Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια για να διεκδικήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας τον Ιούνιο του 2023, ξεκαθάρισε τη Δευτέρα (7/2) ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, ο Ιμπραήμ Καλίν, απορρίπτοντας το σενάριο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε ότι ο Ερντογάν θα είναι ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συμμαχίας» στις εκλογές του 2023. Αντίθετα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποστήριξε ότι η υποψηφιότητα Ερντογάν είναι νομικά απαράδεκτη.

«Δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια (για τον Ερντογάν) να είναι υποψήφιος το 2023. Έχουμε επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές. Ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης έχει επίσης κάνει σχετική δήλωση. Ο πρόεδρος (Ερντογάν) έχει δικαίωμα να επανεκλεγεί την ερχόμενη χρονιά», δήλωσε ο Καλίν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Α Haber».

Τον περασμένο Νοέμβριο, η τουρκική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Ερντογάν για ανικανότητα εν μέσω της δραματικής υποτίμησης του εθνικού νομίσματος και τον προέτρεψε να ανακοινώσει ημερομηνία για πρόωρες εκλογές. Ο Ερντογάν απέρριψε τις εκκλήσεις και επανέλαβε ότι τόσο οι προεδρικές όσο και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η εκτίναξη του πληθωρισμού και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έχουν πλήξει τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης, η οποία αποτελεί την εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA