Μενού
  • Α-
  • Α+

Το όνομά που ακούγεται σε όλους τους αθλητικούς κύκλους είναι αυτό της Καμίλα Βαλίεβα. Σε ηλικία μόλις 15 ετών η αθλήτρια από το Καζάν της Ρωσίας κατάφερε να γράψει ιστορία κάνοντας δύο τετραπλές περιστροφές στον αέρα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.  Στο σύντομο πρόγραμμά της στο ελεύθερο γυναικών στο καλλιτεχνικό πατινάζ η Καμίλα Βαλίεβα συγκέντρωσε 178,92 βαθμούς, αφήνοντας 30 βαθμούς πίσω την Καορί Σακαμότο. Φορώντας το κορμάκι της σε αποχρώσεις του μαύρου και του κόκκινου η «δεσποινίς τέλεια» όπως είναι το παρατσούκλι της, άφησε τους θεατές με το στόμα ανοιχτό και κατάφερε να βγει πρώτη στο σύντομο πρόγραμμα και στο ελεύθερο. 

Η Καμίλα έγινε η τέταρτη αθλήτρια που κατάφερε σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες να πραγματοποιήσει δύο τετραπλές περιστροφές, μετά από την Μιντόρι Ίτο (1992, αθλήτρια Ιαπωνίας) Μάο Ασάντα (2010, αθλήτρια Ιαπωνίας) Μιράι Ναγκάσου (2018, αθλήτρια ΗΠΑ). 

Καμίλα Βαλίεβα: Ο Πικάσο και η πρόσκληση στο Παρίσι

Η Καμίλα γεννήθηκε στις 26 Απριλίου του 2006 στο Καζάν της Ρωσίας και προέρχεται από οικογένεια Τατάρων. Όταν ήταν μόλις 3 ετών η μητέρα της την ενθάρρυνε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ξεκίνησε να ασχολείται με τη γυμναστική, το μπαλέτο αλλά και το πατινάζ. Το 2009, σε ηλικία 5 ετών η Καμίλα επικεντρώθηκε στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Η πρώτη προπονήτρια της Καμίλα ήταν η Ξένια Ιβάνοβα ωστόσο άλλαξε ακόμα τρεις προπονητές. Σε ηλικία 6 ετών η οικογένεια μετακόμισε στην Μόσχα όπου ξεκίνησε στη σχολή για ολυμπιονίκες «Moskvich» μέχρι που το 2018, σε ηλικία 12 ετών επιχείρησε να μπει στη σχολή των... αστεριών του καλλιτεχνικού πατινάζ Sambo-70 όπου και έγινε δεκτή από την ιδιοκτήρια Eteri Tutberidze που διέκρινε πως η Καμίλα είχε ταλέντο. 

Πριν το παγκόσμιο ντεμπούτο της η Καμίλα παρουσίασε σύντομο πρόγραμμα «ντυμένο» με το «Spiegel im Spiegel» του συνθέτη Arvo Pärt που γράφτηκε εμπνευσμένο από τον πίνακα του Πικάσο «Κορίτσι στην Μπάλα». Η εμφάνισή της ήταν τόσο καλή που είχε αρχίσει ήδη να γίνεται γνωστή σε όσους ασχολούνταν με το καλλιτεχνικό πατινάζ. Τότε, η Eteri Tutberidze.. αποθέωσε τη μαθήτριά της χαρακτηρίζοντας την εμφάνιση ως την αγαπημένη της για το 2019. Το πρόγραμμα της Καμίλα τράβηξε την προσοχή και της εγγονής του Πικάσο Ντιάνα Γουιντμάιερ η οποία την προσκάλεσε στο Παρίσι. Και η ανοδική πορεία συνεχίστηκε με την Καμίλα να κερδίζει το πρωτάθλημα παίδων στη Ρωσία

Παγκόσμιο ντεμπούτο με ρεκόρ 

Η πρώτη εμφάνιση της Καμίλα Βαλίεβα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων έγινε στα τέλη Αυγούστου του 2019 στη Γαλλία. Βρέθηκε στην τρίτη θέση στο σύντομο πρόγραμμα και πρώτη στο ελεύθερο, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο. Στο Κουρσεβέλ η Καμίλα Βαλίεβα έγινε η δεύτερη αθλήτρια στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα που έκανε τετραπλό τολούπ. Το σκορ της ήταν το τέταρτο υψηλότερο στο μονό του πρωταθλήματος παίδων αφού συγκέντρωσε πάνω από 200 πόντους. 

Ένα μήνα μετά στο πρωτάθλημα παίδων της Ρωσίας η Καμίλα Βαλίεβα βγήκε πρώτη και στο σύντομο και στο ελεύθερο πρόγραμμα, επιχειρώντας να κάνει δύο τετραπλά τολούπ, καταφέρνοντας ομαλή... προσγείωση στο ένα. Με δύο χρυσά μετάλλια, η Καμίλα βρέθηκε πρώτη και στο Junior Grand Prix που διεξήχθη στο Τορίνο της Ιταλίας. Όμως στον τελικό δεν πραγματοποίησε τετραπλό τολούπ αφού δεν είχε καταφέρει να προπονηθεί εξαιτίας τραυματισμού. 

Σε ηλικία μόλις 13 ετών η Καμίλα ήταν πολύ νεαρή για να μπει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και να εκπροσωπήσει τη Ρωσία. Επέλεξε τότε να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα νεανίδων της χώρας όπου και πήρε την πρώτη θέση στο σύντομο και το ελεύθερο πρόγραμμα όπου επιχείρησα να κάνει δύο τετραπλά τολούπ αλλά και πάλι κατάφερε μόνο το... ένα. 

Το 2020 η Καμίλα Βαλίεβα ξεπέρασε τον εαυτό της αφού κατάφερε να συγκεντρώσει 74,92 πόντους, το δεύτερο υψηλότερο σκορ στο πρωτάθλημα νεανίδων στο σύντομο πρόγραμμα. Στο ελεύθερο, πραγματοποίησε τετραπλό τολούπ και όλα τα υπόλοιπα άλματά της ήταν σωστά με αποτέλεσμα να πάρει το χρυσό μετάλλιο. 

Καμίλα Βαλίεβα: Η επιτυχία σε αριθμούς 

Η Καμίλα Βαλίεβα είναι η κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ γυναικών για το σύντομο πρόγραμμα, το ελεύθερο πρόγραμμα και το συνολικό σκορ. Έχει σπάσει εννιά φόρες το ρεκόρ κατά τη διάρκεια της καριέρας της. Είναι η πρώτη αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ που ξεπερνά τους 260, 260 και 270 πόντους στο συνολικό σκορ, και μάλιστα μέσα σε μια σεζόν, η πρώτη που ξεπερνά τους 170 και 180 πόντους στο ελεύθερο πρόγραμμα και η πρώτη που ξεπερνά τους 90 πόντους στο σύντομο πρόγραμμα. Είναι η δεύτερη γυναίκα που κάνει το τετραπλό τολούπ ύστερα από τη συναθλήτριά της Αλεξάντρα Τρούσοβα, η τέταρτη γυναίκα που κάνει τετραπλό άλμα σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η 16η γυναίκα που κάνει τριπλό άξελ και η τρίτη γυναίκα που κάνει τριπλό άξελ και τετραπλό άλμα στο ίδιο πρόγραμμα μετά την Αλίσα Λιου.

Το μυστικό της επιτυχίας και το όνειρό της

Είδωλο της Καμίλα Βαλίεβα είναι ο Νέιθαν Τσεν που αγωνίζεται στο καλλιτεχνικό πατινάζ με τις ΗΠΑ. Ο 22χρονος Τσεν είναι ο πρώτος άνδρας που έκανε πέντε τετραπλά άλματα (toe loop, salchow, loop, flip, lutz) και 8 τετραπλά σε έναν μόλις διαγωνισμό, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2018.

Η Καμίλα Βαλίεβα έχει δηλώσει πως για να πετύχεις πρέπει να επαναλαμβάνεις διαρκώς το πρόγραμμα. ««Πρέπει να επαναλαμβάνεις και να επαναλαμβάνεις το πρόγραμμα κάθε μέρα». Όσο για τον ανταγωνισμό; «Ο ανταγωνισμός είναι πάντα καλός, σε όλα τα αθλήματα. Και μάλλον σε σπρώχνει μπροστά». Παρά την επιτυχία της ως αθλήτρια, η Καμίλα Βαλίεβα ονειρεύεται να γίνει ψυχολόγος ενώ έχει αδυναμία στον σκύλο της ράτσα Πομεράνιαν με το όνομα Λέβα, που της τον έδωσαν θαυμαστές της. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA