία κινηθεί εναντίον της Ουκρανίας.

«Δεν αξίζει πραγματικά να εξετάζουμε τα όσα ελέχθησαν χθες ως κάτι ξεχωριστό από τη συνολική πολιτική της αμερικανική κυβέρνησης», έγραψε σε μήνυμά του προς το Reuters. «Τι ήταν σημαντικό να ακούσει η ουκρανική κοινωνία; Το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες έχουν συμφωνήσει από κοινού ότι οποιοδήποτε αρνητικό σενάριο σε σχέση με την Ουκρανία ή εν γένει στην Ευρώπη θα προκαλέσει μια συντονισμένη, επαρκή και ευαίσθητη αντίδραση», πρόσθεσε ο Ποντόλιακ. «Παράλληλα είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες σε διάφορα επίπεδα συνεχίζονται και ότι πλέον βασικός στόχος αυτών των προσπαθειών είναι η λήψη βημάτων για την αποκλιμάκωση», εξήγησε.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο σχολίασε ότι οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για ενδεχόμενες καταστροφικές επιπτώσεις για τη Ρωσία δεν βοηθούν να αποκλιμακωθεί η ένταση σχετικά με την Ουκρανία και κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την κατάσταση. «Αυτές οι δηλώσεις επαναλαμβάνονται συνεχώς και δεν συμβάλλουν καθόλου στην αποκλιμάκωση της τρέχουσας έντασης. Επιπλέον μπορούν να συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Αυτές οι δηλώσεις «μπορεί να δημιουργήσουν εντελώς λανθασμένες ελπίδες στα θερμόαιμα κεφάλια κάποιων Ουκρανών αξιωματούχων (...) οι οποίοι ενδέχεται να προσπαθήσουν να επιλύσουν με τη χρήση βίας το πρόβλημα στη νοτιοανατολική Ουκρανία», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για τον ένα χρόνο της προεδρίας του ο Μπάιντεν αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- και στο θέμα της Ουκρανίας. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος εκτίμησε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν «θα κινηθεί» εναντίον της Ουκρανίας, αλλά πρόσθεσε ότι πιστεύει πως δεν επιθυμεί «έναν μεγάλης κλίμακας πόλεμο».

Προειδοποίησε μάλιστα τη Ρωσία ότι θα «πληρώσει ένα σοβαρό και μεγάλο τίμημα» αν εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μια μικρότερης κλίμακας εισβολή θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά. «Αν είναι μια μικρή εισβολή» οι χώρες του ΝΑΤΟ υπάρχει κίνδυνος να διχαστούν αναφορικά με την κατάλληλη αντίδραση, εκτίμησε ο Μπάιντεν. Λίγο αργότερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει «μια άμεση, αυστηρή και συνολική απάντηση» από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, αν ρωσικές δυνάμεις περάσουν τα ουκρανικά σύνορα.

«Πράσινο φως» από ΗΠΑ για αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του έδωσε άδεια στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία να στείλουν αμερικανικής κατασκευής πυραύλους και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, δήλωσαν τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν εκτιμά ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να εισβάλει στη γειτονική χώρα. Οι χώρες πρέπει να λαμβάνουν άδεια από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτού μεταφέρουν οποιοδήποτε στρατιωτικό εξοπλισμό έχουν λάβει από τις ΗΠΑ προς τρίτες χώρες.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε τη μεταφορά αμερικανικής κατασκευής όπλων από την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Βρετανία προς την Ουκρανία, αλλά δεν έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το είδος των όπλων. «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι και εταίροι τους συνεργάζονται για να προσφέρουν βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας στην Ουκρανία. Είμαστε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας στην Ουκρανία και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και αυτή την περίοδο εκμεταλλευόμαστε κάθε δυνατό εργαλείο συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας προκειμένου να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ενισχύσει τις άμυνές της μπροστά στην αυξανόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας», εξήγησε ο εκπρόσωπος. Η είδηση για την έγκριση μεταφοράς όπλων έγινε γνωστή αργά χθες Τετάρτη, αφού ο Μπάιντεν δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η Ρωσία θα πληρώσει μεγάλο τίμημα, αν εισβάλει στην Ουκρανία.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διαψεύσει επανειλημμένα ότι η Μόσχα σχεδιάζει να εισβάλει στη γειτονική της χώρα, αλλά το Κρεμλίνο έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία. Η κατάσταση προκαλεί την ανησυχία και των χωρών της Βαλτικής –της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας-- καθώς και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, όπως και των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ χθες Τετάρτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποδέσμευση 200 εκατ. δολαρίων επιπλέον βοήθειας ασφαλείας στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν «ενέκρινε τον περασμένο μήνα μια πρόβλεψη για 200 εκατ. δολάρια επιπλέον αμυντικής βοήθειας ασφαλείας στους Ουκρανούς εταίρους μας», δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος κατά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο. Η Ουάσινγκτον είχε παράσχει στρατιωτική βοήθεια ύψους 450 εκατ. δολαρίων στο Κίεβο πριν από τις μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία στα τέλη του περασμένου έτους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA