Μενού
  • Α-
  • Α+

Είναι μια από τις πλέον ιστορικές φράσεις της ανθρωπότητας. Όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις και ειδικά αν μιλάμε για εκατοντάδες χρόνια πίσω, το πως ακριβώς έγιναν τα γεγονότα και αν τελικά ειπώθηκε η φράση, είναι υπό αμφισβήτηση. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως ακόμα και να μην ειπώθηκε είναι σήμερα ένα σύμβολο της προόδου απέναντι στον σκοταδισμό και την οπισθοδρομικότητα.

Η 10η Φεβρουαρίου 1634, μια ημέρα σαν σήμερα, δηλαδή, ο Γαλιλαίος είχε πει μπροστά στην Ιερά Εξέταση την ιστορική φράση «και όμως κινείται».

Ένας επαναστάτης που δεν πήρε ποτέ τα όπλα

Η αρχή της ιστορίας βρίσκεται στο έτος 1543 όταν εκδόθηκε το βιβλίο του Κοπέρνικου «De revolutionibus orbium coelestium». Μέσα σε αυτό το βιβλίο γίνεται για πρώτη φορά αναφορά σε ένα θέμα που για την πανίσχυρη τότε Καθολική Εκκλησία θεωρούταν λυμένο: Ο ήλιος είναι η σταθερά και η Γη μαζί με τους υπόλοιπους πλανήτες γυρνούν γύρω από αυτόν! Ο Κοπέρνικος είχε γλιτώσει τη σύλληψη, την Ιερά Εξέταση και ίσως και την πυρά επειδή ήταν... διπλωμάτης.

Στην πρώτη σελίδα εκείνου του βιβλίου έγραφε πως η συγκεκριμένη θεωρία ήταν μια απλή μαθηματική μέθοδος μέτρησης των αστεριών και των πλανητών. Τίποτα παραπάνω από αυτό, ξεγελώντας έτσι την Εκκλησία, αφού έγραψε πως σε καμία περίπτωση δεν είναι περιγραφή των «ουρανών». Φρόντισε, μάλιστα, να σιγουρέψει πως δεν θα έχει προβλήματα, αφιερώνοντας το βιβλίο του στον Πάπα Παύλο τον Γ'.

Και κάπου εδώ μπαίνει στην ιστορία ο Γαλιλαίος Γαλιλέι ο οποίος είχε γεννηθεί τον Φεβρουάριο του 1564 στην Πίζα. Ο Γαλιλαίος έδειξε από νωρίς σημάδια αξιοσημείωτης ιδιοφυΐας και ο πατέρας του έκανε ότι περνούσε από τα χέρια του για να σπουδάσει ο γιος του. Και τα κατάφερε αφού ο Γαλλιλαίος σπούδασε και άρχισε από μικρή ηλικία να αναπτύσσει τις δικές του θεωρίες. Είναι ενδεικτικό πως ο Ισάακ Νεύτων στήριξε ολόκληρη την επαναστατική του θεωρία στον τομέα της φυσικής στο έργο και τη δουλειά του Γαλιλαίου και του Κέπλερ.

Ο Γαλιλαίος με το τηλεσκόπιο δικής του κατασκευής παρατήρησε πρώτος τους κρατήρες, τα όρη και τις πεδιάδες στην επιφάνεια της Σελήνης. Ανακάλυψε ότι η Σελήνη στρέφει πάντα προς τη Γη το ίδιο ημισφαίριό της. Παρατήρησε τις ηλιακές κηλίδες, τον δακτύλιο του Κρόνου, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να εξηγήσει ακριβώς την παρατήρησή του αυτή, αποκάλυψε την αστρική φύση του Γαλαξία μας και απέδειξε την ισχύ της ηλιοκεντρικής θεωρίας, παρατηρώντας τις φάσεις της Αφροδίτης και ανακαλύπτοντας 4 από τους δορυφόρους του Δία, την Ιώ, την Ευρώπη, το Γανυμήδη και την Καλλιστώ τους οποίους ονόμασε Άστρα των Μεδίκων, προς τιμή του προστάτη του, Κόσιμο Β' των Μεδίκων.

Η θεωρία που τον οδήγησε μπροστά στην Ιερά Εξέταση

Οι παρατηρήσεις του αυτές αποτέλεσαν την αρχή του τέλους για την πεποίθηση, που υποστηριζόταν μέχρι τότε από το εκκλησιαστικό και επιστημονικό κατεστημένο, πως το Σύμπαν είναι τέλεια πλασμένο και πως η Γη είναι στο κέντρο του Σύμπαντος και αποτελεί μοναδικότητα.

Αυτό, ωστόσο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Καθολικής Εκκλησίας που υποστήριζε το ακριβώς αντίθετο. Και όχι απλά το υποστήριζε αλλά το επέβαλε κιόλας υπό την απειλή της πυράς. Ο Γαλιλαίος, ωστόσο, δεν ήταν τόσο... διπλωμάτης όσο ο Κοπέρνικος. Όχι, απλά έλεγε την άποψή του αλλά με την εξυπνάδα του γελοιοποιούσε οποιονδήποτε επιχειρούσε να τον αμφισβητήσει δημόσια.

Τα... δικαστικά προβλήματα για τον Γαλιλαίο ξεκίνησαν το 1614 όταν ένας μοναχός θέλησε να καταθέσει εναντίον του. Το Βατικανό, ωστόσο, δεν το πήγε αμέσως στα άκρα και επιχείρησε μέσω ενός καρδιναλίου να ηρεμήσει τον Γαλιλαίο. Εκείνος, όμως, φώναζε ακόμα πιο δυνατά τη θεωρία του.

Το 1632 κλήθηκε (μια από τις πολλές φορές) στη Ρώμη, αυτή τη φορά για να δικαστεί κατηγορούμενος πως αθέτησε το Διάταγμα του Καταλόγου των Απαγορευμένων που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 1616. Αφορμή ήταν η δημοσίευση του «Διαλόγου περί των δυο μεγίστων Συστημάτων του Κόσμου» το 1632, το οποίο σύμφωνα με το Ιεροδικείο αθετούσε το Διάταγμα.

Στη διάρκεια της δίκης ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης, ηλικιωμένος πλέον και με πολλά προβλήματα υγείας, ο Γαλιλαίος τελικά ενέδωσε και είπε στους ανακριτές του αυτό που ήθελαν να ακούσουν: ότι το επιχείρημα του Κοπέρνικου ήταν πολύ βεβιασμένο. Οι ιεροεξεταστές ικανοποιήθηκαν αλλά και πάλι στο τέλος της δίκης μερικές εβδομάδες αργότερα τον τιμώρησαν σε ισόβιο κατ’ οίκον περιορισμό κι έτσι πέρασε την υπόλοιπη ζωή του έγκλειστος σε μια έπαυλη της Φλωρεντίας .

Ο θρύλος θέλει τον Γαλιλαίο φεύγοντας από εκείνη τη συνεδρίαση που έγινε μια ημέρα σαν σήμερα να είπε το «E pur si muove». Και όμως κινείται... Κάποιοι ιστορικοί λένε ότι το είπε ψιθυριστά και οι ιεροξεταστες δεν το άκουσαν αλλιώς θα τον περίμενε η πυρά. Κάποιοι άλλοι λένε πως τον άκουσαν αλλά δεν έδωσαν συνέχεια. Υπάρχουν και αυτοί που λένε πως δεν το είπε ποτέ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA